Een hof van en voor designliefhebbers

Design De tuin van ontwerper Stefan Scholten is een stadsoase in Amsterdam. Binnenkort stelt hij zijn werkplek open voor ontwerpers en designliefhebbers.

De stadstuin van Studio Stefan Scholten.
De stadstuin van Studio Stefan Scholten.

Het is een van de verborgen schatten van Amsterdam: de door tuinarchitect Piet Oudolf ontworpen tuin van Studio Stefan Scholten. Deze ommuurde tuin, gelegen aan de Ruysdaelkade pal naast het Rijksmuseum, is aangelegd bovenop het bassin van het voormalig rioolgemaal F, een van de zeven gemalen die de gemeente in het begin van de twintigste eeuw liet bouwen. Het gemaal, gelegen op een 645 vierkante meter groot perceel, werd in 1987 wegens veroudering buiten gebruik gesteld. Stadsherstel heeft het complex, dat vier gebouwen telt, een paar jaar geleden verhuurd aan productontwerper Stefan Scholten.

Op de plek waar voorheen de pompinstallatie stond, staan nu de computerschermen van Scholten en zijn zes medewerkers. Scholten woont in een van de bijgebouwtjes, een mini-huis met een puntdak. Vaak zit hij daar na het werk of in zijn vrije tijd bij het keukenraam te schetsen. Een inspirerende plek, zegt hij; als hij opkijkt, ziet hij het Rijksmuseum.

Ondanks het aanhoudende verkeersgeruis is de tuin dankzij de hoge bomen en de bijzondere beplanting een stadsoase. Niet voor niks hebben het Rijks en ook het Van Gogh Museum deze locatie al gebruikt voor lunches en presentaties.

Stefan Scholten met op de achtergrond design van Scholten & Baijings.

Binnenkort komen de tuin en de rest van het complex voor meer mensen beschikbaar. Onder de noemer Studio Works Amsterdam maakt Scholten van zijn werkplek ook een ontmoetingsplek voor zowel ontwerpers als designliefhebbers. De officiële opening staat voor na de zomer gepland.

Aan zo’n trefpunt in de hoofdstad is volgens de ontwerper behoefte. „Dutch design is wereldberoemd, maar waar in Amsterdam kan je het vinden? Een gespecialiseerde galerie is er niet, en een ontmoetingsplek evenmin.”

Van badmatten tot een Mini

Stefan Scholten (1972) vergaarde internationale bekendheid met Scholten & Baijings, de studio die hij in 2000 opzette samen met Carole Baijings. Als echtpaar ontwierpen ze honderden producten: van meubels en karpetten tot badmatten en zelfs een conceptcar voor Mini. Hun gezamenlijke handschrift is heel herkenbaar: van een verstilde schoonheid, meestal uitgevoerd met traditionele materialen en technieken én opvallend kleurrijk – in de Scholten & Baijings-wereld domineren zachte pasteltinten, soms gecombineerd met een knalkleur, een randje felpaars of fluorgroen.

Oktober vorig jaar maakten Scholten en Baijings bekend zowel privé als zakelijk een eigen weg in te slaan. Scholten heeft de gezamenlijke studio overgenomen en zal, in elk geval de komende twee jaar, het beheer voeren over de bestaande Scholten & Baijings-producten. In die periode komen nog allerlei nieuwe, gezamenlijk ontworpen producten op de markt; van eerste schets tot kant-en-klaar product is een proces dat vaak jaren in beslag neemt.

Producten van Scholten & Baijings
Producten van Scholten & Baijings

Hij zet een nieuwe stap in zijn carrière, zegt Scholten. „Voor het eerst opereer ik onder eigen naam. Nu ik niet meer werk in een man-vrouwcombinatie zal mijn eigen handschrift vermoedelijk iets minder zacht en wat vrijer worden.”

Scholten is van plan meer nadruk te leggen op het ontwerpen van meubels en ook houdt hij zich voor het eerst bezig met interieurarchitectuur, met het ontwerp van een groot hotel in Amsterdam-Noord. Hij wil de ontwerpcirkel rondmaken, zegt hij. „Dus niet alleen een nieuwe stoel ontwerpen, maar ook de bekledingsstof en hoe zo’n meubel in projecten kan worden toegepast.”

Van allerlei bekende Nederlandse en Italiaanse designmerken heeft hij opdrachten gekregen.

Culturele connecties

Van zijn werkomgeving ook een designtrefpunt maken heeft voor hem iets vanzelfsprekends, zegt Scholten. „Als de culturele connecties voor design in Amsterdam nauwelijks voorhanden zijn, ga ik ze toch gewoon zelf organiseren. Ik heb de geschikte locatie en de middelen. Waarom zou ik anderen daarin niet laten delen?”

In een bijgebouwtje naast de studioruimte staat een van de grootste 3D-printers van Nederland opgesteld, een Duitse machine met een printvolume van 1 kubieke meter. Scholten gebruikt de machine om te beoordelen hoe zijn ontwerpschetsen fysiek uitpakken. Hij wil andere ontwerpers de kans bieden om ook van de machine gebruik te maken.

De stadstuin van Studio Stefan Scholten.

De webshop van Studio Works, met nu nog alleen Scholten & Baijings-ontwerpen, stelt hij ook open voor de producten van andere ontwerpers. En in vitrines in de studio staan de producten uitgestald, zodat gegadigden op afspraak eerst een kijkje kunnen nemen. Het zou toch gek zijn, zegt Scholten, als liefhebbers een van de exclusieve Sèvres-vazen van 6.000 euro met één druk op een knop ongezien zouden bestellen.

De tuin van Oudolf is op afspraak te bezichtigen, er komen outdoor-exposities, onder meer van producten van Italiaans natuursteen, en er komen lezingen en discussiebijeenkomsten. Scholten: „Jonge ontwerpers vragen me vaak hoe ze hun ontwerpen onder de aandacht van de industrie kunnen brengen. Daarover organiseer ik binnenkort een bijeenkomst.”

Door corona zijn binnen vooralsnog hooguit bijeenkomsten met tien bezoekers mogelijk. Buiten ligt de lat bij ruim zestig bezoekers. Studio Works is niet hét vormgevingsinstituut, zegt Scholten: „Maar ik hoop dat hier elke week iets gaande zal zijn. Hoe drukker, hoe beter.”

Verzoeken voor een bezoek aan de Piet Oudolf-tuin via: studioworksamsterdam.com