Laatste nieuws Covid-19

300 feestgangers in quarantaine na mogelijk superspreading event in Zwitserland

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 28 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van maandag 29 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

  • Wereldwijd is bij meer dan tien miljoen mensen het coronavirus vastgesteld. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus loopt wereldwijd richting de 500.000.
  • Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse IC's nam toe met één en kwam op dertig. Verder lagen 541 niet-coronapatiënten op Nederlandse intensive cares, „een teken dat de non-COVID zorg achterblijft”, zei Ernst Kuipers daarover.
  • In Den Haag heeft de politie zondagmiddag een demonstratie van Viruswaanzin beëindigd. Hierbij zijn 37 mensen gearresteerd, onder andere omdat agenten werden bekogeld met fietsen. Ook demonstreerden driehonderd mensen vreedzaam in Groningen tegen de coronamaatregelen. Verschillende demonstranten droegen t-shirts met 'stop de lockdown'.
  • In een verzorgingstehuis in Maassluis zijn 25 mensen positief getest op het coronavirus. Sinds woensdag hebben bezoekers geen toegang meer tot de zorggroepen. Besmette personen zijn naar een speciale corona-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen gebracht.

300 feestgangers in quarantaine na mogelijk superspreading event in Zwitserland

Autoriteiten in Zwitserland hebben driehonderd feestgangers opgedragen in zelfquarantaine te gaan nadat van zes aanwezigen bekend werd dat ze het coronavirus hadden. Dat schrijft persbureau AP zondag. Gevreesd wordt dat de party in de Flamingo Club in Zurich vorige week een superspreading event is geweest.

Donderdag werd bij één van de gasten Covid-19 vastgesteld. Daarna zijn vijf mensen met wie hij in de Flamingo Club uitging getest. Ook zij bleken het coronavirus te hebben. Daarop heeft de club de gastenlijst verstrekt aan autoriteiten zodat met iedereen contact kon worden gezocht. Alle aanwezigen is opgedragen tien dagen thuis te blijven.

In Zwitserland zijn in totaal zeker 1.962 mensen overleden aan het coronavirus. Omdat het aantal gevallen sterk is teruggebracht, zijn de coronamaatregelen versoepeld. De Zwitserse autoriteiten waarschuwen nu dat als er vaker superspreader events plaatsvinden, de uitgaansgelegenheden weer moeten sluiten.

Driehonderd mensen demonstreren tegen coronamaatregelen in Groningen

Ook in Groningen was zondag een protest tegen onder andere coronamaatregelen. In het Stadspark kwamen zo'n driehonderd mensen bijeen. Dat bevestigt de gemeente.

Verschillende demonstranten droegen t-shirts met 'stop de lockdown'. Gelijktijdig werd ook geprotesteerd tegen onder andere verplichte vaccinatie en de 'mainstream media', zo is te lezen op protestborden.

De bijeenkomst is „vreedzaam” verlopen en de demonstranten hebben netjes afstand gehouden, aldus een woordvoerder van de gemeente. De anderhalve meter afstand was een voorwaarde voor de demonstratie, waarvoor de gemeente toestemming had verleend. Ook mochten mensen alleen te voet actievoeren, met uitzondering van mensen die slecht ter been zijn. De gemeente besloot die laatste voorwaarde dit weekend toe te voegen nadat er door demonstranten was opgeroepen met tractoren te komen.

Aantal Covid-patiënten op IC's nog steeds 'stabiel en laag'

Het aantal Covid-19-patiënten op Nederlandse IC's is in het afgelopen etmaal met één toegenomen naar dertig. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zondag.

„Het aantal COVID-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is stabiel en laag”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Verder liggen nog 541 niet-coronapatiënten op Nederlandse intensive cares, 32 minder dan op zaterdag. Kuipers: „De overall IC-bezetting is onveranderd laag, een teken dat de non-COVID zorg achterblijft.”

Buiten de intensive cares liggen ook nog 179 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er twee minder dan op zaterdag.

Wereldwijd bij meer dan tien miljoen mensen corona vastgesteld

Wereldwijd is bij meer dan tien miljoen mensen het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt zondag uit de cijfers die zijn bijgehouden door de Johns Hopkins universiteit. Meer dan een kwart van alle positieve testen werd in de Verenigde Staten afgenomen. Dat komt ook doordat daar zeer intensief wordt getest. Het aantal mensen dat besmet raakte met het coronavirus ligt waarschijnlijk hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus loopt wereldwijd richting de 500.000. De meeste doden door Covid-19 vielen zover bekend in de VS: ruim 125.000. Daarna zijn Brazilië en het Verenigd Koninkrijk de zwaarst getroffen landen. Het virus is in vrijwel ieder land wereldwijd teruggevonden.

