Laatste ontwikkelingen Covid-19

RIVM stopt dagelijkse updates over nieuwe besmettingen en sterfgevallen

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 25 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 26 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Eenvoudige rechtszaken worden tijdelijk door één in plaats van drie rechters behandeld om de door het coronavirus opgelopen voorraad strafzaken weg te werken. Ook gaan onlangs gepensioneerde rechters weer aan het werk.
 • In de regio Twente kunnen enkele honderden inwoners vanaf 1 juli vrijwillig meedoen met het testen van een corona-notificatieapp die is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
 • Verpleegkundigen, medewerkers van ic's, medewerkers in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg en schoonmakers in ziekenhuizen krijgen een bonus van duizend euro uitgekeerd voor het extra werk dat zij hebben verzet bij de bestrijding van het coronavirus.
 • De virusremmer remdesivir is als eerste medicijn tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten.
 • Het RIVM stopt met de dagelijkse updates over nieuwe besmettingen en sterfgevallen.
 • Mexicaanse minister Financiën besmet met coronavirus

  De Mexicaanse minister van Financiën Arturo Herrera is besmet geraakt met het coronavirus. Hij heeft milde klachten. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt op Twitter. „Ik blijf in quarantaine en werk vanuit huis", liet hij weten. Op een filmpje eerder deze week was te zien dat Herrera maandag naast president López Obrador stond bij het Nationaal Paleis, waar de regering zetelt.

  Het aantal besmettingen in het land loopt de laatste weken hard op. In het land zijn tot nu toe bijna 200.000 bevestigde besmettingen gemeld. Ruim 24.000 mensen zijn overleden aan Covid-19. Hiermee is Mexico een van de hardst getroffen landen van Latijns-Amerika.

  Twitter avatar ArturoHerrera_G Arturo Herrera Gutiérrez Me acaban de comunicar que di positivo en la prueba de Covid19. Tengo síntomas muy menores. A partir de este momento estaré en cuarentena, y continuaré trabajando desde mi casa.

  Het coronavirus in Europa

  • Frankrijk wil meer dan een miljoen mensen in Parijs en omstreken gaan testen op het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Veran tegen de Franse krant Le Monde gezegd. De autoriteiten willen daarmee zogeheten slaapclusters, onzichtbare concentraties van mensen zonder symptomen, identificeren. Mensen in de regio zullen coupons ontvangen die ze kunnen inwisselen bij gezondheidscentra voor tests. Hoewel Frankrijk zwaar getroffen is door het coronavirus, is de laatste weken een daling in gevallen zichtbaar. Momenteel liggen er nog zevenhonderd mensen op de intensive care.
  • Reizigers uit Europese landen waar het coronavirus redelijk onder controle is kunnen binnenkort weer naar Noorwegen reizen. Dat heeft premier Erna Solberg bekendgemaakt. Reizigers uit deze landen hoeven niet meer tien dagen in quarantaine. Alleen Europese landen waar de afgelopen twee weken minder dan 20 nieuwe besmettingen per 100.000 zijn vastgesteld vallen onder de vrijstelling van het reisverbod. Het reisverbod was al opgeheven voor reizigers uit Denemarken, Finland en IJsland. De Noorse regering gaat de lijst iedere veertien dagen bijwerken. Het land stelde in maart zeer strenge reisbeperkingen in, die nu steeds meer versoepeld worden.
  • De bijdrage van Duitsland aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt verhoogd naar meer dan een half miljard euro. Op een persconferentie in Genève zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn dat de hoogste bijdrage van Duitsland ooit aan de WHO hard nodig is. “We hebben meer dan ooit een sterke, transparante en verantwoordelijke WHO nodig, die de wereldwijde respons kan leiden en coördineren”. De verhoging van de bijdrage moet nog wel worden goedgekeurd door het Duitse parlement.
  • De regering van Portugal heeft aangekondigd dat coronamaatregelen in Lissabon en omstreken nog verder worden aangescherpt, nadat de afgelopen dagen het aantal besmettingen in die regio hard is toegenomen. Portugezen in het getroffen gebied mogen alleen hun huis nog verlaten om voedsel en medicijnen te kopen en om naar hun werk te gaan. In Portugal zijn tot nu toe meer dan 40.000 besmettingen geregistreerd en meer dan 1.500 doden door de gevolgen van het coronavirus gevallen.

