Coronanieuws

De versoepelingen

Premier Mark Rutte (VVD) kondigde woensdagavond een reeks versoepelingen aan. Een deel daarvan lekte eerder al uit. Hieronder de belangrijkste:

Voor iedereen tot en met achttien jaar wordt de anderhalvemetermaatregel losgelaten.

Per 1 juli is er geen limiet meer op het aantal mensen dat samen in de auto mag. Adviezen: draag een mondkapje en check of passagiers klachten hebben.

Nederlanders mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen gebruikmaken van het ov. Wel blijven mondkapjes verplicht. Alle zitplaatsen komen beschikbaar. Wel geldt: vermijd drukte, reis niet onnodig in de spits en geef elkaar de ruimte. Ook in taxi’s, busjes en touringcars zijn alle plekken beschikbaar.

Organisatoren van bijeenkomsten en evenementen hoeven geen rekening meer te houden met een maximumaantal bezoekers, mits ze deelnemers vooraf controleren op symptomen. Buiten geldt: tot 250 deelnemers hoeft geen checkgesprek plaats te vinden, geen reservering geplaatst te worden en staan mag. Uitzondering daarop vormen de horecaterrassen waar iedereen een zitplek moet hebben.

Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Ook sekswerkers kunnen hun werkzaamheden dus hervatten.

Sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s mogen de deuren weer openen. Met anderhalve meter afstand en er gelden aanvullende adviezen van het RIVM.

Na de zomer kunnen de middelbare scholen weer volledig opengaan. Wel moeten scholen extra maatregelen nemen om mogelijke verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. De anderhalve meter afstand moet gewaarborgd blijven tussen leerlingen en docenten. Verder kunnen ook mbo’s, hogescholen en universiteiten weer live onderwijs gaan geven. Daarbij geldt de anderhalvemetermaatregel wel voor iedereen.

Koren mogen onder voorwaarden weer repeteren en optreden.

Supporters worden weer toegestaan bij wedstrijden in het betaald voetbal. Clubs moeten zich wel aan veiligheidsvoorschriften houden. Zo moet in het stadion 1,5 meter afstand worden gehouden, dus kan niet de hele capaciteit van de stadions worden benut. Het zingen van liederen blijft nog verboden.

Evenementen worden weer toegestaan, maar zullen, vanwege voorbereidingen en vergunningen, niet voor half augustus plaatsvinden.

Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig dicht, daarover wordt in september een besluit genomen.

Horecabedrijven mogen op terrassen schermen van plexiglas – Rutte noemde het „kuchschermen” – neerzetten als anderhalve meter afstand tussen de tafels niet mogelijk is.