Oppositieleider Chakwera wint presidentsverkiezingen Malawi

De verkiezingen werden dinsdag overgedaan, nadat een nipte zege van de zittende president ruim een jaar geleden door rechters ongeldig werd verklaard wegens stembusfraude.
Oppositieleider Lazarus Chakwera spreekt in februari aanhangers toe in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, nadat een rechtbank het resultaat van de presidentsverkiezingen van mei 2019 ongeldig heeft verklaard.
Oppositieleider Lazarus Chakwera spreekt in februari aanhangers toe in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, nadat een rechtbank het resultaat van de presidentsverkiezingen van mei 2019 ongeldig heeft verklaard. Foto Eldson Chagara / Reuters

Oppositieleider Lazarus Chakwera is zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Malawi, de tweede stembusgang in ruim een jaar. Hij versloeg de zittende president Peter Mutharika, die dertien maanden geleden een nipte zege boekte bij verkiezingen die begin dit jaar door rechters ongeldig werden verklaard wegens fraude. Dat meldt Reuters.

De 65-jarige Chakwera behaalde volgens de kiescommissie bij de verkiezingen van afgelopen dinsdag ruim 58 procent van de stemmen. Het resultaat wordt door waarnemers beschouwd als een triomf voor de democratie in Afrika, en een bevestiging van het vermogen van de rechterlijke macht om verkiezingsfraude aan te pakken.

„Mijn overwinning is een zege voor democratie en gerechtigheid”, zei Chakwera na de aankondiging, die leidde tot feestvreugde in de hoofdstad Lilongwe. „Mijn hart borrelt van blijdschap.” Chakwera, die voordat hij de politiek inging voorzitter was van de Malawi Assemblies of God, is gekozen voor een termijn van vijf jaar als president van het Afrikaanse land met achttien miljoen inwoners.

Lees ook: Rechters bepalen dat Malawi opnieuw moet gaan stemmen

De 79-jarige Mutharika, die aan de macht is sinds 2014, moet nu opstappen of het resultaat aanvechten. Hij was woedend toen het constitutionele hof van Malawi in februari het resultaat van de verkiezingen van mei 2019, die hij krap won, ongeldig verklaarde wegens „verregaande, systematische en ernstige” verkiezingsfraude. Het hof bepaalde dat de verkiezingen binnen 150 dagen moesten worden overgedaan.

Mutharika zei eerder op zaterdag dat er deze keer sprake was van onregelmatigheden bij de stembusgang, waaronder intimidatie van de verkiezingswaarnemers van zijn partij. De kiescommissie heeft die klacht verworpen. Er waren geen onafhankelijke berichten van onregelmatigheden. Ook waren er wegens het coronavirus geen internationale waarnemers. Volgens plaatselijke waarnemers zijn de verkiezingen op een eerlijke manier verlopen.