Iran vaardigt arrestatiebevel uit tegen Donald Trump

Soleimani Donald Trump en 35 anderen worden door Iran van moord en terrorisme beschuldigd. In januari doodde het Amerikaanse leger de Iraanse topgeneraal Soleimani.
Donald Trump tijdens een persconferentie nadat de Iraanse generaal Soleimani in Bagdad was gedood in januari.
Donald Trump tijdens een persconferentie nadat de Iraanse generaal Soleimani in Bagdad was gedood in januari. Foto Tom Brenner/Reuters

Iran heeft een arrestatiebevel tegen de Amerikaanse president Donald Trump en 35 anderen uitgevaardigd vanwege de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Dat schrijft het Iraanse staatspersbureau Fars News maandag.

Lees ook: Opnieuw is Iraanse balling doelwit van een aanslag

De 36 personen worden door Iran beschuldigd van moord en terrorisme. Iran heeft de internationale opsporingsdienst Interpol gevraagd om een signalering voor de door hen verdachte personen uit te zetten. De lijst van verdachten wordt aangevoerd door Donald Trump, die volgens Iran gelijk na zijn presidentschap vervolgd zal worden.

Of het verzoek door Interpol wordt ingewilligd, is zeer de vraag. Volgens het statuut mag Interpol in ieder geval geen „activiteiten van een politiek karakter” ontplooien.

Drone-aanval

De Iraanse leider van de Al Quds-brigade Soleimani werd in januari gedood met een drone-aanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Enkele dagen daarna bestookte Iran een Iraakse luchtmachtbasis die ook door de Amerikanen werd gebruikt. Soleimani gold als de architect van de uitbreiding van Iraanse invloed in het buitenland.

Bij de raketaanval haalde Iran ook per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig uit de lucht. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven.