Antiracismeprotesten

Standbeeld Columbus neergehaald dag na Trumps oorlogsverklaring aan ‘links fascisme’

Nadat de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei stierf doordat een agent minutenlang op zijn nek knielde, gingen mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Sindsdien nemen bedrijven en overheden maatregelen om racisme te bestrijden. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Nieuw blog

We sluiten dit blog af, maar blijven het nieuws over de antiracismeprotesten in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld volgen.

Het nieuwe blog vindt u hier.

Eindhovens Black Lives Matter-kunstwerk beklad één dag nadat het is aangebracht

Een Eindhovens graffitikunstwerk met de tekst „Black Lives Matter” is een dag nadat het is aangebracht besmeurd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad, dat beelden heeft van het bekladde werk, zondag.

Het gigantische graffitiwerk was in de nacht van vrijdag op zaterdag aangebracht door een groep graffitikunstenaars op de tegels van het Eindhovense Ketelhuisplein. Zij maakten daarmee naar eigen zeggen een statement tegen racisme, „als onderdeel van een wereldwijde beweging”.

Dat statement bleef echter niet lang in ongeschonden staat. Volgens het Eindhovens Dagblad gooiden vandalen vrijdagavond rond 21.00 uur blikken verf over het werk heen. Op foto's is verf en viezigheid te zien op de de letters, die enkele meters groot zijn.

Het is de afgelopen maanden in de context van de wereldwijde Black Lives Matter-protesten vaker voorgekomen dat kunstwerken en standbeelden worden beklad. Zo besmeurden antiracisme-activisten in Rotterdam standbeelden van zeevaarder Piet Hein en de vermoorde politicus Pim Fortuyn.

Lees over het bekladden van standbeelden ook: Piet Hein en Basil Fawlty zijn nu ook uit de gratie

Standbeeld Columbus neergehaald dag na Trumps oorlogsverklaring aan 'links fascisme'

Demonstranten in de Amerikaanse stad Baltimore hebben zaterdagavond lokale tijd een standbeeld van Christoffel Columbus neergehaald en in het water gegooid. Op videobeelden is te zien hoe antiracismebetogers met touwen het standbeeld naar beneden trekken, juichen en kapotgeslagen stukken oppakken.

Vrijdagavond had president Trump tijdens zijn onafhankelijkheidsdagtoespraak nog flink uitgehaald naar de „boze menigten die proberen standbeelden neer te halen” van voormalige Amerikaanse staatslieden. Hij sprak van „nieuw radicaal links fascisme” en een „aanslag” op de geschiedenis. Amerikanen zouden volgens hem niet „buigen voor tirannie” en toestaan dat hun „geschiedenis, waarden en cultuur van hen worden afgenomen”.

De demonstranten in Baltimore houden Columbus - de Italiaanse ontdekkingsreiziger die in 1492 voet zette op het Amerikaanse continent - medeverantwoordelijk voor de genocide en uitbuiting van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Op andere plekken in het land werden al eerder beelden van Columbus neergehaald bij de antiracismeprotesten die gehouden worden sinds een witte politieagent in mei de Afrikaans-Amerikaanse George Floyd doodde.

Bij een protest tegen racisme en politiegeweld in Seattle aan de westkust van de Verenigde Staten is zaterdag een vrouw om het leven gekomen. Een auto reed op de 24-jarige demonstrant en een andere vrouw in, meldt persbureau AP. Die tweede demonstrant is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk of de automobilist, die kort na het incident werd gearresteerd, expres op de betogers inreed.

Lees ook: Trumps oorlogsverklaring aan ‘nieuw radicaal links fascisme’

Minister Ollongren komt in najaar met plan voor bestrijding racisme

De Tweede Kamer debatteerde deze week over antisemitisme én over racisme. Bij beide debatten werden moties ingediend waarin het kabinet wordt gevraagd een Nationaal Coördinator aan te stellen die de leiding krijgt bij de bestrijding van het probleem. Een beetje zoals er ook al een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding bestaat. En bij het racismedebat werd ook nog eens een motie ingediend om een staatscommissie in te stellen die onderzoek doet naar institutioneel racisme.