Voor zover bekend heeft officieel alleen Turkmenistan geen bevestigde gevallen. Human Right Watch vroeg zaterdag nog aandacht voor Turkmenistan omdat het land een „duidelijke uitbraak” zou verdoezelen. Zo zou niet geluisterd worden naar zorgpersoneel en worden er geen preventieve maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Illegale straatfeesten in Parijs en Londen onderbroken

In meerdere Europese steden zijn in de nacht van zaterdag op zondag illegale feesten en bijeenkomsten door de politie hardhandig onderbroken. In Parijs kwam het tot een harde confrontatie tussen de politie en zo'n tweeduizend jongeren, die zich verzameld hadden bij het park Esplanade des Invalides, meldt Le Parisien zondag. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Via sociale media werden jongeren aangespoord om zich te verzamelen in het park dat iets ten oosten van de Eiffeltoren ligt. Dat gebeurde onder de naam Project X, waarmee verwezen werd naar een gelijknamige film uit 2012 over een groot huisfeest dat uit de hand loopt. De jongeren gooiden met vuurwerk en flessen drank naar de Parijse politie. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden. In Parijs geldt tot nog toe een verbod op samenkomsten met meer dan tien personen.

Soirée « #ProjetX » aux Invalides entre moment de fête et de tensions. pic.twitter.com/rRgIMTMGvC

— Remy Buisine (@RemyBuisine) June 27, 2020

In Londen moest de politie afgelopen nacht twee keer optreden tegen een illegaal straatfeest, meldt de BBC. Het zou gaan om muziekevenementen waar geen vergunning voor was aangevraagd. Honderden mensen zouden zich op verschillende plekken in de stad hebben verzameld.

De Londense autoriteiten hebben 'verspreidingszones' in het leven geroepen, waar agenten en handhavers extra bevoegdheden hebben om grote groepen mensen te bevelen het terrein te verlaten. Vorige week kwam het al een aantal keer tot een confrontatie tussen de Britse politie en feestgangers. Toen was onder meer in de Londense wijk Notting Hill een muziekfeest (zonder vergunning) aan de gang. Bij een actie tegen een illegaal straatfeest in de wijk Brixton raakten meer dan twintig politiemensen gewond in het geweld.

Geen nieuwe meldingen overleden personen, wel drie ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn sinds zaterdag geen nieuwe meldingen binnengekomen van overleden personen als gevolg van het coronavirus. Daarmee blijft het aantal mensen van wie bekend is dat zij zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte Covid-19 staan op 6.105.

Sinds zaterdag zijn wel drie nieuwe ziekenhuisopnames gemeld bij het RIVM. 11.871 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege een besmetting met het coronavirus. Het totaal aantal mensen dat positief is getest, is zondag met 74 gestegen naar 50.147.

Politie beëindigt demonstratie Viruswaanzin

In Den Haag heeft de politie zondagmiddag enkele tientallen demonstranten van het Malieveld verwijderd. Dat gebeurde op grond van een noodbevel dat burgemeester Johan Remkes (VVD) kort daarvoor had laten uitvaardigen. Er zijn 37 aanhoudingen verricht, volgens de politie omdat agenten werden bekogeld met fietsen. De oorspronkelijke actiegroep achter de demonstratie, Viruswaanzin, had mensen opgeroepen niet meer naar het Malieveld te komen.

Viruswaanzin wilde net als een week geleden demonstreren tegen de coronamaatregelen en net als toen was de demonstratie op voorhand verboden. Volgens de gemeente vormde de door Viruswaanzin aangemelde demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en waren er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Die waren er vorige week ook. Toen trokken tienduizenden mensen naar Den Haag en kwam het in de binnenstad tot stevige botsingen met de politie, die toen zeker vierhonderd aanhoudingen verrichtte.

Zondag verzamelden zich naar schatting zo'n honderd mensen op het Malieveld. Viruswaanzin-voorman Willem Engel kondigde zaterdag aan dat de demonstratie op het Malieveld „gewoon” door zou gaan, verbod of niet. Viruswaanzin eist een onmiddellijk einde aan het huidige anderhalve meterbeleid van de overheid, dat bedoeld is om het coronavirus in te dammen.

