Het kan: een nieuwe president na tweede stembusgang

Presidentsverkiezingen Malawi De verkiezingen van Malawi werden dinsdag overgedaan, nadat rechters de zege van de zittende president ruim een jaar geleden ongeldig verklaarden wegens fraude.

Oppositielieder Lazarus Chakwera won de verkiezing en werd de nieuwe president.
Oppositielieder Lazarus Chakwera won de verkiezing en werd de nieuwe president. Foto Eldson Chagara/Reuters

Lazarus Chakwera, de kersverse president van Malawi, vergeleek zichzelf tijdens zijn inauguratie met zijn Bijbelse naamgenoot, die opstond uit de dood. Ook de politicus Lazarus kreeg een herkansing die amper voor mogelijk werd geacht: de presidentsverkiezingen die hij dertien maanden geleden nipt verloor door fraude, mocht hij overdoen. Zaterdag werd bekend dat hij ruim 58 procent van de stemmen kreeg bij de tweede stembusgang. Zondag werd hij beëidigd.

Zo is Peter Mutharika, sinds 2014 aan de macht in het Oost-Afrikaanse land, toch president-af. Hij was al woedend geweest toen het constitutionele hof van Malawi in resutaat van de verkiezingen in mei 2019 ongeldig verklaarde. Mutharika’s herkverkiezing zou het resultaat zijn geweest van „verregaande, systematische en ernstige” verkiezingsfraude: de stempapieren zaten onder de Tipp-Ex. Het hof bepaalde dat de verkiezingen binnen 150 dagen moesten worden overgedaan.

Die beslissing was al opzienbarend. Dat nu de oppositieleider van Malawi is gekozen, wordt door analisten gezien als een triomf voor de democratie in Afrika en een bevestiging van het gerechtelijk vermogen verkiezingsfraude aan te pakken. Chakwera zelf noemde zijn uitverkiezing dan ook „een zege voor gerechtigheid”. „Mijn hart bruist van blijdschap”.

De oppositieleider was voordat hij de politiek in ging voorzitter van de Malawi Assemblies of God, de pinkstergemeente van Malawi. 65-jarige Chakwera is gekozen voor een termijn van vijf jaar als president. Hij belooft een „inclusief” beleid te voeren, „voor iedereen in Malawi”.

Mutharika zei eerder op zaterdag dat er deze keer sprake was van onregelmatigheden bij de stembusgang, waaronder intimidatie van de verkiezingswaarnemers van zijn partij. De kiescommissie heeft die klacht verworpen. Er waren geen onafhankelijke berichten van onregelmatigheden. Ook waren er wegens het coronavirus geen internationale waarnemers. Volgens plaatselijke waarnemers zijn de verkiezingen op een eerlijke manier verlopen.