‘Zeker 64 jongeren behandeld aan dwarslaesie door gebruik lachgas’

Verlammingsverschijnselen Uit een enquête onder neurologen blijkt dat de afgelopen twee jaar zeker 64 jongeren zijn behandeld aan een dwarslaesie door gebruik van lachgas, meldt RTL Nieuws.
Een bakfiets van het bedrijf Ufogas dat lachgas verkoopt.
Een bakfiets van het bedrijf Ufogas dat lachgas verkoopt. Foto Niels Wenstedt/ANP

De afgelopen twee jaar zijn zeker 64 jongeren in het ziekenhuis behandeld met een gedeeltelijke dwarslaesie vanwege het gebruik van lachgas. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een steekproef van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat slechts 42 van de 78 ziekenhuizen die hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Lees ook: Tien keer meer incidenten met lachgas in verkeer, kabinet wil verbod

Het excessief en langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot verlammingsverschijnselen, zoals een dwarslaesie. Uit de enquête blijkt dat de patiënten gemiddeld 22 jaar zijn. Bij een deel van hen zijn de verlammingsverschijnselen blijvend. Hierdoor belanden zij in een rolstoel.

De deelnemende neurologen hebben volgens de zender aangegeven het afgelopen jaar meer patiënten dan ooit te hebben behandeld. Barry Ruijter, neuroloog in opleiding bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, zegt tegen RTL Nieuws dat jongeren de klachten te lang negeren waardoor ze te laat in het ziekenhuis terechtkomen en de gevolgen groot zijn. Ook zegt hij steeds meer „problematische gebruikers” te behandelen. „Dat zijn mensen die meer dan honderd ballonnen per dag nemen.”

Al eerder bleek uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) dat het aantal meldingen was gestegen van 13 in 2015 naar 67 in de eerste helft van vorig jaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) kwam eerder deze maand met een wetsvoorstel om recreatief lachgasgebruik te verbieden. Hij wil het op lijst 2 van de Opiumwet plaatsen, net als cannabis.