CDA-bestuur draagt De Jonge, Keijzer, Omtzigt en Van Helvert voor

CDA-leiderschap De CDA-leden kiezen tussen 6 en 9 juli digitaal wie lijsttrekker van de partij wordt. Er kunnen zich nog tegenkandidaten melden.
Pieter Omtzigt, een van de kandidaat-lijsttrekkers, in het gebouw van de Tweede Kamer.
Pieter Omtzigt, een van de kandidaat-lijsttrekkers, in het gebouw van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Het CDA draagt Hugo de Jonge (42), Mona Keijzer (51), Pieter Omtzigt (46) en Martijn van Helvert (42) voor om lijsttrekker van de partij te worden. Dat heeft het partijbestuur vrijdag bekendgemaakt. Van alle vier was al bekend dat zij zich kandidaat hadden gesteld voor het CDA-leiderschap. Het bestuur heeft niet bekendgemaakt hoeveel CDA’ers zich in totaal kandidaat hebben gesteld. Wel werd duidelijk dat André Reumkens is afgevallen als kandidaat.

Vorige week maakte minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) als eerste bekend zich als kandidaat voor het lijsttrekkerschap beschikbaar te stellen. Deze week meldden ook staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en Kamerleden Van Helvert en Omtzigt zich als kandidaat-lijsttrekker.

De komende tien dagen kunnen zich nog tegenkandidaten melden. Daarvoor hebben zij wel steun nodig van drie provinciale afdelingen, tien gemeentelijke afdelingen of 1 procent van de leden. De CDA-leden kiezen tussen 6 en 9 juli digitaal wie lijsttrekker wordt. De winnaar wordt op 9 juli bekendgemaakt.

Lees ook deze analyse over de lijsttrekkersstrijd: CDA krijgt wat het juist niet wil

Korte pitch

De vier kandidaten kregen elk drie minuten de tijd voor een pitch. Daarin sprak De Jonge, met spiekbriefje, over het CDA dat „een partij van het midden” is. Als thema’s noemde hij de hervorming van de zorg, hoe we met elkaar omgaan en de demografische ontwikkeling. Zo is het volgens De Jonge nodig dat er „meer grip” komt op migratie.

Keijzer stelde dat ze nu „meer ervaring” heeft dan acht jaar terug, toen ze eveneens kandidaat-lijsttrekker was. Verder benadrukte ze het belang van internationale betrekkingen en omschreef ze haarzelf als „de nuchtere praktische vrouw die ik altijd ben geweest”.

Van Helvert sprak uit dat hij tussen „grootheden” stond, maar is naar eigen zeggen „de beste lijsttrekker”. Volgens hem gaat het erom dat de nieuwe leider verbindt. Als het ten slotte aan Omtzigt ligt, wordt woningbouw het speerpunt van het CDA. Daarnaast benoemde hij, net als De Jonge met spiekbriefje, dat de economie niet gebaseerd moet zijn op schulden, maar op bezittingen.

Met medewerking van Lamyae Aharouay.