Laatste nieuws Covid-19

Cirque du Soleil vraagt faillissementsbescherming aan

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 29 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Vooral horeca vraagt uitstel van betaling aan

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Premier Mark Rutte maakte bekend dat Nederland het Caribische deel van het koninkrijk financieel steunt tijdens de coronacrisis, maar niet zonder voorwaarden.
 • Bij de GGD'en in Nederland zijn in de afgelopen week 61.598 coronatests afgenomen, ongeveer hetzelfde aantal als in de week daarvoor.
 • Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) adviseren het kabinet bij een eventuele tweede golf coronabesmettingen verpleeghuizen de ruimte te geven om hun eigen bezoekersregeling te bepalen.
 • Entertainmentgroep Cirque du Soleil heeft in de VS faillissementsbescherming aangevraagd omdat het bedrijf nagenoeg geen shows meer kan uitvoeren door de coronamaatregelen wereldwijd.
 • Vliegtuigbouwer Airbus gaat de productie van nieuwe modellen met 40 procent verlagen waardoor duizenden banen geschrapt moeten worden.

Iran meldt recordaantal doden en voor het eerst in een maand nieuwe besmettingen op Aruba

Een greep uit het buitenlands coronanieuws:

 • Op Aruba zijn voor het eerst sinds een maand weer twee nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat heeft de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes maandag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. He totaal aantal besmettingen op het eiland staat tot nu toe op 103. De twee nieuwe gevallen betreft mensen die twee weken geleden uit Colombia naar Aruba kwamen en sindsdien in quarantaine zaten. Eén persoon heeft medische hulp nodig. Volgens Wever-Croes is Aruba nog steeds van plan om vanaf 1 juli de grenzen te openen voor toeristen uit Europa, Canada en de Caraïbische eilanden, met uitzondering van de Dominicaanse Republiek en Haïti.
 • Iran heeft opnieuw een recordaantal doden als gevolg van Covid-19 vastgesteld binnen een etmaal. Maandag maakten gezondheidsautoriteiten bekend dat nog eens 162 mensen zijn overleden aan het virus, meldt persbureau Reuters. Het vorige record in Iran werd bijna drie maanden geleden gemeld: toen waren er in een dag zeker 158 mensen overleden aan Covid-19. Het totale dodental in het land staat inmiddels op zo'n 10.670. Het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen is de afgelopen week snel toegenomen. Iran is sinds half april stapsgewijs de coronamaatregelen aan het versoepelen.
 • Kazachstan bereidt zich voor op een nieuwe lockdown, omdat het aantal besmettingen in het Centraal-Aziatische land snel aan het toenemen is. President Kasym-Zjomart Tokajev heeft zijn regering gevraagd om binnen twee dagen een nieuw pakket aan maatregelen op te stellen. Deze zouden bijna even streng moeten worden als de vergaande lockdown half maart. Destijds mochten mensen alleen voor boodschappen hun huis uit. Ook werd al het verkeer naar en van de hoofdstad Nur-Sultan en de grootste stad Almaty aan banden gelegd. De president heeft verder opgedragen om het aantal ziekenhuisbedden binnen een maand met 50 procent uit te breiden. Zijn land kampt onder meer met een tekort aan pcr-tests In Kazachstan zijn zover bekend 183 mensen overleden aan het coronavirus.

Cirque du Soleil vraagt faillissementsbescherming aan

Entertainmentgroep Cirque du Soleil heeft in de VS faillissementsbescherming aangevraagd. Door coronamaatregelen wereldwijd kan het Canadese bedrijf sinds maart nagenoeg geen shows meer uitvoeren wat heeft geleid tot grote financiële problemen. Dat heeft Cirque du Soleil maandag laten weten.

Een voorstelling van Cirque du Soleil in augustus 2018. Foto Ulises Ruiz/AFP

Het in Montreal gevestigde bedrijf spreekt van een „een enorme verstoring en gedwongen sluiting van shows vanwege de Covid-19-pandemie”. Cirque du Soleil benadrukt dat het nog niet failliet is, wel geniet het bedrijf nu bepaalde bescherming waardoor het langer de tijd heeft om de financiën op orde te krijgen.

