De jongen met de parel

Wat we gaan dragen belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt. Dit keer: de parel.

Een jaar geleden stond in NRC een interview met Omed Yusufzai (toen 18) en Julius Obertop (17), die allebei deel uitmaken van de groep modebewuste jongens die te vinden zijn bij Patta en Zeedijk 60, twee winkels op de Amsterdamse Zeedijk waar vooruitstrevende streetwear wordt verkocht.

Het interview ging over mode, stijl en merken. Aan twee uitspraken uit dat interview moest ik denken toen ik in januari in Parijs bij de show van Diors mannencollectie voor najaar 2020 zat. De eerste was dat grote merken jongens zoals zij veel meer ‘checken’ dan ze zelf beseffen (wat natuurlijk in het geval van deze twee niet waar is, want ze weten het wel degelijk, maar goed). De tweede dat ze allebei toen net een tweedehands parelsnoer hadden gekocht, en dat ze verwachtten dat, zodra ze er een foto van hadden gepost op Instagram, andere guys ze ook zouden gaan dragen.

Een helemaal nieuw idee waren parels voor mannen toen overigens al niet meer. In 2014 hadden de mannelijke modellen in de najaarsshow van Dries Van Noten ook allemaal een ketting met een enkele parel om de hals, en singer-songwriter Harry Styles (One Direction) droeg vorig jaar mei al een parel in zijn oor. Maar het valt evengoed op dat parels voor mannen nu een, nou ja, ding zijn – en niet alleen in de show van Dior, waar veel modellen een parel in een oor hadden en ook parelkettingen en stropdassieraden van parels te zien waren. Sterren als Jaden Smith, ASAP Rocky, Billy Porter en Pharrell Williams dragen tegenwoordig ook parelsnoeren, en dat staat zo cool en vanzelfsprekend dat je je afvraagt waarom deze trend zo lang op zich heeft laten wachten.

Voor wie desondanks nog niet toe is aan een parelsnoer: er zijn ook kettingen te koop die half parelsnoer, half schakelketting zijn.