‘Russen betaalden Afghanen voor doden militairen VS’

Afghanistan Aan de Taliban gelieerde milities zouden militairen van de VS op Russisch verzoek hebben gedood. Wist president Trump dit?

Amerikaanse militairen in Afghanistan in 2019.
Amerikaanse militairen in Afghanistan in 2019. Sgt. Jordan Trent / EPA

Een Russische militaire inlichtingendienst heeft milities met banden met de Afghaanse Taliban benaderd om Amerikaanse militairen in Afghanistan aan te vallen en te doden. Dat meldden The New York Times, The Washington Post en CNN dit weekend afzonderlijk van elkaar, op basis van bronnen binnen de regering-Trump. President Trump zou op de hoogte zijn geweest, maar niet hebben ingegrepen. Het Witte Huis ontkent dat.

Terwijl de Amerikaanse regering vorig jaar op het hoogste niveau vredesbesprekingen met de top van de Taliban voerde, was de Russische inlichtingendienst GROe volgens The New York Times actief op zoek naar Afghaanse strijders die in ruil voor een vergoeding bereid waren tot geweldspleging tegen buitenlandse militairen in Afghanistan. Er kwamen in 2019 twintig Amerikaanse militairen om het leven in Afghanistan. Of er een verband is tussen hun dood en de vermeende Russische operatie, is volgens de krant onduidelijk.

Rusland en Taliban ontkennen

De VS hopen na ruim achttien jaar hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. In februari van dit jaar bereikte Washington een akkoord met de Taliban. Dit omvat onder meer een gefaseerde terugtrekking van Amerikaanse troepen en de vrijlating van gevangen Taliban-strijders. In ruil zouden de Taliban de Amerikanen met rust laten.

Donald Trump en vicepresident Mike Pence zouden tijdens een beraad eind maart op de hoogte zijn gesteld van de bevindingen. Volgens The Washington Post is een aantal opties overwogen, van een diplomatieke klacht tegen Rusland tot nieuwe sancties tegen de Russische regering. De Nationale Veiligheidsraad zou bovendien een spoedoverleg met alle veiligheidsdiensten hebben belegd. Of zo’n bijeenkomst heeft plaatsgevonden en waartoe die heeft geleid, is niet bekend. Van nieuwe sancties of een diplomatieke tegenreactie is in elk geval geen sprake geweest.

Kayleigh McEnany, Witte Huis-woordvoerster, ontkende zaterdag dat Trump en Pence wisten „van de vermeende Russische premie-informatie”. Opmerkelijk aan de verklaring is dat het Witte Huis het bestaan van een rapport over zulke Russische praktijken niet ontkent.

Rusland en de Taliban hebben de aantijgingen door Amerikaanse media weersproken. De Russische ambassade in Washington schreef zaterdag op Twitter: „Bij gebrek aan redenen om Russen ergens van te beschuldigen, is er altijd The New York Times om nieuwe nepnieuwsverhalen te verzinnen.”

Een Taliban-woordvoerder ontkende in diezelfde krant dat zijn beweging contacten onderhoudt met welke inlichtingendienst dan ook. De Amerikanen zijn hun leven volgens de Taliban zeker in Afghanistan vanwege het akkoord van eerder dit jaar.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden verklaarde geschokt te zijn door de onthullingen, die „als ze waar zijn, opnieuw laten zien dat Trump er niet in slaagt tegen Poetin op te staan”.