Cirque du Soleil - dat in 1984 begon en inmiddels een van de meest succesvolle circusformules ooit heeft - moest vaste shows in meerdere Amerikaanse steden stoppen, waaronder Las Vegas. Ook werden optredens gecanceld in onder meer Montreal, München, en Melbourne. Alleen in China heeft Cirque du Soleil sinds begin juni weer een show lopen.

De entertainmentindustrie is hard getroffen door de coronacrisis. Maandag werd ook duidelijk dat Broadway tot in ieder geval het einde van het jaar waarschijnlijk dichtblijft. Sinds 12 maart worden er aan de beroemde weg vol theater in New York geen optredens meer gedaan.

Corendon gaat toch geen coronatests aanbieden aan reizigers uit Turkije

Reisorganisatie Corendon gaat toch geen coronatests aanbieden aan reizigers die terugkomen uit Turkije. Het bedrijf laat weten dat het kabinet het afnemen van een test niet ziet als een vervanging van de aanbevolen thuisquarantaine. Dat laat de organisatie weten na overleg met het kabinet.

Vorige week liet Corendon weten vanaf 10 juli weer te gaan vliegen op Turkije, ondanks een negatief reisadvies van het kabinet. Omdat reizigers die terugkomen uit een gebied met een negatief reisadvies na thuiskomst twee weken in quarantaine moeten, bood de organisatie coronatests aan.

Dit leidde tot kritiek van onder meer premier Mark Rutte. Hij noemde het vrijdag „onverstandig en onverantwoord” dat Corendon weer vakantiereizen ging aanbieden naar Turkije.

China schort import Nederlands varkensvlees op na uitbraak coronavirus

China is tijdelijk gestopt met de import van varkensvlees van vier Nederlandse bedrijven. Dat meldt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maandag. Om welke bedrijven het gaat, maakt de branchevereniging niet bekend.

De maatregel is genomen na een nieuwe uitbraak van het coronavirus in Beijing. De Chinese autoriteiten vermoeden dat de uitbraak kon ontstaan door de import van zalm en zijn daarom tijdelijk gestopt met de import van voedingsmiddelen uit bepaalde landen. Het gaat om landen waar sprake is van een uitbraak onder medewerkers van voedselverwerkingsbedrijven.

Samen met de vier bedrijven en de overheid stelt COV een rapport op over de maatregelen die Nederland heeft getroffen en „de garanties die Nederland bij export kan geven". De branchevereniging hoopt dat de „exportrestrictie snel opgeheven kan worden”.

Lees ook: Ook de slachters zitten op een kluitje

Minder dan tweehonderd coronapatiënten in ziekenhuis

Het aantal patiënten met Covid-19 op de Nederlandse intensive cares is maandag toegenomen met twee. In totaal liggen 32 coronapatiënten op de IC. Dat blijkt maandag uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook zijn er momenteel 157 ziekenhuisopnames van coronapatiënten buiten de IC. Dat is een afname van 21 in vergelijking met een dag eerder. „Inmiddels is het totaal aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot ruim onder de tweehonderd. Het laagste aantal tot nu toe", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Advies: laat verpleeghuizen voortaan hun eigen bezoekersregeling bepalen

Bij een eventuele tweede golf coronabesmettingen zouden verpleeghuizen de ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekersregeling te bepalen. Die aanbeveling doen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maandag op basis van onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze spraken met leden van crisisteams van verpleeghuizen en analyseerden notulen van de teams van de afgelopen maanden.

Hieruit blijkt dat de verpleeghuizen het algeheel bezoekverbod „heel erg ingrijpend” noemen. Zo was het besmettingsrisico niet in elke regio even groot terwijl het bezoekverbod overal gold. „Het zou dus beter zijn om verpleeghuizen de ruimte te geven om hun eigen bezoekersregeling in te vullen", zegt hoogleraar Ouderengeneeskunde Wilco Achterberg van het LUMC in een persbericht. Ook adviseren de onderzoekers een vast team per afdeling te laten werken. „Hierdoor kunnen besmette cliënten effectief worden geïsoleerd en neemt het risico op verspreiding in de rest van het verpleeghuis af."

Het personeel is inmiddels overbelast, blijkt uit het onderzoek. „Bijna de helft van alle doden is in verpleeghuizen gevallen. Medewerkers hebben meer diensten gedraaid en we zien dat nu pas het ziekteverzuim toeneemt”, zegt Achterberg.

