Laatste nieuws Covid-19

Viruswaanzin gaat zondag ‘gewoon’ demonstreren in Den Haag

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 26 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zaterdag 27 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • De regering steunt KLM met 3,4 miljard euro om de coronacrisis te kunnen overleven. Hiertegenover staat dat de luchtvaartmaatschappij moet gaan reorganiseren.
 • Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland is de grens van 50.000 gepasseerd, meldt het RIVM. Vrijdagmiddag lagen nog 39 patiënten met het coronavirus op de intensive care.
 • Actiegroep Viruswaanzin gaat zondag hoe dan ook naar het Malieveld, ook al is de demonstratie van de organisatie verboden. De gemeente heeft volgens Viruswaanzin geen gegronde redenen gegeven om de demonstratie te verbieden.
 • Luchtvaartmaatschappij Corendon gaat ondanks een negatief reisadvies van het kabinet weer vliegen op Turkije. Vanaf 10 juli worden vluchten aangeboden naar de vakantiebestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman.
 • De KNVB heeft bij het opstellen van de nieuwe speelkalender voor de eredivisie en eerste divisie rekening gehouden met een eventuele tweede golf van het coronavirus. Voor volgend seizoen is extra ruimte vrijgemaakt om afgelaste wedstrijden te kunnen inhalen.

LCPS: aantal coronapatiënten op intensive care inmiddels 'erg laag'

Vrijdagmiddag lagen nog 39 patiënten met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er tien minder dan een dag eerder, blijkt uit de dagelijkse update van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen ligt daarmee inmiddels „erg laag”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Al twee weken worden dagelijks niet meer dan twee nieuwe patiënten met Covid-19 op de IC opgenomen, zegt Kuipers. De totale bezetting op de Nederlandse IC's blijft daarnaast „onveranderd laag”. In totaal liggen er 623 patiënten op de intensivecareafdelingen, van wie 584 zonder besmetting met het coronavirus.

Op de reguliere ziekenhuisafdelingen liggen nog 190 coronpatiënten, twaalf meer dan op donderdag.

Viruswaanzin gaat zondag 'gewoon' demonstreren in Den Haag

Viruswaanzin gaat zondag hoe dan ook naar het Malieveld, ook al is de demonstratie van de organisatie verboden. Dat zegt Willem Engel, oprichter van Viruswaanzin, vrijdagmiddag op Facebook. „Wij, op persoonlijke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen”, aldus Engel. De gemeente heeft volgens Viruswaanzin geen gegronde redenen gegeven om de demonstratie te verbieden, laat het in een reactie aan NRC weten.

Viruswaanzin heeft naar eigen zeggen de indruk dat de manifestatie op inhoud is verboden, wat niet is toegestaan en gaat daarom „gewoon gebruik maken van ons demonstratierecht”. Met hoeveel mensen de groep naar het Malieveld komt, is niet bekend. „Het precieze aantal is onbelangrijk”, aldus de organisatie. Viruswaanzin is momenteel ook bezig met een spoedprocedure om het verbod bij de rechter aan te vechten. Vorige week leverde een gang naar de rechter geen resultaat op.

Eerder op vrijdag verbood de veiligheidsregio Haaglanden de demonstratie van zondag. De manifestatie zou een gevaar opleveren voor de volksgezondheid en ook zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. De gemeente stelde in de verklaring expliciet dat er inhoud van de betoging „geen rol” heeft gespeeld bij het verbod.

Vorige week werd de geplande demonstratie eveneens verboden. Toen alsnog mensen naar het Malieveld kwamen, werd een korte demonstratie toegestaan. Een deel van de betogers raakte slaags met de politie, die vierhonderd arrestaties verrichtte. „De ernstige wanordelijkheden die vorige week hebben plaatsgevonden, tonen aan dat de zorgen reëel zijn", schreef de gemeente vrijdag.