  Aantal coronapatiënten op intensive cares niet veranderd

  Momenteel liggen er nog 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is geen verschil met gisteren, zo heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt.

  Op de intensive cares zijn verder 579 patiënten met een ander ziektebeeld dan Covid-19 opgenomen. Dit zijn er veertien meer dan woensdag. De totale IC-bezetting komt daarmee uit op 628 bezette bedden. „De totale IC-bezetting is inmiddels een maand stabiel laag bij een gering aantal COVID-patiënten in de ziekenhuizen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  Daarnaast is het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis met negentien gedaald tot 178.

  VVD onder vuur om salarissen zorgpersoneel

  Het laatste Kamerdebat over corona voor de zomer knetterde meteen bij het begin. VVD-Kamerlid Hayke Veldman kreeg van de linkse partijen een reeks kritische vragen over waarom de liberalen dinsdag niet voor de motie stemden die om een structureel hoger loon voor zorgverleners vroeg. SP-leider Lilian Marijnissen noemde dit „een klap in het gezicht” van zorgmedewerkers en PvdA-leider Lodewijk Asscher stelde dat de VVD het bij enkel applaus wil laten en tegen een hoger loon is. „De VVD wil het gewoon niet. U vindt het welletjes, u vindt het zat.”

  Veldman zei in een reactie dat dit niet waar is, maar dat de onderhandelingen over de salarissen in de zorg tussen werkgevers en de vakbonden moeten gaan. De overheid moet pas geld bijleggen als er „onoverbrugbare knelpunten die niet oplosbaar” zijn, vindt Veldman. De VVD’er denkt ook dat de ziekenhuizen nog wel wat reserves hebben om hogere lonen mogelijk te maken. „Daar zit nog wel ruimte”, aldus Veldman.

  Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan noemde deze houding „pijnlijk”. „De VVD zegt eigenlijk: ik gun mensen in de zorg een hoger salaris, maar ik kan er niks aan doen.” Lilian Marijnissen (SP) riep in herinnering dat de VVD vorig jaar wel een motie van de SP steunde waarin de oproep aan het bedrijfsleven stond om de lonen met 5 procent te verhogen.

  RIVM stopt dagelijkse updates over nieuwe besmettingen en sterfgevallen

  Het RIVM zal vanaf woensdag geen dagelijkse update meer uitbrengen over het coronavirus. Vanwege de lage aantallen nieuwe besmettingen en sterfgevallen stapt het instituut over op wekelijkse publicatie van de cijfers. Als er opvallende clusters met besmettingen zijn, wordt dat nog wel apart gemeld. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag tijdens zijn technische briefing aan de Tweede Kamer.

  Daarnaast komen de leden van het Outbreak Management Team (OMT) vanaf heden niet meer op vaste momenten bij elkaar. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet tijdens de coronauitbraak legt zich ondertussen toe op het „maximaal controleren” van het virus door het zoveel mogelijk testen van mensen met (milde) klachten en bron- en contactopsporing. Het doel daarbij is het terugbrengen van het aantal nieuwe infecties „naar (bijna) nul waardoor nieuwe uitbraken voorkomen worden of beheersbaar blijven", schrijft Van Dissel in het RIVM-advies aan de Tweede Kamer.

  De besmettingsgraad ligt nu rond de 1. Dat betekent dat een besmet persoon gemiddeld één ander infecteert. Dat gebeurt volgens Van Dissel vooral in „de familiesetting” en niet zoals eerder op de werkvloer of in verpleeghuizen. In totaal zijn volgens de RIVM-directeur ongeveer 1 miljoen mensen in aanraking geweest met het nieuwe coronavirus. Hij verwees daarmee naar landelijk onderzoek van Sanquin naar de antistoffen in het bloed van donoren.

  Correctie (25 juni 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat er vanaf maandag geen dagelijkse updates van het RIVM meer komen. Dat is vanaf woensdag. De fout is verbeterd.