Digitale Tour de France voor zowel mannen als vrouwen

De officiële Tour de France is vanwege de coronacrisis uitgesteld, maar liefhebbers kunnen de komende weekenden alsnog een virtuele versie van de ronde volgen. Dat heeft de organisatie van de Tour de France maandag bekendgemaakt. Deze keer doen zowel mannen als vrouwen mee.

De virtuele Tour vindt de eerste drie weekenden van juli plaats in zes etappes en wordt uitgevoerd via Zwift, een digitaal trainingsprogramma. 23 mannenploegen en 16 vrouwenteams hebben hun deelname bevestigd. Onder anderen de oud-winnaars Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas doen mee. Ook de Nederlandse wielrensters Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Marianne Vos rijden de virtuele versie van de Ronde van Frankrijk, die in 130 landen wordt uitgezonden.

Tour de France-directeur Christian Prudhomme kan zich „een maand juli zonder wielrennen niet voorstellen”, zegt hij in een reactie. „Dankzij de virtuele Tour kunnen kampioenen en hun fans de leegte van de Tour de France vullen.” De 'echte' Ronde van Frankrijk is uitgesteld tot 29 augustus. In april werd ook al een virtuele versie van de Ronde van Vlaanderen gereden. Die voorjaarsklassieker werd gewonnen door Greg van Avermaet.

Twitter avatar TrekSegafredo Trek-Segafredo This July we’ll be racing the @letour Virtual! 🤩 Our men's 🚴🏻‍♂️ and women’s 🚴‍♀️ teams will line up for the #TDFvirtual on @GoZwift starting this Saturday, July 4th! 6 stages spread across 3 weekends of high-voltage virtual racing! #TDF2020 https://t.co/7zyeqju245

RIVM meldt twee sterfgevallen door Covid-19

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal twee sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Dat heeft de rijksdienst zojuist bekendgemaakt. Hiermee loopt het officiële dodental op tot 6.107. Het werkelijke dodental ligt hoger omdat niet ieder sterfgeval door de longziekte als zodanig wordt geregistreerd.

Verder zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames van mensen die aan Covid-19 lijden gemeld en zijn 78 mensen positief getest op het coronavirus. Tot dusver zijn 11.874 coronapatiënten opgenomen (geweest) en 50.223 mensen bewezen besmet (geweest) met het virus.

Het RIVM herhaalt verder dat het vanaf woensdag niet meer dagelijks de cijfers omtrent de uitbraak van het coronavirus in Nederland naar buiten zal brengen. Dit gebeurt voortaan wekelijks, te beginnen op dinsdag 7 juli om 14.00 uur.

GGD: afgelopen week weer ruim 60.000 tests afgenomen

Bij de GGD'en in Nederland zijn in de afgelopen week 61.598 coronatests afgenomen, ongeveer hetzelfde aantal als in de week daarvoor. Dat maakt brancheorganisatie GGD GHOR maandag bekend. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op corona. In totaal hebben 230.266 mensen dat ook al gedaan.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er afgelopen week positief testten voor corona, aangezien die getallen pas later op maandag door het RIVM bekend worden gemaakt. In de week van 15 tot en met 21 juni ging het om 609 mensen, ongeveer 1 procent van het totale aantal mensen dat werd getest. De getallen van vorige week zullen daar, afgaande op het aantal positieve tests van de voorbije dagen, niet veel van afwijken.

Den Haag steunt Caribisch Nederland, maar niet zonder voorwaarden

Nederland steunt het Caribische deel van het koninkrijk financieel tijdens de coronacrisis, maar niet zonder voorwaarden. Met die boodschap reageert premier Mark Rutte maandag op een brief waarin een aantal bekende Nederlanders hem dit weekend vroeg solidair te zijn met Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Premier Rutte stelde in reactie op vragen van de NOS dat Den Haag Caribisch Nederland zal blijven helpen, op de voorwaarde dat een aantal hervormingen wordt doorgevoerd om de eilanden „op lange termijn economisch gezond te maken”. Hierbij zou het onder andere gaan om hervormingen in pensioenstelsels en arbeidsmarktsystemen. Rutte stelde dat hij geen bezuinigingen eist die ten koste gaan van de bevolking.