Minister Grapperhaus, premier Rutte, minister Ollongren en Geert Wilders tijdens Kamerdebat over institutioneel racisme. Foto Phil Nijhuis/ANP

„Het zijn eigenlijk soortgelijke ideeën”, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). „Ik denk dat het goed is dat we er door dit soort dingen naar streven om de aandacht voor het onderwerp vast te houden.”

Maar drie verschillende Nationaal Coördinatoren (er waren moties ingediend voor drie varianten) én een staatscommissie vond ze wel wat veel. „Ik denk dat we toe zouden moeten naar een structuur die dat eigenlijk allemaal ondervangt.” Lodewijk Asscher (PvdA), die samen met Pieter Heerma (CDA) de staatscommissie had voorgesteld, zei: „Ik heb er alle begrip voor dat er een uitwerking moet worden gevonden die rekening houdt met alle verschillende initiatieven die er zijn.” Ollongren heeft toegezegd dat het kabinet in het najaar met een uitgewerkt plan komt.

LA kort op politiebudget, 150 miljoen dollar naar projecten 'gekleurde' gemeenschap

Het budget van de politie van Los Angeles wordt met 150 miljoen dollar (133 miljoen euro) verlaagd om geld vrij te maken voor projecten voor de 'gekleurde' gemeenschap. Dat heeft het heeft het bestuur van de stad in de staat Californië woensdag besloten, meldt persbureau AP. Met de miljoenen wordt onder meer een zomerbanenprogramma voor jongeren gefinancierd.

Het politiebudget in de stad bedraagt jaarlijks circa 2 miljard dollar (1,77 miljard euro). Door het besluit wordt het aantal agenten in Los Angeles uiterlijk zomer volgend jaar teruggebracht tot ruim 9.750. Vorige maand telde het politiekorps bijna 9.900 agenten. Het stadsbestuur laat met dit besluit het zeven jaar oude doel om het aantal agenten te verhogen tot 10.000 vallen.

Raadslid Curren Price noemt het besluit „een stap vooruit”. Met de projecten worden volgens hem „minderheden ondersteund op een manier die ze verdienen”. Daarmee doelt hij op „respect, waardigheid en gelijke kansen”.

In meerdere Amerikaanse steden is afgelopen weken gekort op het politiebudget, als gevolg van de protesten tegen racisme en politiegeweld. Eerder op woensdag besloot de stad New York 1 miljard dollar van het budget vrij te maken voor onderwijs en sociale projecten. Ook in de steden Californië en Oakland is gekort op het politiebudget.

Een protest in Los Angeles eind vorige maand. Foto Etienne Laurent/EPA

Regering-Trump laat monumenten bewaken door speciale teams

De regering-Trump gaat speciale teams inzetten voor het bewaken van „historische monumenten, gedenktekens, standbeelden en federale voorzieningen”. Zo moeten beschadigingen door antiracismebetogers worden voorkomen, in aanloop naar de viering van Onafhankelijkheidsdag op 4 juli. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdag bekend.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Chad F. Wolf kondigde de oprichting aan van de zogeheten Protecting American Communities Task Force (PACT). Daarmee geeft hij gehoor aan de oproep van Trump om „binnen de wettelijk bevoegdheid” de monumenten te beschermen. Hoe het team precies gaat ingrijpen en met welke middelen, is niet duidelijk. Ook werd niets gemeld over de omvang, samenstelling, welke monumenten worden bewaakt en of er al sprake zou zijn van bepaalde dreigingen.

Wolf zei dat hij het niet toelaat dat „gewelddadige anarchisten en relschoppers de symbolen van onze natie vernielen, de openbare orde verstoren en chaos in onze gemeenschappen zaaien”. De afgelopen weken zijn meerdere beelden in de Verenigde Staten van hun voetstuk getrokken, omdat ze volgens betogers een symbool van racisme zijn.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Chad F. Wolf. Foto Stefani Reynolds/EPA

Politie Seattle wil 'wetteloze en wrede' protestzone ontruimen

De politie in de Amerikaanse stad Seattle wil woensdag de door demonstranten bezette protestzone ontruimen. Dat meldt persbureau Reuters. De zogenoemde Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) midden in Seattle werd begin juni uitgeroepen door een groep antiracismedemonstranten.

