Laatste nieuws Covid-19

Meer politie dan demonstranten op de Dam bij ‘demonstratierave’

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 27 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Opnieuw meer dan 40.000 nieuwe gevallen Covid-19 in de VS

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag. Zijn komst naar het Binnenhof werd pas kort voor aanvang door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
 • Het dodental als gevolg van Covid-19 steeg met twee. Er liggen er momenteel nog iets meer dan tweehonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares zijn dit er 29.
 • Het verbod op de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld in Den Haag is door de rechter in stand gehouden. De actiegroep had het verbod van de gemeente aangevochten maar dat is door de rechter verworpen.
 • Voor de tweede dag op rij kwam er in de Verenigde Staten een recordaantal nieuwe coronavirusbesmettingen bij. Van vrijdag op zaterdag werden meer dan veertigduizend nieuwe besmettingen geregistreerd. Met name in Texas, Florida en Californië zijn zware stijgingen geconstateerd.

Meer politie dan demonstranten op de Dam

Busjes van politie en ME stonden zaterdagochtend klaar bij de Dam. De hoofdstad was voorbereid op het ergste. De Amsterdamse driehoek had woensdag de aangekondigde ‘demonstratierave’ verboden omdat het protest te veel op een evenement zou lijken. En de organisatie, Bevrijd Nederland, had demonstranten opgeroepen om hun energie te steken in het Malieveldprotest, zondag in Den Haag. Toch waren er signalen dat groepen mensen naar de Dam zouden komen, maar die bleken ongegrond.

Bevrijd Nederland vindt dat Nederland „gevangen” zit in de anderhalvemetersamenleving, terwijl „de curve vlakker dan vlak” is. De organisatie heeft extra aandacht voor de uitgaanssector, die te lijden heeft onder de maatregelen. „Music unites all” is het credo van Bevrijd Nederland, vandaar een rave. Maar het feest en de muziek bleven uit, er waren zaterdagmiddag op de Dam meer agenten dan demonstranten. De paar demonstranten die er waren gingen gingen op in de andere protestgroepjes –anti-racisme, pro-Palestina.

Halverwege de middag staan nog zo’n vijf politiebusjes op de Dam, een agente maakt een praatje met een van de demonstranten. Iwan*, een Amsterdammer van 48, houdt een kartonnen bord in de lucht: ‘Dictatuur komt eraan. 1,5 meter. Wat voor toekomst wil jij? We moeten vechten voor onze rechten.’ De hypocrisie „druipt ervan af”, vindt Iwan. „Die 1,5 meter? Wáánzin natuurlijk. Ik bedoel buiten is er bijna geen overdracht, misschien wel helemaal niet. En wel in het vliegtuig hutjemutje?” Het heeft allemaal met „geld en macht” te maken, zegt hij.

Voor Iwan en ook voor de 45-jarige Cees, is de corona-aanpak nieuw bewijs voor wat zij vinden dat verregaande inmenging van de overheid in het leven van burgers is. Al een paar jaar zijn ze bezig met bekende complottheorieën: 9/11 was een inside job , 5G is kwaadaardig. Cees: „Corona geeft mij een opening om nu te zeggen: kijk dan, het is er, in your face. Ik wist het altijd al, maar ik kon het niet delen met mensen.” Iwan hoopt zondag in Den Haag ook aanwezig te zijn, al is ook daar de demonstratie verboden.

*De achternamen zijn bij de redactie bekend.

De Amsterdamse driehoek verbood een demonstratie-rave. Foto Evert Elzinga/ANP

Digitale fondsenwerving levert 6 miljard op, Spanje blijft cruiseschepen voorlopig weigeren

Een greep uit het buitenlands coronanieuws:

