Reportage

De pofjurk: je voelt je er vrij en blij in

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends wij vallen en waarom. Deze keer: de pofjurk.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wat

Vrouwen, niet in het minst Nederlandse vrouwen, zijn al jaren dol op wijde, lange jurken. Na de boho/Ibizajurk en de kaftan maakt nu een nieuw model opmars in het straatbeeld, dat ik voor het gemak de pofjurk zal noemen. Te herkennen aan pofmouwen en/of een aangerimpelde hals, en altijd een erg wijde rok. Het is een jurk die tegelijkertijd iets nostalgisch heeft (denk Het kleine huis op de prairie, Holly Hobbie) als iets kinderlijks (uitvergrote meisjesjurk) en Japans (grote vormen, die niet noodzakelijkerwijs het lichaam volgen, ook weer dat lieve en enigszins kinderlijke).

De pofjurk was de laatste seizoenen vaak te zien in modecollecties, maar het zijn twee vrouwelijke Britse ontwerpers die vooral veel hebben betekend voor de trend: Simone Rocha en Molly Goddard. Allebei maken ze moderne prinsessenjurken voor volwassen vrouwen, vaak met veel ruches en tule – al kan de invloed van Batsheva Hay, een Amerikaanse die gespecialiseerd is in kuise prairiejurken, ook niet worden onderschat.

Dat de jurken lekker zitten, hoeft verder niet te worden uitgelegd. Wel goed om nog even te vermelden: platte schoenen staan er het best bij.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wie

Stylist Danielle Dinkgreve (37) heeft een jurk van H&M aan. Ze kocht die pas geleden, maar ze droeg vorig jaar al zulke wijde jurken. „Ik houd van de sfeer die zo’n jurk met zich meebrengt: chic, elegant en mysterieus. En het geeft je een heel vrij gevoel.” 

Ana Zicic (21, volgt een modeopleiding) houdt van opvallende kleding en van glamour. Deze jurk, die ze vorig jaar kocht bij Zara, heeft van allebei net voldoende voor haar, dankzij de wijde rok en de pofmouwen. „Maar voor mij is het eigenlijk een basic.”

„Dit is een echte leefjurk”, zegt Marieke Heuvelink (23, coördinator visual merchandising) over haar jurk, uit de laatste najaarscollectie van Monki. „Ik voel me er comfortabel in, en je kunt hem op verschillende manieren dragen. Met een riempje in de taille is hij chic.”

Letitia Korompis (76, gepensioneerd) kocht haar jurk vorig jaar in Frankrijk. Ze heeft „best veel van dit soort jurken. Mensen van mijn leeftijd hebben last van een beetje tailleverlies, en dit soort jurken zit prettig en lekker luchtig. Ik voel me er vrij en blij in. Dat mag ook wel eens – ik heb me zo lang in strakke kleding moeten proppen.”

Vlnr: Danielle Dinkgreve, Ana ZicicMarieke Heuvelink en Letitia Korompis

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas