Medewerkers NPO willen vaste contracten

Arbeidsvoorwaarden Medewerkers van publieke omroepen hebben een open brief aan NPO-voorzitter Rijxman gestuurd, waarin zij vragen om meer vaste contracten en betere betaling.
De medewerkers van verschillende publieke omroepen willen dat er meer vaste contracten komen.
De medewerkers van verschillende publieke omroepen willen dat er meer vaste contracten komen. Foto Kippa Sander Koning/ANP

Een groep medewerkers van diverse publieke omroepen heeft een open brief gestuurd aan NPO-voorzitter Shula Rijxman, waarin zij wordt opgeroepen meer vaste contracten uit te geven.

Lees ook: FNV’er Zakaria Boufangacha: ‘Werkzekerheid staat voor ons met stip op één’

In de open brief schrijven de medewerkers dat zij soms meer dan tien jaar voor een omroep werken zonder vast contract, wat iedere keer met een ander argument geweigerd wordt. Het gebeurt volgens hen geregeld dat zij vier jaarcontracten lang werken om na een pauze van een half jaar opnieuw met een tijdelijk contract te worden aangenomen.

Door het gebrek aan zekerheid hebben de medewerkers moeite met het afsluiten van een hypotheek en komt het geregeld voor dat gezinsuitbreiding wordt uitgesteld. „Dat zijn we zat, en niet zo’n beetje ook.”

Volgens vakbond FNV werken er bij de publieke omroepen ongeveer 1.300 mensen op een tijdelijk contract, waarbij zzp’ers niet zijn meegerekend. De brief is geschreven namens medewerkers van onder andere NTR, VPRO, KRO-NCRV, EO en BNNVARA.