De beslissing om het gebied te ontruimen werd genomen nadat burgemeester Jenny Durkan de samenkomst als „onwettig” had beoordeeld. De politiechef van Seattle zei dat de zone „wetteloos en wreed” is geworden. De afgelopen weken zijn er vier schietpartijen in het gebied geweest, waarbij twee tieners overleden.

Op 8 juni riep een groep demonstranten de zelfverklaarde autonome zone uit, waarna zij er bleef kamperen. Het gebied beslaat meerdere straten in het centrum van Seattle. De politie trok zich na gewelddadige confrontaties met antiracismedemonstranten terug uit het gebied. President Donald Trump sprak er schande van dat de autoriteiten een deel van de stad door actievoerders lieten bezetten.

Twitter avatar SeattlePD Seattle Police Dept. Since demonstrations at the East Precinct area began on June 8th, two teenagers have been killed and three people have been seriously wounded in late-night shootings. Police have also documented robberies, assaults, and other violent crimes.

Politiechef Carmen Best tijdens een persconferentie na een schietpartij in de 'autonome' zone. Foto Lindsey Wasson/Reuters

Onderzoek of slavernij wettelijk moet worden vastgelegd als misdaad tegen menselijkheid

Het kabinet laat onderzoeken of bij wet moet worden vastgelegd dat de slavernij en slavenhandel een misdaad tegen de menselijkheid waren. Dat schrijft minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) dinsdag in een brief aan de Eerste Kamer. Een commissie die ook het maatschappelijke debat over het slavernijverleden moet aanwakkeren, zal zich over de kwestie buigen.

Aanleiding voor het onderzoek is een motie die De Partij voor de Dieren in maart indiende. PvdD-senator Peter Nicolaï verzocht het kabinet toen te onderzoeken of Nederland het voorbeeld van Frankrijk moet volgen. In Frankrijk is de slavernij in de koloniale tijd twintig jaar geleden al aangemerkt als misdaad tegen de menselijkheid. De commissie zal ook onderzoeken of er een slavernijmonument, -kenniscentrum en -museum moet worden opgericht.

Woensdag is het precies 157 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De Surinaamse feestdag Keti Koti waarmee de afschaffing wordt herdacht, wordt ook in Nederland gevierd. Vanwege de coronacrisis kunnen veel van de vieringen niet doorgaan, zoals de jaarlijkse Keti Koti-festivals in Amsterdam en Rotterdam.

Reddit heeft tweeduizend groepen verwijderd, waaronder 'The_Donald'

Het Amerikaanse internetforum Reddit heeft zo'n tweeduizend groepen verwijderd omdat daarin haatdragende berichten zouden worden gedeeld. Het gaat onder meer om de zogeheten subreddit 'The_Donald', met aanhangers van president Donald Trump, en het links-georiënteerde 'ChapoTrapHouse'. Het bedrijf laat maandag weten de regels te hebben aangescherpt.

Groepen en gebruikers die haatdragende berichten delen over iemands identiteit worden voortaan verwijderd. „Alle groepen op Reddit moeten zich houden aan ons beleid", laat het bedrijf weten. „We hebben r/The_Donald verwijderd omdat ze dat weigerden.” De afgelopen weken werden meerdere groepen al tijdelijk op zwart gezet vanwege het delen van racistische berichten. Ook vorig jaar al 'The_Donald' achter een waarschuwingspagina geplaatst omdat hierin berichten werden gedeeld die zouden aanzetten tot geweld.

Het is een opvallend besluit voor een internetplatform dat jarenlang bekend stond als internetvrijplaats. In 2014 stond Reddit gebruikers nog toe om gestolen naaktfoto's te delen.

Amerikaans stel richt vuurwapens op antiracismedemonstranten

Een Amerikaans stel heeft zondag vuurwapens gericht op voorbijlopende Black Lives Matter-demonstranten. Dat is te zien op foto's en video's die op sociale media worden gedeeld. Het gaat volgens Amerikaanse media om twee letselschadeadvocaten die in een chique buurt van de stad St. Louis wonen. Op de beelden is te zien dat de vrouw een revolver of pistool in haar hand heeft en de man een semi-automatisch geweer.

