Eerste officiële tropische dag van het jaar

Hitte De tropische grens van 30 graden werd vrijdagmiddag om 16.40 uur gepasseerd in De Bilt. Op sommige plekken in Nederland was het zelfs nog warmer.
Op het strand van Scheveningen genieten mensen vrijdag van de zon.
Op het strand van Scheveningen genieten mensen vrijdag van de zon. Foto Robin Utrecht/ANP

Vrijdag is officieel de eerste tropische dag van 2020. In De Bilt werd om 16.40 uur een temperatuur van 30,1 graden gemeten, meldt website Weeronline. De eerste officiële tropische dag komt dit jaar iets eerder dan de gemiddelde datum: 4 juli

Lees ook wat we eerder schreven over thuiswerken in de hitte: ‘Ik háát de zomer’

Op sommige plekken in Nederland werd het vrijdag zelfs nog warmer. De hoogste temperatuur werd gemeten in Hoek van Holland: 32,3 graden. Woensdag ging het Limburgse Arcen regionaal als eerste over de tropische grens van 30 graden.

Geen hittegolf

Aangezien vrijdag de eerste tropische dag is in De Bilt, is er (nog) geen sprake van een hittegolf. Daarvoor moet de temperatuur minstens vijf dagen op een rij de 24 graden passeren, waarvan drie dagen met maximaal 30 graden of hoger.

Richting het weekend, zakken de hoge temperaturen weer. Vrijdagavond zijn er hevige regen- en onweersbuien in Noord-Brabant, die daar voor wateroverlast zorgen. Zaterdag worden meer regen- en onweersbuien verwacht in Nederland. Waar de temperatuur vrijdag gemiddeld tussen de 29 en 33 graden ligt, worden voor zaterdag temperaturen tussen de 22 en 27 graden verwacht. Zondag wordt het zelfs nog iets koeler - dan ligt de temperatuur gemiddeld op 20 graden.