Inreisverbod

Buitengrenzen EU mogelijk niet open voor VS, Brazilië en Rusland

De Europese Unie en overige Schengenlanden willen epidemiologische criteria opstellen om te bepalen of burgers van andere landen worden toegelaten. Straks wordt mogelijk gekeken of de gemiddelde besmettingsgraad van een land op een vergelijkbaar niveau zit als EU-landen. Dat bevestigen bronnen in Brussel na berichtgeving van The New York Times. De Schengenzone zou vanaf 1 juli de buitengrenzen onder voorwaarden openen, maar volgens deze infectiecriteria zouden onder anderen Amerikanen, Russen en Brazilianen straks nog geweerd worden. Dat kan betekenen dat zij ook Europese reizigers (blijven) weren. Sinds half maart zijn Europese buitengrenzen gesloten voor al het niet-essentiële verkeer. De Schengenlanden vergaderen woensdag over gecoördineerde heropening. (NRC)