Vrijdag besluit de ministerraad wat voor steunpakket de Caribische eilanden krijgen. Eerder trok het kabinet een bedrag van 190 miljoen euro aan leningen uit om Aruba, Curaçao en Sint Maarten door de coronacrisis te loodsen. Ook aan dat steunpakket waren voorwaarden verbonden.

In de brief vraagt een groep bekende Nederlanders premier Rutte het besluit over de vervolgsteun met „compassie en een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds” te nemen. De briefschrijvers benadrukken dat de eilanden niet alleen zijn geraakt door de coronacrisis, maar ook zijn getroffen door de problemen in buurland Venezuela en het orkaanseizoen. De boodschap is ondertekend door onder anderen cabaretiers Jandino Asporaat en Jörgen Raymann, NS-topman Roger van Boxtel, zangeres Tania Kross en (voormalige) politici als Alexander Pechtold, Ed Nijpels en Paul Rosenmöller.

Een demonstratie vorige week bij het regeringsgebouw in Willemstad, op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

Half miljoen Chinezen terug in lockdown nabij Beijing

 • In de buurt van de Chinese stad Beijing is sinds zondag een regionale lockdown ingesteld voor bijna een half miljoen mensen, meldt de South China Morning Post. De inwoners van de regio Anxin, in de provincie Hebei, worden volgens gezondheidsautoriteiten „volledig afgesloten en gecontroleerd”. Enkel mensen met een essentieel beroep mogen het huis verlaten, en één lid van het huishouden mag één keer per dag naar buiten om boodschappen te doen. In de regio zijn achttien besmettingen vastgesteld sinds twee weken geleden een nieuwe besmettingsgolf ontstond in Beijing.
 • Het aantal gemelde coronabesmettingen in Tsjechië en Australië zit op het hoogste niveau in maanden, meldt persbureau Reuters maandag. De Tsjechische gezondheidsautoriteiten rapporteerden 260 besmettingen, de grootste toename op één dag sinds 8 april. De oorzaak wordt toegeschreven aan het intensief testen in lokale brandhaarden. Australië meldde 85 nieuwe Covid-19-besmettingen. Dat is de grootste dagelijkse toename sinds 11 april. De meeste besmettingen werden vastgesteld in de staat Victoria, waar op grote schaal wordt getest.
 • Bij twintig spelers en zes clubmedewerkers in de Amerikaanse profvoetbalcompetitie is Covid-19 vastgesteld. Persbureau Reuters meldt maandag dat in verband met het herstarten van de Major League Soccer (MLS) bijna zevenhonderd spelers zijn getest. Op 8 juli wordt het seizoen in de MLS hervat, nadat de competitie in maart stil was komen te liggen vanwege de coronapandemie. Toen waren er pas twee speelronden afgewerkt.

Vertrouwen in de economie neemt toe bij veel ondernemers

Ondernemers in de consumentengerichte dienstverlening worden sinds twee maanden weer minder pessimistisch over de toekomst. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag aan de hand van een enquête waarin de maanden april, mei en juni zijn vergeleken. Het gaat hierbij om sectoren als de detailhandel, de horeca en de reisbranche.

Vooral in de horeca was de verbetering groot: 37 procent van de ondernemers gaf in juni aan een stijging van de omzet te verwachten. In mei was dat nog 17 procent. Hotels en andere zogeheten logiesverstrekkers zijn het meest optimistisch: zij zien dat er weer meer overnachtingen worden geboekt. Restauranthouders en café-eigenaren zijn gemiddeld genomen nog wel negatief in hun vertrouwensoordeel, hoewel ook minder pessimistisch dan in april en mei.

Ook in de detailhandel verwachten de meeste ondernemers een omzetstijging. In bijvoorbeeld de reisbranche, de autohandel en de cultuursector overheerst het pessimisme nog.

In bijna alle consumentengerichte branches wordt ook een toename van de werkgelegenheid verwacht. Uitzondering is de reisbranche, waar 61 procent van de werkgevers verwacht dat er een afname zal zijn in de werkgelegenheid. In mei was dat 52,1 procent.

Ook bij de industriële ondernemers was een vermindering van het pessimisme zichtbaar. Het CBS mat dit vertrouwen in april op dieptepunt van -28,7. Dat is in juni alweer toegenomen tot -15,1. Zo lang dit getal negatief is, verwachten ondernemers gemiddeld genomen een afname in de bedrijvigheid. In de afgelopen twintig jaar lag het gemiddelde op 0,6.