Montenegro en Servië scherpen maatregelen aan, Beijing versoepelt

 • De afgelopen dagen zijn er meerdere geweldsincidenten geweest bij lockdownschendingen in het Verenigd Koninkrijk. Daarover bericht de Britse omroep BBC vrijdag. Het gaat onder andere om een schietpartij met twee doden in Manchester en drie slachtoffers bij een steekpartij in Bournemouth. In de afgelopen drie weken raakten ook zo'n 140 politieagenten gewond tijdens het optreden tegen illegale feestjes en protesten.
 • In de buurt van Napels in Italië zijn tientallen agenten van de oproerpolitie en militairen ingezet om onrust vanwege quarantainemaatregelen te bedwingen. Nadat bij ruim veertig Bulgaarse landarbeiders coronavirus werd vastgesteld werd een wijk met zevenhonderd inwoners voor vijftien dagen onder quarantaine geplaatst. Toen de arbeidsmigranten donderdag probeerden alsnog naar hun werk te gaan ontstond ruzie met de lokale bewoners, meldt de BBC.
 • Montenegro en Servië hebben donderdag de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opnieuw aangescherpt nadat het aantal gevallen van coronavirus was toegenomen. Vanaf deze vrijdag zijn in Montenegro sportevenementen en religieuze en politieke bijeenkomsten in de buitenlucht verboden. In het noorden van het land geldt een avondklok. Servië heeft opnieuw een aantal ziekenhuizen aangewezen waar alleen Covid-patiënten behandeld zullen worden. Dat melden internationale persbureaus.
 • De lockdownmaatregelen in de Chinese hoofdstad Beijing worden versoepeld. De tweede virusuitbraak is volgens de autoriteiten genoeg onder controle. Tientallen woonwijken en gebouwen die afgelopen weken gesloten waren, worden nu weer geopend. De overheid wil op grote schaal tests uitvoeren om de besmettingen die er nog zijn op te sporen. Afgelopen twee weken zijn volgens de Chinese autoriteiten al 3 miljoen testen afgenomen, zo meldt persbureau ANP.

RIVM: meer dan 50.000 bevestigde coronabesmettingen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland is de grens van 50.000 gepasseerd, meldt het RIVM. Het werkelijke aantal ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest. Afgelopen etmaal zijn drie nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld bij het RIVM. Deze meldingen worden vaak vertraagd doorgegeven aan het instituut, wat inhoudt dat zij niet allemaal sinds donderdag zijn overleden. Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland ligt nu op 6.103.

Het aantal ziekenhuisopnames is met zes opgelopen, waardoor nu 11.868 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Ook hierbij gaat het om meldingen die vertraagd worden gerapporteerd. 96 mensen testten positief op een besmetting met het coronavirus. Van 50.005 mensen in Nederland is nu bekend dat zij Covid-19 hebben opgelopen.

Het is een van de laatste dagen dat het RIVM een dagelijkse update uitbrengt over Covid-19. Vanwege de lage aantallen nieuwe besmettingen en sterfgevallen publiceert het instituut deze cijfers vanaf woensdag nog maar één keer per week.

Duitse slachterij test dagelijks alle 5.000 medewerkers

Westfleisch, de derde grootste vleesverwerker van Duitsland, gaat dagelijks alle vijfduizend medewerkers testen op het coronavirus. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt (pdf). Het hoofdkantoor van de vleesverwerker ligt in Münster, zo'n 65 kilometer van de Nederlandse grens.

Sinds een maand test het bedrijf alle productiemedewerkers wekelijks. Volgens algemeen directeur Steen Sönnichsen zijn deze steekproeven niet voldoende om een duidelijk beeld te krijgen van de verspreiding van het virus onder medewerkers. Bedrijfsartsen en externe organisaties zullen de testen uitvoeren, een extern laboratorium de evaluatie ervan doen. „Op die manier zijn de testresultaten binnen een paar uur beschikbaar”, aldus Sönnichsen. „Met dagelijkse tests zullen we besmette medewerkers sneller kunnen identificeren en infectieketens vroegtijdig kunnen verbreken.”

De vleesverwerkingsindustrie kwam onder vuur te liggen toen duizend besmettingen werden vastgesteld bij Tönnies, de grootste Duitse firma in de sector. Op de ontdekking werd de betreffende slachterij in Rheda-Wiedenbrück in de deelstaat Noordrijn-Westfalen stilgelegd. Landelijk en regionaal bestuur uitte kritiek op te losse regels in de sector. De vleesindustrie zou veelal met goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa werken, die worden ondergebracht in te kleine behuizing. Het houden van afstand zou tijdens het werk bovendien nauwelijks mogelijk zijn.

Ook Nederlandse vleesverwerkers kregen kritiek voor de verspreiding van het coronavirus onder hun medewerkers. De locatie van Vion in Groenlo, aan de Nederlands-Duitse grens, moest op last van de overheid dicht toen een kwart van de medewerkers bij een steekproef besmet leek. Ook in Nederlandse slachthuizen spelen gebrekkige woon- en werkomstandigheden van medewerkers, veelal arbeidsmigranten, een rol.

Den Haag verbiedt opnieuw demonstratie van Viruswaanzin

De veiligheidsregio Haaglanden heeft opnieuw een demonstratie van de organisatie Viruswaanzin verboden. Dat laat de gemeente Den Haag vrijdagmiddag weten. Volgens de veiligheidsregio vormt de demonstratie die voor zondag gepland staat een gevaar voor de volksgezondheid. Ook zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Verder lijkt het er volgens de gemeente niet op dat de organisatie maatregelen gaat nemen om een ordelijk verloop te waarborgen.

Vorige week kwam daar nog bij dat de demonstratie meer op een festival begon te lijken omdat er muziekprogrammering gepland stond. Dat is deze week niet het geval, zegt een woordvoerder van Den Haag. Hij benadrukt dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is niet naar de demonstratie te komen en dat deelname aan een verboden protest strafbaar is. Hierop staat ten hoogste twee maanden celstraf of maximaal 3.600 euro boete.

Afgelopen zondag raakte een deel van de betogers slaags met de politie en werden werden vierhonderd arrestaties verricht. De manifestatie op het Malieveld werd daarop afgebroken door de politie. Onder de gewelddadige betogers bleken volgens de autoriteiten onder anderen voetbalhooligans te zijn.

Lees ook dit interview met Willem Engel, de 43-jarige dansschoolhouder die de oprichter is van Viruswaanzin. „Shit, ik ben politiek activist geworden”

Bijna een kwart minder kankerdiagnoses tijdens lockdownperiode

In de maanden maart, april en mei zijn 20 tot 25 procent minder kankerdiagnoses gesteld dan in dezelfde periode vorig jaar. Eind mei en begin juni leek het aantal diagnoses weer naar het normale niveau te zijn gestegen. Dat heeft het Integraal Kankercentrum Nederland donderdagavond gemeld (IKNL) op basis gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.

Het centrum ziet drie redenen voor de daling van het aantal diagnoses. Zo gingen mensen tijdens de lockdown minder snel met klachten naar de huisarts, kwam het doorverwijzingsproces stil te liggen en werd diagnostiek in het ziekenhuis zelf uitgesteld. Omdat er waarschijnlijk niet minder mensen kanker kregen dan voor de crisis, zullen veel van deze diagnoses later alsnog gesteld worden, waardoor de druk op de zorg kan toenemen.

Bij huidkanker en prostaatkanker waren de dalingen het grootst, er werden respectievelijk zo'n 50 procent en 70 procent minder diagnoses gesteld. Ook borstkanker werd veel minder vaak vastgesteld tijdens de lockdownperiode, het IKNL denkt dat dit voor een belangrijk deel komt doordat het bevolkingsonderzoek op 16 maart werd stopgezet. De daling was het kleinst bij kanker van de urinewegen.

Het is al langer duidelijk dat de reguliere zorg voor een groot deel stil is komen te liggen tijdens de lockdownperiode in Nederland. Nu lijkt ook het einde van die periode in beeld. Het INKL houdt echter nog een slag om de arm omdat op feestdagen als Hemelvaart en Tweede Pinksterdag altijd eind mei en begin juni altijd wat minder diagnoses gesteld worden omdat er dan minder werkdagen zijn.

