Ruben Hein: ‘Een mens heeft knuffels nodig’

Zelf spelen Ruben Hein liet zich voor de song ‘Art of Living’ inspireren door Antarctica en corona. „We zullen niet vergeten hoe het is om lief te hebben.”

Ruben Hein.
Ruben Hein. Foto Wout van Heck
   Art Of Living - Ruben Hein

Speciaal voor het NRC Zomerboek schreef muzikant Ruben Hein (1982) het nummer ‘Art of Living’. Het is een melancholisch, ingetogen lied met een hoopvolle boodschap. Hein maakte het onlangs, middenin de coronacrisis af, maar het eerste idee ontstond al eerder dit jaar, tijdens zijn reis naar Antarctica die hij op uitnodiging van reisorganisatie Oceanwide Expeditions als artist in residence ondernam.

„Ik weet nog dat ik op een avond in mijn hut zat, en dit liedje kwam er zo uit”, vertelt Hein aan de telefoon. „Het is niet zo dat ik op die boot, omsingeld door pinguïns en walvissen en de meest machtige landschappen zei: ik heb nu een idee, ik ga even de kajuit in. Maar op de dode momenten kon ik iets schrijven op het keyboardje dat ik meehad. En toen kwam dit, iets verstilds, precies waar ik naar op zoek was.”

De tekst kwam later. „Een beetje aan het begin van deze coronaperiode las ik ergens een stuk waarin ze het hadden over de ‘art of living’. Dat vond ik een mooi gegeven: nu is het spannend, maar hoe gaat het als het weer voorbij is?”

Het nieuwe normaal, daar gelooft Hein niet zo in. „Er zullen best dingen veranderen, maar er zijn aspecten die ik moeilijk kan accepteren. Het leven krijgt iets onpersoonlijks. Je moet afstand houden, je kunt elkaar niet aanraken. Ik heb mijn ouders deze hele periode geen knuffel gegeven, dat vind ik heel stom. Een mens heeft dat nodig. Ik wel tenminste. Maar het komt wel weer terug. Het zal wel anders zijn, maar we zullen echt niet vergeten hoe het is om lief te hebben, weer samen Koningsdag te vieren of naar een voetbalstadion te gaan. Als we ons best doen onthouden we hoe het is om leuk te leven.”

Wie zijn eigen versie van deze song wil delen met anderen, kan een audio-bestand of een filmpje daarvan sturen naar zomerboek@nrc.nl. Een selectie publiceren we in juli op nrc.nl/zomerboek. Ter inspiratie staat op de site ook een versie van Ruben Hein zelf.