Het stel kwam naar buiten toen honderden demonstranten voorbij liepen die onderweg waren naar de ambtswoning van burgemeester Lyda Krewson. De man en vrouw zouden hun eigen terrein hebben willen beschermen en richtten hun vuurwapens op de betogers terwijl ze naar hen schreeuwden. Het is niet duidelijk of de wapens geladen waren. Volgens lokale media liepen de meeste betogers na een „korte maar intense ontmoeting” weer door.

De beelden hebben op sociale media veel losgemaakt. Het stel wordt tot verantwoording geroepen en sommigen vinden zelfs dat het duo gearresteerd moet worden voor het bedreigen van vreedzame demonstranten. Ook stellen activisten dat het incident tekenend is voor de verhoudingen tussen zwarte en witte mensen in de Verenigde Staten: het witte advocatenstel woont in een zeer groot huis in een extra beveiligde wijk en bedreigt de overwegend zwarte demonstranten die op straat lopen.

Advocatenstel reageert

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft de beelden gezien en deze zelfs gedeeld op zijn Twitterpagina. Niet lang daarna verwijderde hij zijn tweet echter weer. Het is niet duidelijk wat zijn motivatie was. De president kwam vorige week in opspraak toen hij op Twitter een video deelde waarin een oudere man de leus white power riep. Ook die tweet werd verwijderd, volgens het Witte Huis omdat Trump niet had gehoord dat de beladen woorden waren geuit.

Maandagavond hebben de man en de vrouw die op de beelden te zien zijn bij monde van hun advocaat gereageerd op het incident. Mark en Patricia McCloskey zeggen de boodschap van Black Lives Matter-demonstranten te onderschrijven en stellen dat zij niet reageerden op vreedzame betogers. Volgens het duo waren er „enkele individuen” onder de demonstranten die zich gewelddadig gedroegen waardoor zij vreesden dat hun eigendommen in gevaar waren.

Ze ontkennen dat ze in strijd met de wet hebben gehandeld en zeggen dat de demonstranten zich op privéterrein bevonden. De straat waarin de McCloskeys wonen is afgesloten voor bezoekers en zou daarom niet als publiek domein gelden. De politie onderzoekt of er sprake was van een overtreding, schrijft persbureau AP.

Meerdere betogers en fotografen legden het stel vast. Foto Lawrence Bryant/Reuters

Formule 1-coureurs Mercedes rijden in zwarte auto als protest tegen racisme

Topcoureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zullen dit weekend in een zwarte auto op het parcours verschijnen bij de seizoensstart van de Formule 1 in Oostenrijk. Mercedes heeft maandag bekendgemaakt dat zijn coureurs dit seizoen met een zwarte bolide rijden in plaats van een grijze, als protest tegen racisme en „alle vormen van discriminatie”. Op de auto komt bovendien de tekst End Racism te staan.

In een persbericht schrijft de Formule 1-tak van Mercedes dat de „Black Lives Matter-beweging heeft laten zien dat we nieuwe maatregelen en acties nodig hebben in de strijd tegen racisme en discriminatie”. Het bedrijf is ook bij zichzelf te rade gegaan en schrijft dat slechts 3 procent van de werknemers deel uitmaakt van een etnische minderheidsgroep. 12 procent van de werknemers een vrouw.

„Dit gebrek aan diversiteit laat zien dat we nieuwe methoden moeten aanwenden om talent aan te trekken uit gemeenschappen waarmee we nu geen contact hebben”, aldus Mercedes. Volgens het bedrijf zou het team hier ook sterker van worden. Mercedes licht niet toe om welke methoden het gaat.

Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft zich de afgelopen weken herhaaldelijk uitgesproken tegen racisme en discriminatie. Hij riep onder meer zijn witte medecoureurs op zich uit te spreken tegen onrecht en moedigde demonstranten aan die een standbeeld van een slavenhandelaar omver trokken. De Brit is de enige zwarte coureur in de klasse.

Lees ook dit profiel van Hamilton: Lewis Hamilton lijkt de juiste toon aan te slaan in het racismedebat en inspireert velen

De auto waarmee de coureurs van Mercedes dit seizoen zullen rijden. Foto Daimler AG

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de gevolgen van de protesten tegen racisme en politiegeweld die wereldwijd ontstonden na de dood van George Floyd eind mei. De zwarte Amerikaan kwam eind mei om het leven nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde.

Lees hier het vorige blog terug: Mississippi haalt Confederatie-embleem uit staatsvlag