KNVB presenteert 'coronaproof' speelkalender, vanaf 28 augustus weer profvoetbal

De KNVB heeft bij het opstellen van de nieuwe speelkalender voor de eredivisie en eerste divisie rekening gehouden met een eventuele tweede golf van het coronavirus. Voor volgend seizoen is extra ruimte vrijgemaakt om afgelaste wedstrijden te kunnen inhalen, meldt de voetbalbond vrijdag. Normaal gesproken is daarvoor nauwelijks ruimte op de altijd krappe speelkalender.

In de speelkalender is ook rekening gehouden met mogelijke regionale beperkingen als gevolg van het coronavirus. In dat geval moeten clubs uitwijken naar een stadion in een regio waar wél gevoetbald mag worden. Concreet betekent dit dat Feyenoord bijvoorbeeld een 'thuiswedstrijd' in Utrecht kan spelen als voetbalwedstrijden in Zuid-Holland verboden zijn, maar in Utrecht wel mag worden gespeeld. Op die manier hoopt de KNVB dat de competities ook bij „onverwachte onderbrekingen” op tijd kunnen worden uitgespeeld. Het definitieve speelschema, waarin ook de precieze wedstrijden staan ingepland, wordt halverwege juli bekendgemaakt.

Daarnaast is nieuw dat clubs kunnen aangeven wat twee „mooie tegenstanders” voor hen zijn. De KNVB probeert deze wedstrijden dan later in het seizoen in te plannen, als mogelijk meer supporters verwelkomd kunnen worden in de stadions. Bij de seizoenstart is publiek welkom zolang zij anderhalve meter afstand houden. Daardoor zullen de stadions voor circa een derde zijn gevuld.

Lees ook: ‘Hoera’ fluisteren bij de terugkeer van de fans in de stadions

Op vrijdag 28 augustus zal voor het eerst in bijna zes maanden weer een bal rollen in de Nederlandse voetbalstadions, als het seizoen in de eerste divisie begint. Twee weken later gaat de eredivisie van start. Het is de bedoeling dat beide competities half mei zijn afgerond, waarna play-offs voor Europees voetbal en promotie en degradatie worden gespeeld. Dat zal gebeuren in afgeslankte vorm: clubs spelen geen tweeluik maar slechts één wedstrijd.

Voor het eerst in dertig jaar wordt komend seizoen niet gespeeld om de Johan Cruijff Schaal. De nieuwe voetbaljaargang wordt traditioneel geopend met deze wedstrijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar. Dat is nu niet mogelijk omdat het afgelopen seizoen voortijdig is beëindigd zonder kampioen en winnaar van de KNVB-beker.

Corendon gaat weer naar Turkije vliegen ondanks reisadvies

Corendon gaat ondanks een negatief reisadvies van het kabinet weer vliegen op Turkije. Dat heeft de reisorganisatie vrijdag bekendgemaakt. Vanaf 10 juli worden vluchten aangeboden naar de vakantiebestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman.

Op basis van eigen onderzoek onder klanten schrijft Corendon dat „het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije”. Momenteel geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders nog een 'oranje' reisadvies voor Turkije, wat betekent dat al het niet-essentiële verkeer wordt afgeraden. Een woordvoerder van het ministerie noemt in een reactie het negeren van een oranje reisadvies „onverstandig”.

Corendon stelt dat het reisadvies „niet gebaseerd is op de gezondheidssituatie” in de Turkse badplaatsen. „Op grond van het lage aantal besmettingen in de vakantiegebieden, de prima medische zorg en de uiterst professionele protocollen op luchthavens en hotels, is nu besloten weer vakanties uit te voeren.”

Reizigers die terugkomen uit gebied met een oranje reisadvies moeten normaal gesproken verplicht twee weken in quarantaine. Corendon zegt daarom klanten een dag voor de terugvlucht gratis coronatesten te gaan aanbieden. De reisorganisatie zegt vorig jaar in Turkije vakanties te hebben verzorgd van 300.000 Nederlanders.

Een vliegtuig van reisorganisatie Corendon landt op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Zweedse hoofdepidemioloog weerlegt kritiek WHO op Zweedse corona-aanpak

De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell is niet blij dat zijn land door de Wereldgezondheidsorganisatie is aangemerkt als risicogebied voor de verspreiding van het virus. „Dit berust op een totale misinterpretatie van de data”, aldus Tegnell in een ochtendprogramma van de Zweedse omroep SVT. Tegnell stond aan het hoofd van de betrekkelijk losse Zweedse corona-aanpak.

Donderdag stelde Hans Kluge, hoofd van de WHO in Europa, dat de toename in het aantal besmettingen in Zweden duidt op een „zeer significante heropleving” van Covid-19 in dat land. Dit is volgens de WHO ook het geval in tien andere Europese landen, waaronder Armenië, Oekraïne en Noord-Macedonië. Kluge waarschuwde voor het instorten van de gezondheidszorg in deze landen als de verspreiding niet doeltreffend aangepakt wordt.

De toename in het aantal bevestigde Zweedse besmettingsgevallen komt volgens Tegnell doordat het land meer is gaan testen op het virus. „Jammer genoeg verwarren sommigen Zweden met landen die aan het begin van hun epidemie staan”, aldus Tegnell. Volgens Tegnell heeft de WHO bovendien geen contact opgenomen met epidemiologen in Zweden. „Anders hadden we een meer genuanceerd beeld kunnen geven over de gezondheidszorg in Zweden.” De bepaling van de WHO is volgens Tegnell „zeer ongelukkig” in het debat over waar burgers wel en niet heen mogen reizen.

Anders Tegnell eerder deze week. Foto Magnus Andersson/EPA

Pandemie helpt Game of Thrones-auteur schrijven aan zijn langverwachte boek

Game of Thrones-auteur George R.R. Martin boekt dankzij de corona-isolatie „gestaag vooruitgang” met het schrijven van het langverwachte zesde deel van de fantasyreeks: The Winds of Winter. Dat schreef Martin deze week in een blogpost op zijn website.

„Ik moet bekennen dat na een half jaar pandemie, quarantaine en social distancing de muren op me afkomen”, schrijft R.R. Martin. Maar „de gedwongen isolatie heeft me geholpen om te schrijven”. Martin heeft zich opgesloten in een huisje in de bergen en rondde naar eigen zeggen deze week al twee hoofdstukken af, en vorige week ook één. Toch zal het nog wel even duren voor het boek af is. „Het wordt een enorm boek, en ik heb nog een lange weg te gaan”, stelt de schrijver.

De 71-jarige auteur schrijft „diepbedroefd” te zijn geweest dat zijn reisplannen werden geannuleerd door de pandemie. „Maar er gloort licht aan de horizon. Ik kan Wellington ook volgend jaar nog bezoeken, als hopelijk Covid-19 en The Winds of Winter klaar zijn.”
„Nu moet je me excuseren. Arya roept me”, sluit R.R. Martin zijn blogpost af, verwijzend naar een belangrijke tiener in het boek. „Ik denk dat ze iemand wil vermoorden.”

Fans wachten als sinds 2011 halsreikend op het op een na laatste deel van de reeks, dat telkens werd uitgesteld. De auteur werkte wel mee aan het script van de televisiebewerking van de serie, waarvan de laatste twee seizoenen al wel zijn uitgezonden. Het slot vonden veel fans een grote deceptie. De boeken anders zullen eindigen, suggereerde Martin eerder. „Mensen kennen één einde – niet het einde”, zei Martin tegen het Duitse blad Die Welt.

CPB: meeste baanverlies onder Nederlanders zonder financieel vangnet

Nederlanders met de grootste kans op baanverlies door de coronacrisis hebben weinig spaargeld of ander inkomen waar ze op terug kunnen vallen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een vrijdag verschenen rapport.

In de risicogroep, mensen met de grootste kans op baanverlies, zitten volgens het CPB „vooral” mensen zonder vast arbeidscontract, werkzaam in een beroepsgroep waar het aantal nieuwe vacatures in maart en april dit jaar met 20 procent kromp. Er waren vooral minder vacatures voor barpersoneel, laders en lossers van goederen en retailmedewerkers, aldus het CPB. Ruim twee derde van de Nederlanders met de relatief laagste inkomens (een jaarinkomen van minder dan 6.300 euro) hebben een grotere kans hun baan te verliezen dan andere Nederlanders.

In de risicogroep zitten bovendien relatief veel mensen met een migratieachtergrond met lage inkomens, studenten, jongeren en alleenstaanden. Deze groepen vormen minder vaak een huishouden met anderen die inkomen genereren, zoals partner en kinderen. Daardoor heeft baanverlies vaak grote gevolgen voor deze groep. Bovendien heeft de helft van de mensen wier inkomen het zwaarst geraakt wordt, relatief weinig spaargeld (minder dan vijfduizend euro) om op terug te vallen.

Een gesloten winkelcentrum in het centrum van Amsterdam, half maart. Foto Remko de Waal/ANP

Regering steunt KLM met 1 miljard aan leningen en 2,4 miljard aan garanties

De regering steunt KLM met 3,4 miljard euro, zo hebben ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Het gaat om 1 miljard euro aan leningen, en 2,4 miljard euro aan garanties op commerciële leningen. Het bedrag komt overeen met het bedrag dat persbureau Reuters eerder meldde op basis van een uitgelekt persbericht.

Lees meer in het nieuwsbericht: Steunpakket KLM bedraagt 3,4 miljard euro

'Steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM'

Luchtvaartmaatschappij KLM krijgt mogelijk een steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro. Dat heeft persbureau Reuters donderdagnacht gemeld op basis van een persbericht dat kort op de website van het moederbedrijf Air France-KLM stond maar sindsdien offline is gehaald.

Zeker is dat het kabinet met KLM en andere betrokken partijen een akkoord heeft bereikt over de te ontvangen steun. Om 8.00 uur worden de details van het akkoord in een persconferentie toegelicht door ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD).

In ruil voor het steunpakket zou de regering een vertrouwenspersoon in het bestuur van de luchtvaartmaatschappij mogen benoemen, meldt Reuters op basis van ingewijden. De steun zou uitsluitend bedoeld zijn voor KLM en niet mogen worden ingezet voor het moederconcern Air France-KLM. In april werd bekendgemaakt dat de overheid bereid is de luchtvaartmaatschappij tussen de 2 en 4 miljard euro staatssteun te geven, bestaande uit leningen en garanties op leningen.

Meer dan een miljoen overleden Amerikanen kregen coronanoodhulp

De Amerikaanse federale overheid heeft bij het uitbetalen van cheques aan de bevolking geld gestuurd naar zeker meer dan een miljoen Amerikanen die allang zijn overleden. Het zou gaan om een bedrag van bijna 1,4 miljard dollar. Dat heeft de onafhankelijke toezichthouder aan het Amerikaanse Congres laten weten.

De overleden personen ontvingen 1.200 dollar op hun bankrekening. De uitgaven maakten deel uit van de miljarden dollars die de overheid in de Amerikaanse economie heeft gepompt sinds het uitbreken van het coronavirus. Volgens de inspecteurs werd daarbij zoveel haast gemaakt dat er veel fouten zijn gemaakt. De fout kon gebeuren, omdat overlijdensregisters niet werden gecontroleerd.

In het Congres wordt juist weer gedebatteerd op het toezeggen van een nieuw steunpakket bovenop de 2.200 miljard dollar die eerder door Trump werden toegezegd. De werkloosheidcijfers in de VS stegen de afgelopen weken tot 44 miljoen werklozen en veel bedrijven zijn failliet verklaard.

