Een vijfde minder reizigers op luchthavens begin 2020

Nederlandse luchtvaart Het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens was in het eerste kwartaal 20 procent minder dan vorig jaar, meldt het CBS.

Hoewel de coronamaatregelen in Nederland pas halverwege maart van kracht werden, drukken de gevolgen hiervan zwaar op de Nederlandse luchtvaartcijfers over het eerste kwartaal van 2020. In de eerste drie maanden van dit jaar arriveerden en vertrokken bijna 13,7 miljoen passagiers op de vijf nationale luchthavens. Dat is ruim 20 procent (3,5 miljoen passagiers) minder vergeleken met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De daling wordt voornamelijk veroorzaakt doordat in maart bijna 56 procent minder passagiers vertrokken of arriveerden op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Groningen Airport en Maastricht Aachen Airport. In januari en februari was het aantal passagiers nog nagenoeg gelijk ten opzichte van de aantallen in 2019.

Van en naar Schiphol, dat goed is voor bijna 90 procent van alle luchtreizigers in Nederland, lag het aantal vervoerde passagiers in het eerste kwartaal ruim 20 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal vluchten nam relatief gezien minder fors af (minus 12,6 procent). Opvallend is dat het aantal vervoerde passagiers in Maastricht in maart juist met bijna 5 procent steeg. Dat komt volgens het CBS omdat vliegtuigen vanaf deze betrekkelijk kleine luchthaven sinds deze maand naar twee nieuwe bestemmingen vlogen. Maastricht, waar ook veel vrachtvervoer plaatsvindt, is al twee jaar het vliegveld met de grootste relatieve passagiersgroei.

Het CBS publiceerde deze maandag ook cijfers over het aantal vliegbewegingen in mei. De passagiersluchtvaart lag deze maand nog steeds vrijwel stil. Van en naar de Nederlandse luchthavens vloegen ruim 220.000 passagiers, 97 procent minder vergeleken met 2019. In april daalde het aantal reizigers met 98 procent.

De vliegtuigen die niet aan de grond bleven, waren in mei wel beter gevuld dan een maand eerder. Gemiddeld waren 36 van de 100 stoelen in een toestel bezet. Dat is nog altijd veel lager dan begin dit jaar, toen de vliegtuigen voor driekwart waren gevuld.

Lelystad Airport

Naast de vijf nationale luchthavens kent Nederland elf kleine vliegvelden. Hier vinden voornamelijk niet-commerciële vluchten plaats, waaronder lesvluchten en privé-vluchten. In het eerste kwartaal van 2020 is het totale aantal vliegtuigbewegingen op deze luchthavens gedaald tot ruim 52.000, bijna 18 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Vanaf half maart werden alle kleine vliegvelden gesloten vanwege maatregelen tegen het coronavirus.

Op Lelystad Airport daalde het aantal vliegtuigbewegingen met 11 procent tot 17.800 in het eerste kwartaal van 2020. Teuge International Airport in Gelderland is het enige vliegveld waar in het eerste kwartaal het aantal vluchten steeg, tot 8.500 vliegtuigbewegingen, bijna 18 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.