Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Veel NRC-lezers, of althans de brievenschrijvers onder hen, blijken ook kijkers van Veronica Inside, het tv-programma waarover na omstreden uitspraken van stamgast Johan Derksen al ruim een week debat over is. Het was in onze inbox het meest resonerende onderwerp, naast coronakwesties, de geschiedeniscanon en, vanwege een interview, de ziekte van Lyme.

Dinsdag drukten we een brief af van Paul Bataille, die in Derksen iemand ziet die aandacht vraagt voor „relativering en zelfspot”. Hij en sidekick Van der Gijp zijn geen „intellectuele hoogvliegers” en „slaan de plank regelmatig lelijk mis”, maar ze laten volgens hem zien dat voor „fanatisme” geen plek is.

Veel andere brieven hadden een vergelijkbare teneur. Henk Slechte verbaast zich over „de griezelige politieke correctheid” die ertoe leidt dat rapper Akwasi dingen mag die voor Derksen taboe zijn: het maken van „smakeloze grappen”.

Enkele uitlatingen van de besnorde voetbalanalist zijn volgens lezers in veel media, volgens sommigen ook in NRC, uit hun verband gerukt. Derksen is misschien niet woke, maar hij zou zich wel „meer bewust moeten worden van zijn impact en bereik als mediapersoonlijkheid”, vindt Jim Leferink op Reinink. Om de context wel te bevatten zou men, volgens hem, „het programma steevast moeten kijken”.

Anderen wezen erop dat critici van VI, zoals de Oranje-voetballers, consequent moeten zijn en dan ook het WK in de in Qatar door „moderne slaven” (Ruud Onstein) gebouwde stadions moeten boycotten. Dat is ‘whataboutism’, schreef Mohammed El Baroudi. Dat punt had Derksen bovendien zelf ook al gemaakt – in het programma dat nu vervroegd met zomerstop gaat. „De borreltafel van Veronica”, schrijft Jan Tenbergen in een eenregelige brief, „is onder het gewicht van een serieus gesprek bezweken”.

chef Opinie