 • De vleesindustrie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet haar werknemers per 1 juli verplicht tweemaal per week testen op het coronavirus. Bedrijven moeten zelf voor de tests betalen. Dat heeft het Duitse ministerie van Arbeid en Gezondheid bepaald. Het ministerie stelt de tests verplicht nadat in Coesfeld en Gütersloh zeker 1.500 medewerkers bij vleesverwerkers positief werden getest op Covid-19. In de regio Gütersloh werd daarom recent een groot bevolkingsonderzoek ingesteld.
 • Brazilië, een van de zwaarst getroffen landen ter wereld, gaat 30 miljoen doses van een potentieel coronavaccin van medicijnenfabrikant AstraZeneca produceren. De Braziliaanse regering heeft daarover afspraken gemaakt met het Britse geneesmiddelenconcern. Het land stopt 127 miljoen dollar (113 miljoen euro) in het kandidaat-vaccin uit Oxford, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aangemerkt als een grote kanshebber. Het vaccin moet tussen december en januari worden geproduceerd. Ook enkele Europese landen, waaronder Nederland, sloten met AstraZeneca een overeenkomst over het experimentele middel.
 • Een wereldwijde digitale fondsenwervingsbijeenkomst heeft zaterdag 6,15 miljard euro opgeleverd. Het geld, toegezegd door onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada, is bedoeld voor de ontwikkeling van vaccins en de behandeling van coronapatiënten. De meeste donateurs willen dat ook armere landen toegang krijgen tot betaalbare vaccins en behandelingen. Nederland zegde hiervoor 25 miljoen euro extra toe. De bijeenkomst was een initiatief van de EU en de ngo Global Citizen.
 • Spanje zal cruiseschepen de toegang tot zijn havens blijven weigeren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat maakte de Spaanse overheid zaterdag bekend. De ban van de schepen met vaak duizenden passagiers aan boord, zal duren tot de corona-epidemie voorbij is, zo staat te lezen in het officiële staatsbulletin. In 2019 brachten cruiseschepen tien miljoen toeristen aan Spaanse wal.

Nog ongeveer 200 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Er liggen momenteel nog iets meer dan tweehonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares nam afgelopen etmaal met tien af tot 29. Daarnaast worden in de ziekenhuizen nu nog 180 mensen behandeld vanwege Covid-19. Dit zijn er tien minder dan vrijdag. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen er nog eens 573 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten op de intensive cares. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen er meer dan 1.400 patiënten op de IC's.

Verrassingsbezoek koning aan Veteranendag in Den Haag

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag bezocht. Zijn komst naar het Binnenhof werd pas kort voor aanvang door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. In de Ridderzaal werden vier oud-militairen ontvangen door Jan Anthonie Bruijn en Khadija Arib, respectievelijk de voorzitter van de Eerste en Tweede kamer, premier Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang.

De Veteranendag vindt sinds 2005 plaats. Vanwege de uitbraak van het coronavirus waren dit jaar verschillende onderdelen geschrapt, zoals een evenement op het Malieveld, het defilé voor de koning en de medaille-uitreiking op het Binnenhof. Ook vlogen er geen militaire vliegtuigen over Den Haag. De Veteranendag wordt elk jaar georganiseerd op of rond 29 juni, de verjaardag van wijlen prins Bernhard.

Minister Bijleveld liet ter gelegenheid van de Veteranendag weten dat haar ministerie ook in 2021 de Invictus Games in Den Haag zal ondersteunen. Het evenement stond dit jaar in mei gepland, maar werd door de coronacrisis afgelast. Het is nog niet bekend wanneer het internationale sportevenement voor (oud-)militairen die tijdens hun werk gewond zijn geraakt, precies plaatsvindt.

Dodental coronavirus stijgt met twee

Het dodental als gevolg van Covid-19 is met twee gestegen. Dat meldt het RIVM zaterdag. Zeker 6.105 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook is er sinds vrijdag één melding van een ziekenhuisopname in verband met het virus bij het RIVM binnengekomen. In totaal zijn 11.868 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

Sinds het begin van de uitbraak testten 50.074 mensen positief op het virus. Sinds vrijdag kwamen er 71 positieve meldingen bij.

 

Rechter houdt verbod demonstratie Viruswaanzin in Den Haag in stand

Het verbod op de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin zondag in Den Haag is door de rechter in stand gehouden. De actiegroep had het verbod aangevochten maar dat is door de rechter zaterdag verworpen. Maandag volgt een toelichting op de uitspraak van de rechter. Viruswaanzin zegt op Twitter geen demonstratie te organiseren vanwege het verbod en roept mensen op morgen dan ook niet te komen.

Vrijdag besloot de gemeente de demonstratie te verbieden. Een betoging zou een risico opleveren voor de volksgezondheid en bovendien waren er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”.

