IMF: wereldeconomie krimpt nog meer dan verwacht

Prognose In april dacht het IMF nog dat de wereldeconomie met 3 procent zou krimpen. Dat is bijgesteld naar 4,9 procent. De Nederlandse economie krimpt met 7,7 procent.
Hijskranen in de Australische stad Brisbane. De regering van Australië heeft onlangs een groot stimuleringspakket aangekondigd om de door de coronacrisis stilgevallen bouwsector in het land weer aan de gang te krijgen.
Hijskranen in de Australische stad Brisbane. De regering van Australië heeft onlangs een groot stimuleringspakket aangekondigd om de door de coronacrisis stilgevallen bouwsector in het land weer aan de gang te krijgen. Foto Dan Peled/EPA

De wereldeconomie krimpt dit jaar met 4,9 procent. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds woensdag in zijn halfjaarlijkse prognose van de internationale economie. In april voorspelde het IMF op basis van voorlopige cijfers nog een krimp van 3 procent. De impact op de wereldeconomie van het coronavirus is dus groter dan werd gedacht.

Het instituut ziet dat investeringen en consumptie wereldwijd afnemen door de verschillende lockdowns en socialeafstandsregels, ook al gaan veel economieën langzaam weer open. Het wereldwijde herstel gaat in 2021 langzamer dan het IMF eerder dacht, met het risico dat er bij een tweede golf nauwelijks herstel zal zijn.

Nederland grotere krimp

Ook voor Nederland is de krimp groter dan eerder geraamd. De Nederlandse economie krimpt niet met 7,5 procent maar met 7,7 procent. Daarentegen verwacht het IMF wel dat het herstel volgend jaar sneller gaat. Dan groeit de economie met 5 procent, terwijl eerder 3 procent de verwachting was. De economieën van Spanje, Italië en Frankrijk krimpen volgens het IMF dit jaar met ruim 12 procent.

Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, doet het met een economische afname van 7,8 procent net wat slechter dan Nederland. De economie van de eurozone in zijn geheel wordt 10,2 procent kleiner. De Amerikaanse economie gaat er met 8 procent op achteruit, waar dat eerder nog rond de 6 procent was. In de IMF-ramingen vallen de cijfers van China op. Ondanks alle klappen door de uitbraak van het coronavirus groeit de economie daar met 1 procent.

Vooral lage inkomens geraakt

Het IMF stelt dat vooral huishoudens met lage inkomens hard geraakt worden door de wereldwijde economische krimp. Het instituut vreest dat de vooruitgang die sinds 1990 is geboekt in het bestrijden van extreme armoede de komende jaren teniet wordt gedaan. Centrale banken en overheden zouden meer moeten investeren om banenverlies te voorkomen en de schade voor bedrijven te beperken.

Het IMF onderstreept dat er nog veel onzekerheden zijn rond de voorspellingen. Als er een vaccin beschikbaar is, kan de wereldeconomie sneller herstellen dan nu wordt geraamd. Maar bij een nieuwe uitbraak kan de situatie ook erger uitpakken.

Lees hier over de voorlopige ramingen die het IMF in april bekendmaakte: IMF schetst gitzwarte toekomst voor economie