In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat culturele en toeristische attracties in Europa zich voorbereidden op versoepelingen van de lockdowns, demonstreerde Extinction Rebellion in Berlijn, terwijl in Siberië bosbranden woedden door hoge temperaturen.
In de afgelopen week werden in meerdere landen voorbereidingen getroffen tot heropening van toeristische attracties. Zoals in Barcelona: daar kunnen bezoekers binnenkort weer naar de Liceu-opera. Om het einde van de maandenlange corona-lockdown te vieren, bedacht de Spaanse kunstenaar Eugenio Ampudia een concert voor planten in dat concergebouw. De uitvoering door het Uceli-kwartet werd gefilmd voor marketingdoeleinden.
Foto Lluis Gene/ AFP
En de bekende Zwitserse acrobaat Ramon Kathriner gaf een optreden in de zogeheten Wheel of Death in het ski- en bergsportgebied Les Diablerets. Daar was dinsdag een speciaal evenement om toeristen weer welkom te heten in de Zwitserse alpen nu de coronamaatregelen versoepeld worden.
Foto Fabrice Coffrini/ AFP
Eind vorige week werd in het Italiaanse skigebied Val di Sole de Presena-gletsjer (ligging: 2.700-3.000 meter hoogte) toegedekt met grote platen geotextiel. Dat moet de dooi van sneeuw op de pistes wat vertragen.
Foto Miguel Medina/ AFP
In Parijs werd deze week in de openlucht het Festivak van Muziek gehouden. Yogalerares Hermine Prunier en haar leerlingen hadden voor die gelegenheid een choreografie ingestudeerd, op een Indias lied voor wereldvrede. ze hielden daarbij ook protestborden omhoog, ter ondersteuning van de wereldwijde Black Lives Matter-beweging. Niet alleen over de uitvoering, ook over de locatie was goed nagedacht: deze act was te zien op een van de voorpleinen van de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad. Het plein is genoemd naar de Universele Rechten van de Mens.
Foto Abdulmonam Eassa/ AFP
Verkiezingswaarnemers nemen de lijst met lokale stemgerechtigden door bij een stemlokaal in de hoofdstad Lilongwe in Malawi. In het Afrikaanse land werden dinsdag nieuwe presidentsverkiezingen gehouden: een nieuwe poging, nadat de laatste verkiezingen in mei 2019 ongeldig waren verklaard door het constitutioneel hof. Daar werd bepaald dat de herverkiezing van president Peter Mutharika getekend was door "ernstige en wijdverspreide onwetmatigheden", waaronder de overduidelijke 'correctie' van de tellingen. De Malawiërs die deze week opnieuw hun stem uitbrachten, moesten rekening houden met corona. Zo moesten ze afstand houden in de rij bij het stemlokaal en desinfecterende zeep gebruiken.
Foto Amos Gumulira/ AFP
Vorig weekend maakte de Griekse overheid bekend dat de restrictieve coronamaatregelen voor vluchtelingen- en migrantenkampen worden verlengd. Die specifieke lockdown zou aflopen, maar duurt nu in ieder geval tot 5 juli. Voor die tweede verlenging is geen reden opgegeven. In de kampen zitten zo'n 120.000 asielzoekers. Deze jongen is gefotografeerd in het kamp Moria, op Lesbos.
Foto Aris Messinis/ AFP
Een schoonmaker sproeit vulkanische as van de stoepa's - ronde bouwwerken die relieken bevatten - van het boeddhistische heiligdom Borubudur in het Indonesische regentschap Magelang. De nabijgelegen vulkaan Merapi, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, kwam zondag tweemaal tot uitbarsting en stootte daarbij een aswolk uit die tot 6 kilometer de lucht inging. De vulkaan was ook al in maart van dit jaar actief.
Foto Agung Supriyanto/ AFP
Een man loopt langs een groot aantal nieuwe graven op het Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida-kerkhof in Manaus. Hier zijn overleden coronapatiënten begraven. Brazilië is een van zwaarst getroffen landen in de pandemie. Er zijn inmiddels zo'n 50.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. De deelstaat Amazone, waarvan Manaus de hoofdstad is, is een van de brandhaarden.
Foto Michael Dantas/ AFP
Activisten van de milieubeweging Extinction Rebellion hielden op zondag in Berlijn een 'die-in': midden op de straten van de wijk Neukölln vielen ze 'dood' neer, om daarmee aan te geven hoe ernstig het probleem van klimaatverandering is.
Foto Odd Andersen/ AFP
Deze vanuit de lucht genomen infraroodfoto toont de bossen rondom de Berezovka-rivier in Siberië, waaruit dikke rookpluimen opstijgen. Deze week ontstonden daar meerdere bosbranden, waarschijnlijk door extreme hitte. De temperaturen gingen in sommige arctische gebieden omhoog tot 40 graden Celcius. De rode kleur in het landschap geeft die warmte aan. Door klimaatverandering ontdooit permafrost, waardoor methaan vrijkomt in de atmosfeer - een van de broeikasgassen die meer opwarming in de hand werken.
Maxar Technologies/ Reuters
President Emmanuel Macron was dinsdag in Den Haag om met premier Mark Rutte te spreken over het Europees herstelfonds voor de coronacrisis. Ze hielden hun overleg in de Trevezaal, waar deze foto vlak daarvoor is gemaakt. Tijdens het bliksembezoek namen de regeringsleiders wel nog de tijd voor een gezamenlijk etentje, ditmaal in een gelegenheid in Scheveningen.
Foto Bart Maat/ ANP
Op het Malieveld werd dinsdag gedemonstreerd door ondernemers in de horeca- en entertainmentsector. De actievoerders eisten meer versoepelingen van de coronamaatregelen, en meer financiële steun van de overheid. De betoging ging door nadat al was uitgelekt dat er vanaf 1 juli geen restricties meer zijn op bezoekersaantallen. De betogers lieten aan aanwezige verslaggevers weten positief te zijn over dat kabinetsbesluit.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP
Een Russische erewacht loopt over het Rode Plein in Moskou, een onderdeel van de militaire parade ter viering van de Russische overwinning op nazi-Duitsland 75 jaar geleden. De Dag van de Overwinning is een belangrijke feestdag in Rusland en valt eigenlijk op 9 mei. De vieringen werden dit jaar uitgesteld naar 24 juni vanwege de coronacrisis. De epidemie in Rusland is nog niet verminderd - het land meldt dagelijks duizenden nieuwe bevestigde besmettingen - maar de parades werden niet nog een keer verplaatst.
Foto Ramil Sitdikov/ AFP
Ook demonstraties op Curaçao: woensdag werd in Willemstad geprotesteerd tegen minister-president Eugene Rhuggenaath,. Op het Fortplein was een manifestatie georganiseerd, waar door de politie een einde aan werd gemaakt toen daarbij steeds meer onlusten uitbraken. Daarna ontstonden elders in de stad branden en werden winkels geplunderd. Enkele betogers zijn gearresteerd. De organisatie van het protest eist het aftreden van Rhuggenaath. Die heeft aangegeven met een kleine groep demonstranten in gesprek te willen.
Foto Prince Victor/ ANP