Rijksbegroting

Verwacht coronatekort daalt tot 68 miljard euro

Het kabinet verwacht dat het begrotingstekort van Nederland door de coronacrisis dit jaar zal uitkomen op 8,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat betekent een tekort van 68 miljard euro, is te lezen in een raming die minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het tekort is flink minder dan de 92 miljard euro waar Hoekstra rekening mee hield bij het verschijnen van de Voorjaarsnota eind april. Dat was een „grove schatting”, schrijft de minister. Inmiddels heeft het Centraal Planbureau (CPB) een macro-economische raming gemaakt. Ook heeft het kabinet meer inzicht in de uitgaven aan de steunmaatregelen voor bedrijven en in de misgelopen belastingopbrengsten. Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie van „een tekort van astronomische omvang”. Hij zei dat Nederland zich de steunmaatregelen kan veroorloven doordat de overheidsfinanciën de afgelopen jaren op orde zijn gebracht. „Dat we met zijn allen in staat zijn om dit mogelijk te maken, komt doordat we buffers hadden opgebouwd”, zei hij volgens persbureau ANP. Op Prinsjesdag hield het kabinet nog rekening met een overschot van 2 miljard euro. (NRC)