Militaire acties

Toch openbaarheid over onderzoek burgerdoden

Onderzoeken van het ministerie van Defensie naar mogelijke burgerslachtoffers als gevolg van Nederlandse militaire acties zullen direct openbaar worden gemaakt. Dit heeft minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) aan de Tweede Kamer geschreven. Eind vorig jaar beloofde zij de Tweede Kamer in het vervolg vertrouwelijk te informeren over mogelijke burgerslachtoffers door Nederlands toedoen. Dit was naar aanleiding van onthullingen van NRC en de NOS dat in 2015 de Iraakse plaats Hawija zeventig burgers waren omgekomen als gevolg van een bombardement door een Nederlandse F16. De Tweede Kamer wist hier niets van. Bijleveld stapt nu af van de vertrouwelijkheid tenzij dit volgens de minister niet anders kan. Zij wil hierover een procedure met de Tweede Kamer afspreken. (NRC)