Voorwaardelijke celstraf voor Russische theatermaker Serebrennikov

Theater Kirill Serebrennikov heeft volgens de rechter in Moskou geld verduisterd dat bestemd was voor een theaterproject. Toch gaat hij niet de cel in.
Kirill Serebrennikov vrijdag bij de rechtbank in afwachting van het oordeel.
Kirill Serebrennikov vrijdag bij de rechtbank in afwachting van het oordeel. Foto Alexander Nemenov/AFP

De Russische film- en theatermaker Kirill Serebrennikov krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor het verduisteren van theatersubsidie. Dat heeft een rechtbank in Moskou vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Interfax. Justitie had zes jaar tegen hem geëist. Omgerekend zou ongeveer een miljoen euro zijn verduisterd. Serebrennikov zegt onschuldig te zijn en noemt de zaak absurd. Volgens critici is de strafzaak politiek gemotiveerd.

Twee anderen met wie Serebrennikov samenwerkte, de producenten Aleksej Malobrodski en Joeri Itin, werden ook schuldig verklaard. Ook zij kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd. Een vierde verdachte, de oud-medewerker van het ministerie van Cultuur Sofja Apfelbaum, werd vrijdag veroordeeld wegens nalatigheid en kreeg een boete opgelegd. De boete werd onmiddellijk opgeheven wegens verjaring.

De 50-jarige Serebrennikov werd in de zomer van 2017 gearresteerd voor het verduisteren van overheidsgeld voor zijn theatercollectief Sedmaja Stoedia. Veel figuren in de Russische artistieke wereld hebben de zaak veroordeeld, Serebrennikov zou vervolgd worden vanwege zijn werk. Sedmaja Stoedia had onder meer aandacht voor in Rusland controversiële onderwerpen, waaronder corruptie en homoseksualiteit.

Lees ook: Russische justitie eist zes jaar cel voor regisseur Serebrennikov