Puccini voor potplanten

Foto
Foto Nacho Doce

Alsof de natuur terrein op de mens heeft heroverd. Zo zitten maandag 2.292 potplanten op het pluche van het operahuis van Barcelona om ‘Crisantemi’ van Puccini te horen, uitgevoerd door een serieus strijkkwartet.

Het idee kwam van de Spaanse kunstenaar Eugenio Ampudio, die in quarantaine ineens een sterke verbinding met de natuur ervoer. Veel meer vogels hoorde zingen. De planten in de tuin zag groeien. Zijn hoop is dat die band niet wordt verbroken als alles straks weer wordt zoals het was.

Absurd? Ach, een kamerplant is wel tegen wat kamermuziek bestand. En mensen mochten meestreamen.

Menigeen zal verrukt hebben gezucht toen na dik drie maanden stilte in het operahuis weer het oorverdovende TA-LI-LOE van een ringtoon uit de boxen klonk. Gevolgd door een vriendelijke doch dwingende stem die het publiek maande de mobieltjes uit te zetten. Als een kreet uit vervlogen tijden.

Na een knik naar het gebladerte begint het kwartet dan aan zijn droeve deun. De jonge Puccini schreef het werkje (‘chrysanten’) in 1890 naar eigen zeggen in één nacht van rouw om een dode vriend. Zijn weemoedige wijs past ook nu perfect bij het verlangen naar een afgelopen leven.

Na afloop ritselen de planten bij wijze van applaus. Later worden ze uitgedeeld aan zorgverleners. Spanje telt al bijna 30.000 coronadoden.

In het operahuis mag de helft van de 2.292 stoelen nu door mensen worden bezet. Maar in juli en augustus treedt het vaste gezelschap buiten op. Op het programma het summum van smart – ‘Erbarme dich’ van Bach.