Vorige week werd een demonstratie van de actie groep ook al verboden. Desondanks kwamen honderden betogers toch naar het Malieveld, waarna de burgemeester toch kort toestemming gaf. Later op de dag ontstonden ongeregeldheden. Volgens de politie werd de sfeer grimmig toen „onruststokers” onder wie voetbalsupporters naar de stad trokken en slaags raakten met de politie. De politie deed vierhonderd aanhoudingen.

Lees ook dit interview met de oprichter van Viruswaanzin : 'Shit, ik ben politiek activist geworden'

'Kwart zorgpersoneel wil minder werken'

Ruim een kwart van het Nederlandse zorgpersoneel wil minder gaan werken of stoppen. Ze vinden dat ze te zwaar zijn belast tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 6.600 zorgmedewerkers uitgevoerd door Omroep Max en de vakbond FNV, waar het AD zaterdag over schrijft.

Van de ondervraagden voelt 85 procent zich overbelast. De helft van de geënquêteerden voelt zich emotioneel en fysiek uitgeput. FVN-vicevoorzitter Kitty Jong zegt tegen het AD dat de werkbelasting „echt veel en veel te hoog is”. Volgens haar moesten veel verpleegkundigen bijspringen op de intensive care en is een hoop werk blijven liggen omdat de overige zorg stillag. „Dat moet nu alsnog worden uitgevoerd. De drukte is bepaald niet voorbij", zegt Jong.

Het applaus voor zorgverleners, waar op 17 maart in heel Nederland aan meegedaan werd, zorgt nu 'voor een dubbel gevoel' bij de helft van het zorgpersoneel, blijkt uit de enquête. Eén op de zeven medewerkers heeft zich er zelfs aan geërgerd, omdat een financiële beloning lang uitbleef. Deze week maakte het kabinet bekend dat zorgpersoneel dat werkte tijdens de coronacrisis een bonus van 1.000 euro kan verwachten. Een motie over structurele salarisverhoging in de zorg strandde deze week in de Tweede Kamer.

Een actievoerder met een mondkapje tijdens een actie van zorgverleners bij de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Recordaantal nieuwe besmettingen in de VS

Voor de tweede dag op rij is er in de Verenigde Staten een recordaantal nieuwe coronavirusbesmettingen bijgekomen. Persbureau Reuters meldt dat er in de afgelopen 24 uur meer dan veertigduizend nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Met name in Texas, Florida en Californië zijn zware stijgingen geconstateerd. In totaal heeft de VS volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University bijna 2.5 miljoen besmettingen, met meer dan 120.000 doden door de gevolgen van Covid-19.

Op dezelfde dag dat het tragische dagrecord werd gebroken, zei de Amerikaanse vice-president Mike Pence dat de curve van besmettingen is afgenomen. Pence noemde het een opmerkelijke vooruitgang. „We hebben levens gered”, zei hij.

Viroloog Anthony Fauci heeft op vrijdag de uitspraken van Pence tegengesproken en gewaarschuwd dat de zwaarste weken nog moeten komen. Ook zei Fauci dat in het Witte Huis wordt gesproken over een nieuwe teststrategie. Op donderdag zei Robert Redfield, de directeur van de nationale gezondheidsdienst CDC al dat er waarschijnlijk tien keer meer besmettingen zijn in de VS. Volgens Redfield ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen in de VS op twintig miljoen.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • De regering steunt KLM met 3,4 miljard euro om de coronacrisis te kunnen overleven. Hiertegenover staat dat de luchtvaartmaatschappij moet gaan reorganiseren.
 • Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland is de grens van 50.000 gepasseerd, meldt het RIVM. Vrijdagmiddag lagen nog 39 patiënten met het coronavirus op de intensive care.
 • Actiegroep Viruswaanzin gaat zondag hoe dan ook naar het Malieveld, ook al is de demonstratie van de organisatie verboden. De gemeente heeft volgens Viruswaanzin geen gegronde redenen gegeven om de demonstratie te verbieden.
 • Luchtvaartmaatschappij Corendon gaat ondanks een negatief reisadvies van het kabinet weer vliegen op Turkije. Vanaf 10 juli worden vluchten aangeboden naar de vakantiebestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman.
 • De KNVB heeft bij het opstellen van de nieuwe speelkalender voor de eredivisie en eerste divisie rekening gehouden met een eventuele tweede golf van het coronavirus. Voor volgend seizoen is extra ruimte vrijgemaakt om afgelaste wedstrijden te kunnen inhalen.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug