Kinderen kijken in het dorpje Baan Na Klang naar een wasbeurt van een olifantenmoeder en haar kind.

Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Thaise olifanten trekken van natuurreservaat naar dorpen

Door de coronacrisis is de Thaise toerismesector bijna volledig stilgevallen. Olifanten die normaal gesproken tientallen mensen per dag vervoeren in de natuurreservaten zijn nu vrij, maar krijgen ook weinig te eten. Honderden dieren zijn de afgelopen twee maanden vanuit de natuurparken naar omliggende dorpen getrokken. Daar worden de olifanten opgevangen en verzorgd door bewoners.

In Thailand is door de coronacrisis de toerismesector bijna volledig stil komen te liggen. Olifanten die normaal in de drukbezochte reservaten leven en door toeristen worden bereden, worden sindsdien door de lokale bevolking opgevangen en verzorgd. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

In de noordelijk gelegen provincie Chiang Mai zijn zo’n negentig olifanten vanuit de parken teruggekeerd naar dorpen. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Een olifantenpaar voedt zichzelf bij een rivier nabij een dorp in de provincie Chiang Mai. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

In de reservaten leven en werken normaal gesproken zo’n drieduizend Aziatische olifanten. De zoogdieren hebben nu de tijd om uit te rusten. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Directeur Theerapat Trungprakan van de Thai Elephant Alliance verzorgd een vastgebonden olifant, terwijl zijn soortgenoten worden behandeld vanwege hun gezondheid in het Mae Chaem-district in het noorden van Thailand. Meer dan duizend olifanten zouden inmiddels hun heil hebben gezocht in de dorpen rondom natuurreservaten. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Een jongen kijkt vanaf een afstandje naar een olifant die de nacht daarvoor was ontsnapt uit een reservaat. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Een groot deel van de beesten heeft te lijden gehad onder het werk in de reservaten. Olifant Baifern, hier samen met directeur Trungprakan van de Thaise olifantenalliantie, moest worden behandeld aan een maaginfectie. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Kinderen kijken in het dorpje Baan Na Klang naar een wasbeurt van een olifantenmoeder en haar kind. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Vanaf boven is goed te zien hoe groot de olifanten zijn. Aziatische olifanten hebben kleinere oren dan hun Afrikaanse soortgenoot. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

De olifanten worden in de dorpen opgevangen en verzorgd door de lokale bevolking. In het dorpje Baan Na Klang zijn dat er zo’n honderd. In Thailand zijn de laatste jaren een aantal opvanghuizen opgezet om olifanten die zijn ingezet bij toeristische tripjes te verzorgen. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Jonge olifanten blijven steevast aan de zijde van hun moeder. In het wild worden de beesten gemiddeld zestig jaar oud. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

De inwoners van de dorpen in de provincie Chiang Mai verzamelen onder meer maïs om de olifanten te voeden. Een volwassen Aziatische olifant eet per dag 150 kilo aan plantaardig voedsel en drinkt tientallen liters water. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Medewerkers van de Thai Elephant Alliance verzorgen en knuffelen olifant Baifern. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

Ook ‘s nachts worden de olifanten in de gaten gehouden door medewerkers van de alliantie en dorpsbewoners. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP

De slurf van een olifant kan wel 1,5 tot 2,5 meter lang worden. Foto Lilian Suwanrumpha/AFP