Boeing mag weer testvluchten uitvoeren met 737 MAX

Vliegtuigrampen Al meer dan een jaar staan 737 MAX-toestellen aan de grond. Testvluchten moet uitwijzen of de vernieuwde besturingssoftware nu wel goed werkt.
737 MAX-toestellen staan geparkeerd op het terrein van Boeing in Seattle.
737 MAX-toestellen staan geparkeerd op het terrein van Boeing in Seattle. Foto Lindsey Wasson / Reuters

Vliegtuigbouwer Boeing mag testvluchten gaan uitvoeren met de 737 MAX. Dat bevestigt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zondag tegenover persbureau Reuters en The New York Times. Mogelijk worden maandag al de eerste vluchten uitgevoerd. Uit de tests moet blijken of het toestel met nieuwe besturingssoftware veilig kan worden gebruikt voor de de commerciële luchtvaart.

Wereldwijd staan sinds maart 2019 737 MAX-toestellen aan de grond na twee vliegtuigrampen — een in Indonesië en een in Ethiopië — waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Uit onderzoek bleek dat de vliegtuigen kampten met een ontwerpfout in de software. Boeing zei in januari dat het aan de grond houden van de 737 MAX het bedrijf meer dan 18 miljard dollar (ongeveer 16 miljard euro) heeft gekost

Lees ook: De ellende is nog niet voorbij voor Boeing

Piloten van de FAA zullen de testvluchten uitvoeren, vermoedelijk in de buurt van de stad Seattle, waar de 737 MAX wordt gebouwd. Dan moet blijken of het softwareprobleem is opgelost. Volgens The New York Times kan het vervolgens nog maanden duren voordat de toestellen weer daadwerkelijk commercieel mogen vliegen. Internationale luchtvaartinstanties moeten daarmee ook instemmen. Bovendien moet de FAA bepalen of piloten extra training nodig hebben om met de 737 MAX te mogen vliegen.