Literatuur

Schrijver Guus Kuijer krijgt Constantijn Huygens-prijs 2020

Schrijver Guus Kuijer ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2020 voor zijn gehele oeuvre. Dat maakte de jury van de literatuurprijs (12.000 euro) donderdagavond bekend in radioprogramma Kunststof. De 77-jarige auteur is „een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur”, aldus de jury. Kuijer werd bekend met de Madelief-boeken en is een van de meest gelezen en invloedrijke kinderboekenauteurs van Nederland. Hij ontving meer Gouden Griffels dan wie dan ook. In 2012 was hij de eerste Nederlandse laureaat van de Astrid Lindgren Memorial Award, de officieuze ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’. Het afgelopen decennium schreef hij voor volwassenen. (NRC)

Profiel Guus Kuijer pagina C6