Cafés in Eindhoven eerder deze maand. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Airbus gaat duizenden banen schrappen na omlaag schroeven productie

Vliegtuigbouwer Airbus gaat de productie van nieuwe modellen met 40 procent verlagen. Als gevolg zullen er duizenden banen geschrapt worden. Dat zegt topman Guillaume Faury maandag in een interview met Die Welt. Om hoeveel banen het gaat, kan Faury niet zeggen.

Hoewel de Franse regering eerder aankondigde dat Airbus miljardensteun krijgt, lijkt de Europese vliegtuigbouwer alsnog flink de gevolgen van de coronacrisis te ondervinden. Faury kondigde aan dat er nog maar veertig toestellen per maand van het populaire A320-model gebouwd zullen worden.

Vanwege de financiële problemen door de coronacrisis zijn luchtvaartmaatschappijen afwachtend in het kopen van nieuwe modellen, meldt de Franse topman. Zo werden er in de maanden april en mei 80 procent minder vliegtuigen verkocht dan normaal.

De verwachting is dat over twee jaar de productie bij Airbus weer op het normale niveau zal zijn. Volgende maand zal het bedrijf gesprekken beginnen met de vakbonden om te kijken waar en hoeveel banen er geschrapt worden. „De crisis in de sector is enorm - we moeten reageren en ons aanpassen. Het gaat erom onze toekomst veilig te stellen”, zei Faury.

Lees ook: Eerste kwartaal 20 procent minder passagiers op Nederlandse luchthavens

Wereldwijd meer dan half miljoen doden door Covid-19

Er zijn in de hele wereld meer dan 500.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins University. De universiteit houdt sinds het begin van de uitbraak wereldwijd de cijfers bij en meldde eerder op zondag al dat het aantal geregistreerde besmettingen wereldwijd de tien miljoen gepasseerd was.

Zowel voor het aantal doden als het aantal besmettingen geldt dat die in werkelijkheid hoger liggen: niet alle infecties en sterfgevallen door Covid-19 belanden ook in de officiële statistieken.

Het land met het hoogste aantal doden door Covid-19 is de Verenigde Staten, met meer dan 125.000 getelde doden. Brazilië volgt met meer dan 57.000 doden en het Verenigd Koninkrijk is met meer dan 43.000 het derde zwaarst getroffen land. Nederland staat met 6.105 doden op de vijftiende plek van de meeste doden door de gevolgen van het virus.

Van alle landen met meer dan vijf miljoen inwoners heeft België het hoogste aantal doden per miljoen inwoners, met 840 doden per miljoen. Dat komt ook doordat de Belgen ook sterfgevallen meetellen van mensen die niet positief zijn getest op het virus, maar bij wie niettemin het sterke vermoeden bestaat dat zij aan Covid-19 leden. Het Verenigd Koninkrijk (642), Spanje (606) en Italië (575) volgen. Nederland staat qua doden per miljoen inwoners wereldwijd op de achtste plek, met 356 doden per miljoen inwoners.

Lees ook: Het virus houdt huis in VS, Brazilië, India

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Wereldwijd is bij meer dan tien miljoen mensen het coronavirus vastgesteld. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus loopt wereldwijd richting de 500.000.
 • Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse IC's nam toe met één en kwam op dertig. Verder lagen 541 niet-coronapatiënten op Nederlandse intensive cares, „een teken dat de non-COVID zorg achterblijft”, zei Ernst Kuipers daarover.
 • In Den Haag heeft de politie zondagmiddag een demonstratie van Viruswaanzin beëindigd. Hierbij zijn 37 mensen gearresteerd, onder andere omdat agenten werden bekogeld met fietsen. Ook demonstreerden driehonderd mensen vreedzaam in Groningen tegen de coronamaatregelen. Verschillende demonstranten droegen t-shirts met 'stop de lockdown'.
 • In een verzorgingstehuis in Maassluis zijn 25 mensen positief getest op het coronavirus. Sinds woensdag hebben bezoekers geen toegang meer tot de zorggroepen. Besmette personen zijn naar een speciale corona-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen gebracht.
Lees ook: Lees hier het blog over de coronacrisis van zondag terug