Koolmees versoepelt regels rond ontslagboete bij steunmaatregel NOW

Minister Wouter Koolmees.
Minister Wouter Koolmees. Foto Bart Maat / ANP

Bedrijven die door de coronacrisis meer dan negentien werknemers willen ontslaan, kunnen toch onder voorwaarden aanspraak maken op steunmaatregel NOW. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde aangepaste regeling.

Bedrijven die door Covid-19 een omzetverlies van minimaal 20 procent lijden, kunnen tot 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Voorwaarde was in eerste instantie dat de onderneming dan niet meer dan negentien medewerkers zou ontslaan. Gebeurt dat toch, dan zou er in de tweede steunronde een boete volgen van 5 procent van het volledig ontvangen subsidiebedrag.

Uit de nieuwe voorwaarden blijkt dat bedrijven toch de gehele vergoeding kunnen krijgen, ook als ze meer dan negentien mensen ontslaan. Nieuw is wel dat ze de ontslagen per werkgebied van het UWV mogen spreiden – er zijn er in totaal zes. Wie meer regionaal verspreide vestigingen heeft kan zo alsnog tientallen werknemers de wacht aanzeggen zonder een ontslagboete te krijgen.

De korting wordt ook niet toegepast als er een akkoord is tussen een werkgever en de vakbonden over de ontslagaanvraag, zo schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66). Andere aanvullende voorwaarden voor de steunaanvraag bepalen dat de deelnemende bedrijven geen bonussen uitkeren en ook geen dividend aan de aandeelhouders. (NRC)