Lees ook: Techsector laakt Trumps jongste migratiestop

Onrustige nacht op Curaçao

Voor de tweede nacht op rij heeft Curaçao een onrustige nacht gehad. Ondanks de avondklok gingen tientallen boze demonstranten de staten op om te protesteren tegen de regering. Het ging er gewelddadig aan toe. Zo werden er leegstaande huizen in brand gestoken, straten bezet en moest de politie ingrijpen om een einde te maken aan de onrust.

Op woensdag was er ook al een avondklok ingesteld nadat er demonstranten vernielingen aanrichtten in de hoofdstad Willemstad. Er werden toen barricades in brand gestoken en winkels geplunderd. De demonstranten op woensdag eisten het vertrek van premier Eugene Rhuggenaath. Zijn regering zou te weinig doen om de armoede op het eiland te bestrijden. Die is toegenomen als gevolg van de ingestorte toerismesector door de coronacrisis.

De regering van Curaçao heeft aangeklopt bij Nederland voor noodsteun, maar de Nederlandse regering eist hervormingen en bezuinigingen, onder meer van het ambtenarenapparaat, als voorwaarde voor die steun. Zo moeten ambtenaren op het eiland 12,5 procent van hun salaris inleveren, en bestuurders zelfs 25 procent.

Lees ook: Mensenrechten moeten gelden in alle landen van het Koninkrijk

Nieuw dagrecord in de VS, waarschijnlijke aantal ligt hoger

Een ruime meerderheid van de staten in de VS kampt nog steeds met stijgende aantallen besmettingen. Met name in de drie grootste staten in de VS, Californië, Texas en Florida, worden dagelijkse records gebroken. In Californië kwamen er op donderdag zevenduizend besmettingen bij, in Texas en Florida meer dan vijfduizend nieuwe gevallen.

In 27 andere staten in de VS is er ook sprake van een stijging. In New York, de staat die in het begin van de uitbraak een epicentrum was, lijkt de uitbraak momenteel onder controle te zijn. Om te voorkomen dat de staat te maken krijgt met een nieuwe golf, moeten reizigers die uit andere zwaar getroffen staten komen eerst in quarantaine.

Volgens cijfers van de John Hopkins University kwamen er op donderdag meer dan 37.000 nieuwe besmettingen bij. Dat is het hoogste aantal nieuwe gevallen binnen 24 uur sinds het begin van de uitbraak. Het vorige record was gevestigd in april. Het totale aantal geregistreerd besmettingen in de VS ligt inmiddels op 2.4 miljoen. Meer dan 122.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Volgens Robert Redfield van de gezondheidsdienst CDC ligt dat aantal in realiteit veel hoger.

Volgens het hoofd van de CDC zouden er rond de twintig miljoen mensen in de VS besmet zijn met het virus. De schatting van Redfield is gebaseerd op onderzoek naar mensen die het coronavirus hebben maar geen symptomen dragen, het tekort aan grootschalig testen en het gebrek aan preventieve maatregelen in verschillende Amerikaanse staten. Zo hoeven in Florida, een van de huidige epicentra, nog steeds geen mondkapjes gedragen worden in het openbaar.

Lees ook: VS betalen prijs voor te snelle opening

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Eenvoudige rechtszaken worden tijdelijk door één in plaats van drie rechters behandeld om de door het coronavirus opgelopen voorraad strafzaken weg te werken. Ook gaan onlangs gepensioneerde rechters weer aan het werk.
 • In de regio Twente kunnen enkele honderden inwoners vanaf 1 juli vrijwillig meedoen met het testen van een corona-notificatieapp die is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
 • Verpleegkundigen, medewerkers van ic's, medewerkers in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg en schoonmakers in ziekenhuizen krijgen een bonus van duizend euro uitgekeerd voor het extra werk dat zij hebben verzet bij de bestrijding van het coronavirus.
 • De virusremmer remdesivir is als eerste medicijn tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten.
 • Het RIVM stopt met de dagelijkse updates over nieuwe besmettingen en sterfgevallen.
Lees hier het blog van donderdag terug