Rotterdams journalistiek fonds in naam van Mark Hoogstad

Lokale journalistiek Vrienden en familie creëerden als eerbetoon aan Mark Hoogstad en zijn manier van werken een fonds dat diepgravende journalistiek wil steunen.

Mark Hoogstad won met zijn laatste boek de Persprijs Rotterdam.
Mark Hoogstad won met zijn laatste boek de Persprijs Rotterdam. Foto Marwan Magroun

‘Wat zojuist is getikt, had eigenlijk gisteren al op de site moeten staan.” Met deze inmiddels bekende uitspraak deed Rotterdamse journalist Mark Hoogstad in 2018 in journalistenvakblad Villamedia zijn beklag over het soort snelle broddelwerk dat in toenemend mate wordt geëist van journalisten. Hoogstad zelf, die in 2018 overleed, hield juist van het verhaal achter het nieuwsfeitje, van diepgravende en gedetailleerde stukken waar je tijd voor nodig hebt.

Als eerbetoon aan Hoogstad en zijn manier van werken is er nu een nieuw journalistiek fonds. Het fonds, dat jaarlijks een bedrag uitkeert van maximaal 12.500 euro, moet journalisten de gelegenheid geven om tijd en ruimte te besteden aan bijzondere, goede producties over Rotterdam.

„Na de uitvaart van Mark in Arminius voelden familie en vrienden van Mark de behoefte om iets te doen om de herinnering aan hem, en zijn nalatenschap in stand te houden”, zegt Lennart de Jong. De voormalig woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb is voorzitter van de stichting die het fonds in het leven heeft geroepen. Petra Hoogstad: „Het houdt het gedachtegoed en de werkwijze van Mark in stand en als zus vind ik het heel bijzonder om hier onderdeel van uit te kunnen maken. Mark zou trots zijn (geweest) op de realisatie van ‘zijn’ beurs!”

Hoogstad werkte 18 jaar bij NRC, aanvankelijk als sportverslaggever, later als Rotterdam-watcher. Daarna werkte hij 4,5 jaar bij AD Rotterdams Dagblad. Daarover zei hij in zijn afscheidsinterview in NRC: „Ik heb drie goede jaren gehad. Toen werd het minder, en kwam de krant in de greep van het snel, sneller, snelst schrijven. Ik was alleen nog vakken aan het vullen.”

De laatste jaren werkte hij als freelancer voor onder meer Trouw en Vers Beton. Hij schreef meerdere boeken, waaronder het met de Persprijs Rotterdam bekroonde Rotterdam, stad van twee snelheden.

Het fonds is bedoeld voor „verhalen in de geest van Mark Hoogstad”, zegt stichtingsvoorzitter De Jong. „Ambachtelijke verhalen waarvoor je moet investeren in relaties met mensen, zodat je het grotere verhaal kan schrijven.” Hoogstad kende volgens De Jong iedereen die ertoe deed in Rotterdam, waardoor niemand hem iets op de mouw kon spelden.

Mark Hoogstad Foto privecollectie familie Hoogstad

Hoogstad schreef de laatste jaren vooral over gemeentepolitiek, maar om voor een uitkering van dit fonds in aanmerking te komen hoeft dat niet. „Mark hield ook van verhalen over andere dingen die aandacht behoefden, over onzichtbare maatschappelijke problemen of bijzondere initiatieven”, zegt De Jong. „Het hoeft niet per sé een verhaal met een schandaal te zijn, maar dat mag natuurlijk wel.”

Om in aanmerking te komen voor geld uit het fonds moeten journalisten kunnen aantonen dat hun project zoveel tijd vergt dat de normale honorering van redactie of uitgeverij niet voldoende is om het te realiseren. De aanvrager moet al werkzaam zijn als journalist, of dat nou als zzp’er is of in dienst bij een (media)werkgever. Bij de aanvraag moeten een plan van aanpak en een begroting zitten, en het kan gaan om een stuk, een serie, een podcast, of een andere journalistieke vorm. Journalisten kunnen aanvragen tot 1 september indienen op markhoogstadbeurs.nl.

Naast een geldbedrag zal de stichting de journalist ook op andere manieren bijstaan. „De mensen die betrokken zijn bij de stichting willen ook hun netwerk en expertise ter beschikking stellen.”