Medewerkers Wereldbank protesteren tegen nominatie Braziliaanse kandidaat

Medewerkers van de Wereldbank hebben deze week bezwaar gemaakt tegen de nominatie van Abraham Weintraub, de Braziliaanse ex-minister van Onderwijs, voor een directiezetel in Washington. In een brief aan de ethische commissie wijzen de medewerkers op een reeks van controversiële uitlatingen van Weintraub, meldt persbureau Reuters. Hij nam vorige week ontslag en vertrok naar de Verenigde Staten.

Weintraub zou op Twitter onder meer Chinese accenten belachelijk hebben gemaakt terwijl hij suggereerde dat China verantwoordelijk is voor het virus en dat verband zou houden met hun „plan voor wereldoverheersing”. Ook sprak hij zich meermaals uit tegen mensenrechten en voor op rassen gebaseerde quota op universiteiten, aldus de briefschrijvers.

De 48-jarige econoom en voormalig bankier werd in 2019 minister van Onderwijs, aangesteld door president Jair Bolsonaro. Hij staat bekend om zijn controversiële uitlatingen, waarmee hij ook Bolsonaro regelmatig in verlegenheid bracht. In een kabinetsvergadering in april viel Weintraub rechters van de Hoge Raad aan: „Als het aan mij ligt, zou ik die zwervers in de cel gooien”. In mei werd bekend dat ook Weintraub wordt verdracht van betrokkenheid bij desinformatiecampagnes van Bolsonaro.

Onderzocht wordt nu hoe Weintraub naar de VS heeft kunnen reizen, ondanks het bijna gesloten luchtruim. Mogelijk gebruikte hij daarvoor als oud-minister oneigenlijk zijn diplomatieke paspoort.