Zondag riep de organisatie echter op niet meer naar het Malieveld te komen. Het was volgens Viruswaanzin een „moeilijke beslissing” maar „Remkes heeft aangekondigd dat er met harde hand zal worden opgetreden”, is te lezen op Facebook.

Het bovenstaande bericht is om 17.20 uur geactualiseerd. Nu staat hierboven het precieze aantal aanhoudingen vermeld. Ook is toegevoegd dat Viruswaanzin mensen zondag opriep om juist niet naar het Malieveld te komen.

Foto Phil Nijhuis/ANP

25 besmettingen in verzorgingstehuis in Maassluis

In een verzorgingstehuis in Maassluis zijn 25 mensen positief getest op het coronavirus. Dat meldt Argos Zorggroep, de overkoepelende organisatie achter diverse zorghuizen in de regio Rotterdam, zondag. Afgelopen week werd bekend dat ten minste zes mensen in locatie De Tweemaster het virus bij zich droegen. Daarna zijn meer werknemers, vrijwilligers en cliënten getest.

Zeventien bewoners zijn positief getest, net als acht medewerkers. Een aantal van de positief geteste personen had geen corona-gerelateerde klachten, aldus Argos Zorggroep.

Sinds woensdag hebben bezoekers geen toegang meer tot de zorggroepen. Besmette personen zijn naar een speciale corona-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen gebracht. Medewerkers met klachten mogen voorlopig niet aan het werk. De GGD voert een contactonderzoek uit.

Lees ook: Toen de testen eindelijk kwamen, was het halve verpleeghuis besmet

Opnieuw meer dan 40.000 nieuwe gevallen Covid-19 in de VS

Vijf Amerikaanse staten hebben zaterdag records gevestigd voor het aantal nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19. Een golf van nieuwe vastgestelde besmettingen in vooral het zuiden en westen van het land heeft op verschillende plaatsen geleid tot uitstel van heropeningsplannen. Dat meldt Reuters.

Voor de derde opeenvolgende dag kwamen er in de Verenigde Staten meer dan 40.000 bevestigde gevallen bij. Het totale aantal bekende gevallen van Covid-19 in het land is zaterdag opgelopen tot meer dan 2,5 miljoen. Meer dan 125.000 mensen zijn in de VS aan de gevolgen van de ziekte overleden, het hoogste aantal ter wereld.

De zuidelijke staat Florida meldde zaterdag 9.585 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur, een nieuw record voor de tweede dag op rij. Wegens de sterke toename hebben de autoriteiten sommige stranden opnieuw gesloten, onder meer in Miami. Ook zijn beperkingen voor de horeca aangescherpt. Ook in Arizona, Nevada, Georgia en South Carolina werden nieuwe records gevestigd van nieuwe gevallen.

Vicepresident Mike Pence heeft een bustour in Florida als deel van een campagnereis door Florida, Texas en Arizona afgezegd. Wel reist hij nog naar de staat voor een ontmoeting met gouverneur Ron DeSantis.

Eerder kondigde Texas, waar het aantal nieuwe besmettingen eveneens oploopt, aan cafés te sluiten en de capaciteit van restaurants te verlagen. Volgens waarnemers is de golf van nieuwe gevallen in de zuidelijke staten te wijten aan te vroege heropening. De gouverneurs van Texas en Florida, beide Republikeinse partijgenoten van Trump, hebben tot dusverre echter niet toegegeven aan de druk om het dragen van gezichtsbedekking verplicht te stellen.

Drukte in Miami Beach in Florida op vrijdag. Foto Chandan Khanna / AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag. Zijn komst naar het Binnenhof werd pas kort voor aanvang door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
  • Het dodental als gevolg van Covid-19 steeg met twee. Er liggen er momenteel nog iets meer dan tweehonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares zijn dit er 29.
  • Het verbod op de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld in Den Haag is door de rechter in stand gehouden. De actiegroep had het verbod van de gemeente aangevochten maar dat is door de rechter verworpen.
  • Voor de tweede dag op rij kwam er in de Verenigde Staten een recordaantal nieuwe coronavirusbesmettingen bij. Van vrijdag op zaterdag werden meer dan veertigduizend nieuwe besmettingen geregistreerd. Met name in Texas, Florida en Californië ishet aantal besmettingen fors toegenomen.
Lees hier al het coronanieuws van zaterdag terug.