Roundup

Chemiebedrijf Bayer treft miljardenschikking

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft voor miljarden dollars geschikt met Amerikanen die claimen dat ze kanker hebben gekregen door het gebruik van onkruidbestrijder Roundup. Dat melden internationale persbureaus. Het chemieconcern benadrukt dat de schikking niet betekent dat het schuld bekent.

Bayer reserveert zeker 9,6 miljard dollar (8,5 miljard euro) om de huidige claims te regelen en nog eens een bedrag van 1,25 miljard dollar voor toekomstige zaken. De Amerikanen menen dat de werkzame stof glyfosaat van Roundup kanker veroorzaakt.

Het was buitengewoon complex om tot deze eerste schikking te komen. Het gaat om zeker 95.000 gevallen, waarvoor met 25 advocatenkantoren een afzonderlijk akkoord bereikt moest worden . Met 25.000 andere klagers moet Bayer nog tot een akkoord komen. Volgens The New York Times lopen de schikkingsbedragen uiteen van 5.000 dollar tot 250.000 dollar.

Bayer nam de megaclaimzaak in 2018 over toen het landbouwchemiebedrijf Monsanto kocht voor 63 miljard dollar. Het Amerikaanse Monsanto bracht glyfosaat in de jaren zeventig op de markt. Bayer ontkent dat het kanker veroorzaakt, maar onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie en kankerinstituut IARC stellen dat glyfosaat wel kankerverwekkend is. (NRC)