  Jaap van Dissel in de Tweede Kamer, donderdag. Foto Sem van der Wal/ANP

  Remdesivir als eerste coronamiddel in Europa goedgekeurd

  De virusremmer remdesivir is als eerste medicijn tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag bekendgemaakt. Het middel kan worden ingezet bij ernstig zieke coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en zuurstof krijgen toegediend.

  Lees hier het hele nieuwsbericht: Virusremmer remdesivir als eerste coronamiddel in Europa goedgekeurd

  RIVM: drie nieuwe sterfgevallen en vijf nieuwe ziekenhuisopnames door Covid-19

  In de afgelopen vierentwintig uur zijn drie nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld bij het RIVM. Omdat de meldingen vertraagd binnenkomen, zijn deze mensen niet noodzakelijk in het afgelopen etmaal overleden. Het totaal aantal sterfgevallen door het virus in Nederland staat nu op 6.100. Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) is donderdag met vijf personen toegenomen tot 11.863.

  Daarnaast meldt het RIVM 111 nieuwe vastgestelde besmettingen met het virus. Daarmee is het totaal aantal geregistreerde besmettingen opgelopen tot 49.914. Er zijn meer mensen besmet in Nederland, maar aangezien niet iedereen wordt getest zijn niet alle besmettingen bekend.

  'Veel gemeenten in financiële problemen, onder meer door corona'

  Meer dan honderd gemeenten in Nederland krijgen hun begroting dit jaar niet of nauwelijks sluitend. Dat aantal loopt waarschijnlijk veel verder op. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag. De financiële positie van Nederlandse gemeenten is daarmee „onhoudbaar”.

  Gemeenten kregen al minder geld van het Rijk vanwege een oud bezuinigingsmodel, als gevolg van de zogenoemde opschalingskorting. Tegelijk zijn ze meer kwijt aan sociale voorzieningen, die toch al een grote kostenpost waren. Nu krijgen de gemeenten te maken met nog meer uitgaven door de coronacrisis en lopen inkomsten uit bijvoorbeeld toeristenbelasting terug.

  De tekorten en de huidige coronacrisis zorgen ervoor dat met name kwetsbare wijken in Nederland extra geraakt worden. Zo neemt de werkeloosheid in wijken waar deze al hoog was verder toe. Jongeren, die veelal afhankelijk zijn van flexcontraten, worden hierdoor „zwaar getroffen” zegt VNG. Verder zijn de onderwijsachterstanden „schrikbarend opgelopen".

  In mei kondigde het kabinet een eerste steunpakket aan ter waarde van ruim 566 miljoen euro, maar dat is volgens VNG niet genoeg. De koepelorganisatie vindt dat er na de zomer direct een tweede steunpakket moet komen.

  Zorgmedewerkers krijgen een bonus van duizend euro netto

  Mensen die in de zorg werken krijgen een bonus van duizend euro uitgekeerd voor het extra werk dat zij hebben verzet bij de bestrijding van het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen, medewerkers van ic's, medewerkers in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg en om schoonmakers in ziekenhuizen en zorginstellingen die dubbele diensten hebben gedraaid. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) donderdag bekendgemaakt in een persconferentie.

  Volgens de minister zijn de afgelopen weken „intensieve gesprekken” gevoerd over de waardering van het zorgpersoneel. „In deze ongekende tijden zijn we onze mensen heel erg dankbaar en dat willen we op deze manier laten zien”, zei De Jonge. „We kiezen voor een bonus van duizend euro netto en dat betalen we met elkaar. We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op onze mensen hebben mogen rekenen. Dat is waarom we als belastingbetalers samen deze bonus betalen.”

  Lees ook: ‘Applaus voor de zorg is niet genoeg’

  De Tweede Kamer besloot medio maart al unaniem dat het zorgpersoneel dat „in de frontlinie staat” een bonus verdient. Over het verhogen van de lonen kon deze week opnieuw geen consensus worden bereikt. Dinsdag werd een motie voor structureel hogere salarissen voor zorgmedewerkers tot hun frustratie wederom afgewezen. Volgens De Jonge zijn de cao's echter de afgelopen jaren conform de markt gestegen.

