Stilistisch spierballenvertoon in de nieuwe van Pieter Waterdrinker

De eerste bladzijde We lezen één zin op de eerste bladzijde van een boek dat deze maand verschijnt. Deze keer: het is meteen smerig in de nieuwe roman van Pieter Waterdrinker.

De hoofdpersoon stelt zich in de eerste zin even netjes voor. Ruben Ivanovitsj Katz, „verwekt en geboren in het roemruchte, in de zwarte mistflarden van de geschiedenis ten onder gegane Sovjetrijk. Let, Rus, Jood – in de loop der jaren hebben ze me van alles genoemd, mijn dierbare landgenoten”.

Aangenaam. Of, nou: een aangename kennismaking zal de bedoeling niet wezen van Pieter Waterdrinker in zijn 608 bladzijden tellende roman De rat van Amsterdam. Die titel alleen al! En dan volgt ook de bovenstaande jeugdpuistenzin, met het laatdunkende ‘bloembollenkoninkrijk aan zee’. Inmiddels zit Katz in een gevangeniscel, te schrijven. „Zodat ik niet nogmaals, zoals gisteren bij de werkverschaffing, dennenappels naar iemands kop zou mieteren.”

Na de bestseller Tsjaikovskistraat 40 kunnen we dus stilistisch spierballenvertoon verwachten, een gulpende, volvette tirade en met een beetje geluk een sardonisch, smerig wereldbeeld à la Michel Houellebecq. Aangenaam!

De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker verschijnt op 14 juli.