Het NRC Zomerboek

Index Vijftien kunstenaars maakten iets speciaal voor de lezers van NRC. Lees, kijk, speel, puzzel, doe en maak. En vooral: geniet van hun werk op deze pagina’s. (lees hier het voorwoord, en bekijk hier lezersinzendingen)

Het NRC Zomerboek, een festival op de site

Geen North Sea Jazz, geen festival De Parade, geen opera in een Fries weiland, geen Lowlands – je zou treurig worden bij de gedachte aan alles wat we moeten missen in 2020.

Maar dat hoeft niet, want hier is het CS Zomerboek. Zodat u dit jaar toch verzekerd bent van vele uren zomers cultureel vermaak. Dit ‘boek’ is als een alternatief zomerfestival.

Het CS Zomerboek is voor de NRC cultuurredactie een kans om iets goed te maken voor alle bijlagen die wij u hebben onthouden. Ze waren er niet of komen er niet dit jaar, onze specials en artikelen over onderwerpen als het Holland Festival, Lowlands en de zomerfestivals.

Dit Cultuur Zomerboek hebben we niet alleen voor u gemaakt, maar ook voor de makers die hun publiek moeten missen. Dat maakt het Zomerboek bijzonder, want niet onze redacteuren en medewerkers hebben deze pagina’s voor u gevuld, maar vooral de kunstenaars zelf. Manon Uphoff schreef een kort verhaal, Krisztina de Châtel bedacht een pas de deux op 1,5 meter, Joey Roukens maakte een compositie, Atelier Van Lieshout kwam met een recept voor een culinaire verrassing en Micha Wertheim verzon iets om kinderen rustig te laten filosoferen over kunst.

Ook zelf kunt u aan de slag, door bijvoorbeeld op zijn Japans dieren te tekenen, uit een oude plank een vogelhuisje van Piet Hein Eek te knutselen, een popsong van Ruben Hein uit te voeren of een kort toneelstuk van Hannah van Wieringen te spelen. Voor u zelf, voor uw familie en vrienden (op afstand) of voor het oog van een camera. En als u wilt kunt u het resultaat delen met de lezers van NRC.

Ik wens u veel lees-, kijk-, denk-, doe- speel-, puzzel- en kunstplezier met dit culturele Zomerboek.

 
Dirk Limburg
plv chef cultuurredactie