  Voorzitter Anneke Westerlaken van CNV vakbond Zorg en Welzijn is blij met de eenmalige bonus, maar blijft strijden voor het „structureel beter belonen” van mensen in de zorg, zegt ze op Twitter:

  Twitter avatar a_westerlaken Anneke Westerlaken Heel goed, 1000,- netto voor zorgverleners die extra inzet hebben gepleegd gedurende Corona. Een eerste stap. Want structureel beter belonen is nodig! ‘Bonus voor unieke inzet zorgpersoneel tijdens coronacrisis’ https://t.co/kCKZyNbent

  Het kabinet schat dat 800.000 zorgmedewerkers en schoonmakers in aanmerking komen voor de bonus. Hun werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de bonus voor hen aanvragen. De bonus wordt dan „ergens in het najaar” uitgekeerd, aldus De Jonge. De bonus is nadrukkelijk niet bedoeld voor artsen of specialisten die bijvoorbeeld via een maatschap werken, zei hij desgevraagd.

  Het geld is volgens de minister bedoeld voor alle professionals die in de zorg en ondersteuning werken en die zich in de periode 1 maart tot 1 september hebben ingezet voor patiënten en cliënten en zo „direct of indirect de effecten van corona hebben ondervonden”, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

  Een activist met mondkapje tijdens een protest bij de Tweede Kamer, eerder deze week. Foto Bart Maat/ANP

  Schip in quarantaine in Antwerpen en de Eiffeltoren is weer open

  • In de Antwerpse haven is de bemanning van een olietanker in quarantaine geplaatst vanwege een virusuitbraak op het schip. Dat bevestigt een woordvoerder van de haven tegenover NRC. Bij 15 van de 26 bemanningsleden van de Minerva Oceania werd het coronavirus vastgesteld. Twee van hen zijn overbracht naar het ziekenhuis, maar volgens een woordvoerder van de haven zijn zij er „niet ernstig” aan toe. Het schip wordt zeker tot 4 juli in quarantaine gehouden, daarbij is de bemanning geïsoleerd in aparte cabines.
  • De Eiffeltoren is weer open, na ongeveer drie maanden gesloten te zijn geweest. Er is nog wel een aantal voorwaarden voor bezoekers: alleen de trap mag gebruikt worden en het bovenste deel is afgesloten. Daarnaast moet iedereen verplicht een mondmasker dragen. Als alles goed gaat, zal vanaf begin juli ook de lift weer gebruikt worden.
  • De autoriteiten van Beijing zeggen de uitbraak in de stad weer onder controle te hebben. In de periode vanaf 11 juni werden 269 nieuwe besmettingen van het virus vastgesteld. In de twee maanden daarvoor was er geen geval geweest waarbij het virus tussen mensen in de stad was overgesprongen. Veel van de besmettingen waren volgens de autoriteiten te herleiden tot een markt in de stad. Een week geleden zei een Chinese medisch expert al dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Beijing afnam en dat de nieuwe uitbraak dus „onder controle” was.

  Inwoners Twente gaan corona-app testen

  Enkele honderden inwoners van de regio Twente kunnen vanaf 1 juli vrijwillig meedoen met het testen van een corona-notificatieapp die is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De app geeft gebruikers een waarschuwing wanneer zij voor langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met Covid-19, mits zij beiden de app hebben geïnstalleerd. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

  De app werkt op basis van bluetooth, een technologie die op zichzelf niet in staat is om nauwkeurig afstand te meten. Verschillende experts wezen erop dat bluetoothsignalen ook door onder meer muren en schermen heen gaan. Daardoor kan het lijken alsof mensen in de buurt van een drager van coronavirus geweest zijn terwijl er geen enkele kans op besmetting is geweest. Bovendien is het ingewikkeld om te bepalen hoe dicht iemand in de buurt is geweest van een andere gebruiker van de app omdat er tussen telefoons verschillen zitten in de kracht van het bluetoothsignaal.

  Het ministerie verwacht echter dat de app in deze vorm genoeg is om een indicatie te hebben van hoe dichtbij twee telefoons bij elkaar zijn geweest. In combinatie met de tijdsduur moet dit „met aanzienlijke betrouwbaarheid” een risico op besmetting in kaart brengen. „De conclusie is dat bij een sterk signaal nabijheid zeker is”, schrijft De Jonge in de Kamerbrief.

  Het doel van de test is het ontwikkelen van een landelijke app die voldoet aan alle eisen van onder meer veiligheid, privacy en gebruiksvriendelijkheid. Hierop wordt naast de praktijktest in Twente ook met specifieke doelgroepen getest. Dat is eerder deze maand ook al gedaan met medewerkers van het ministerie van Defensie. Het kabinet beslist rond 15 juli of en wanneer de corona-app landelijk wordt uitgerold. Naast alle testen komt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens nog met een advies over de bescherming van persoonsgegevens.

  Mobiliteitsalliantie: gebruik coronacrisis om vervoer te herinrichten

  De Mobiliteitsalliantie, een samenwerking van vervoerders en andere partijen die zich met vervoer bezighouden, pleit ervoor om de inrichting van het vervoer in Nederland te herzien nu het land weer opstart. De manier waarop mensen zich verplaatsen zal er anders uitzien: meer mensen werken vermoedelijk de komende maanden vanuit huis, maar daar staat tegenover dat ook meer mensen van de auto gebruikmaken in plaats van het openbaar vervoer.

  Om te voorkomen dat de wegen en treinen te vol raken wanneer de maatregelen verder versoepelen, wil de alliantie dat er goed gekeken wordt naar een manier om het vervoer beter te stroomlijnen. Daarbij roepen zij op tot het spreiden van werk- en lestijden om de drukte in de spits tegen te gaan, maar ook voor bijvoorbeeld meer investeringen in openbaar vervoer en betere infrastructuur voor fietsers. Zo moet voorkomen worden dat de wegen opnieuw te vol raken. „Leer van deze en eerdere crises en investeer juist nu in een duurzaam, veilig en goed werkend mobiliteitssysteem.”

  Het plan wordt vandaag door de alliantie aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

  Minder rechters op eenvoudige strafzaken om 'corona-achterstand' weg te werken

  Om de door het coronavirus opgelopen voorraad strafzaken weg te werken, worden eenvoudige zaken tijdelijk door één in plaats van drie rechters behandeld. Ook gaan onlangs gepensioneerde rechters weer aan het werk. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde plannen van de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Door de coronamaatregelen zijn duizenden strafzaken op de plank blijven liggen.

  Eind mei werd al bekend dat het OM meer zaken gaat afhandelen met een strafbeschikking, dus zonder tussenkomst van de rechter. Dit is mogelijk voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd, zoals winkeldiefstal en vandalisme. Vorige maand werd ook al besloten de openingstijden van rechtbanken en gerechtshoven te verruimen, zodat zittingen ook 's avonds kunnen worden gehouden.

  Lees het hele nieuwsbericht: Minder rechters op eenvoudige strafzaken door ‘corona-achterstand’

  Dagelijks aantal nieuwe gevallen in VS bijna zo hoog als tijdens piek in april

  In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 34.700 nieuwe gevallen vastgesteld van Covid-19 - een cijfer dat bijna even hoog ligt als tijdens de piek van de pandemie van het coronavirus in de VS in april. Het dodental liep de afgelopen 24 uur op met 756, tot meer dan 120.000. Dat meldt persbureau AP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore.

  In de drie staten van de VS met het grootste aantal inwoners - Californië, Texas en Florida - werden records gevestigd voor nieuwe gevallen op een dag. Het totale aantal nieuwe bevestigde gevallen is het op twee na hoogste sinds het begin van de pandemie in het land. In april was de eerste piek van 36.400 dagelijkse vastgestelde besmettingen. In bijna de helft van de vijftig staten in de VS is het dagelijkse aantal nieuwe vastgestelde gevallen de afgelopen twee weken opgelopen.

  Het zwaartepunt van de pandemie in de VS verplaatst zich van New York en het noordoosten naar het zuiden en westen van het land. In Californië nam het aantal nieuwe vastgestelde gevallen toe met het recordaantal 7.149. In Texas groeide het cijfer woensdag met 5.551. Het aantal ziekenhuisopnamen nam daar het snelst toe sinds het begin van de pandemie. In Florida steeg het aantal vastgestelde gevallen met 5.511.

  President Donald Trump en zijn politieke medestanders wijten de groei aan toegenomen tests, maar volgens medische experts ligt het ook aan de verspreiding van het virus. Het totale aantal vastgestelde gevallen in de VS ligt inmiddels op 2,4 miljoen, het hoogste aantal ter wereld.

  President Honduras met Covid-19 en longontsteking gaat vooruit

  President Juan Orlando Hernández van Honduras, die in een ziekenhuis ligt met Covid-19, is volgens artsen aan de beterende hand sinds hij dinsdag zuurstof toegediend heeft gekregen. Dat hebben artsen van het Militaire Hospitaal van Honduras woensdag verklaard, meldt AP.

  De 51-jarige Hernández testte vorige week positief op het coronavirus en werd de volgende dag opgenomen met een longontsteking. Volgens de artsen ging hij dinsdag snel achteruit en is besloten hem zuurstof toe te dienen. Woensdag had hij geen koorts of ademhalingsmoeilijkheden en leek de ontsteking in zijn longen te zijn afgenomen.

  In Honduras zijn 14.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Meer dan 400 mensen zijn aan de ziekte overleden. Het aantal besmettingen is opgelopen sinds de economie van het Midden-Amerikaanse land eerder deze maand gedeeltelijk is heropend. De vrouw van Hernández is ook positief getest, zij verblijft thuis.

  Democraten houden hun partijconventie grotendeels virtueel wegens coronavirus

  De Democratische partijconventie in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt in augustus grotendeels virtueel gehouden. Dat besluit is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de partij woensdag volgens persbureau AP verklaard.

  De conventie, die van 17 tot 20 augustus gepland is in Milwaukee in de staat Wisconsin, zal hoofdzakelijk bestaan uit uitzendingen en bijeenkomsten via internet. De Democratische presidentskandidaat, oud-vicepresident Joe Biden, zal dan de nominatie aanvaarden, maar het is nog onduidelijk of daarbij veel publiek aanwezig zal zijn. Delegatieleden worden verzocht niet naar Milwaukee te komen.

  De stap van de Democraten staat haaks op de keuzes van de Republikeinse Partij van president Donald Trump. Zij houden hun conventie van 24 tot 27 augustus in Jacksonville, in de staat Florida. De Republikeinen hebben het evenement naar die stad verplaatst nadat de gouverneur van North Carolina, waar de conventie oorspronkelijk zou worden gehouden, weigerde om coronamaatregelen te versoepelen.

  Normaal gesproken komen tienduizenden bezoekers af op de partijconventies, die grote publiciteit trekken als aftrap voor de verkiezingscampagne. Zelfs tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog hielden de twee voornaamste partijen grootschalige partijcongressen. Volgens partijvoorzitter Tom Perez is het besluit genomen in het belang van de gezondheid. „In tegenstelling tot de president zetten Joe Biden en de Democraten zich in voor de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de Amerikaanse bevolking", zei hij.

  Welkom in een nieuw blog

  Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

  Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag.

  • Premier Rutte had positief nieuws tijdens een persconferentie waarin hij een aantal coronamaatregelen versoepelde. Per 1 juli geldt onder voorwaarden geen maximumaantal meer op bijeenkomsten. Ook zijn alle contactberoepen weer toegestaan en mogen middelbare scholieren na de zomer weer gewoon naar school.
  • Van dinsdag op woensdag zijn er zes nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld bij het RIVM. Het dodental liep op met twee. Momenteel liggen 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is één patiënt meer dan een dag eerder.
  • In Latijns-Amerika zijn volgens officiële cijfers inmiddels meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste doden zijn gevallen in Brazilië en Mexico.
  • Ook België kondigde versoepelingen aan. Vanaf 1 juli gaan bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters in België weer open. Ook mogen Belgen straks hun ‘bubbel’ vergroten van tien naar vijftien personen per week, en mag er weer met anderen en langer dan een halfuur gewinkeld worden.

   

  Lees hier het blog van woensdag terug