Laatste ontwikkelingen Covid-19

Onder de achttien jaar geen anderhalve meter afstand meer, niet-noodzakelijk reizen ov toegestaan

In dit blog vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 24 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Democraten houden hun partijconventie grotendeels virtueel wegens coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Premier Rutte had positief nieuws tijdens een persconferentie waarin hij een aantal coronamaatregelen versoepelde. Per 1 juli geldt onder voorwaarden geen maximumaantal meer op bijeenkomsten. Ook zijn alle contactberoepen weer toegestaan en mogen middelbare scholieren na de zomer weer gewoon naar school.
 • Van dinsdag op woensdag zijn er zes nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld bij het RIVM. Het dodental liep op met twee. Momenteel liggen 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is één patiënt meer dan een dag eerder.
 • In Latijns-Amerika zijn volgens officiële cijfers inmiddels meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste doden zijn gevallen in Brazilië en Mexico.
 • Ook België kondigde versoepelingen aan. Vanaf 1 juli gaan bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters in België weer open. Ook mogen Belgen straks hun ‘bubbel’ vergroten van tien naar vijftien personen per week, en mag er weer met anderen en langer dan een halfuur gewinkeld worden.

Demonstraties tegen bezuinigingen bij regeringsgebouw Curaçao

In Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, hebben betogingen plaatsgevonden rondom regeringsgebouw Fort Amsterdam. Er werden barricades in brand gestoken en de oproerpolitie werd ingezet. De demonstranten zouden het vertrek van premier Eugene Rhuggenaath eisen.

Reden voor de protesten zijn de bezuinigingen die de Curaçaose regering heeft aangekondigd. Zo moeten bestuurders een kwart van hun salaris inleveren en gaan ambtenaren er 12,5 procent op achteruit. Ook de private sector moet inleveren. De bezuinigingen zijn een voorwaarde van de Nederlandse regering om in aanmerking te komen voor een noodsteunpakket.

Curaçao, dat sterk afhankelijk is van toerisme, is door het coronavirus zwaar getroffen. Duizenden mensen verloren hun baan toen de grenzen van het eiland dichtgingen. Hoewel de strenge maatregelen hebben geholpen een grote uitbraak te voorkomen, is de armoede op het eiland door de economische gevolgen wel toegenomen. Volgens de demonstranten doet de regering te weinig om de mensen op het eiland te helpen. Vorige week vonden er al protesten plaats op Curaçao. Straten werden geblokkeerd en autobranden werden toen in brand gestoken.

Twitter avatar Pep_APP Pepijn Bierenbroodspot Protest tegen onder meer de bezuinigingen op de ambtenarensalarissen bij regeringsgebouw Forti op #Curaçao https://t.co/0tULtSqsam

Rutte: ergste loopings en scherpste bochten voorbij

Mark Rutte had woensdagavond positief nieuws tijdens de persconferentie. Terugkijkend op de afgelopen drie maanden zei Rutte: „Het leek net alsof we in een achtbaan zaten die steeds sneller aan het rijden was.” Volgens de premier zijn voor nu „de ergste loopings en scherpste bochten” voorbij. De premier prees het Nederlandse volk daarvoor. „Dat hebben we samen gedaan, dat hebben we samen bereikt.”

De cijfers zijn goed omdat we drie maanden de coronamaatregelen hebben gevolgd, zei Rutte. „Vergis u niet: zonder de maatregelen waren er 135.000 ziekenhuisopnames en 35.000 coronapatiënten op de IC's.”

„1 juli wordt een heel spannend moment”, waarschuwde Rutte. „Als we verslappen, is de kans reëel op nieuwe maatregelen.”

Rutte kondigde een reeks versoepelingen aan. Een deel daarvan lekte eerder al uit. Hieronder de belangrijkste:

 • Voor iedereen tot achttien jaar wordt de anderhalvemetermaatregel losgelaten
 • Per 1 juli is er geen limiet meer op het aantal mensen dat samen in de auto mag. Wel wordt geadviseerd een mondkapje te gebruiken en te checken of passagiers klachten hebben.
 • Nederlanders mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen gebruikmaken van de bus, trein, metro en tram. Wel blijven mondkapjes verplicht. Alle zitplaatsen komen beschikbaar, waar dit eerder nog 40 procent was. Wel geldt: vermijd drukte, reis niet onnodig in de spits en probeer elkaar de ruimte te geven.
 • Ook in taxi's, busjes en touringcars zijn alle plekken beschikbaar.
 • Organisatoren van bijeenkomsten en evenementen hoeven geen rekening meer te houden met een maximumaantal bezoekers, mits ze vooraf controleren of deelnemers coronaklachten hebben en mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden.
 • Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Ook sekswerkers kunnen hun werkzaamheden dus weer hervatten.
 • Sportscholen, kantines, casino's en sauna's mogen de deuren weer openen. Met anderhalve meter afstand en op aanvullende adviezen van het RIVM.
 • Na de zomer kunnen de middelbare scholen weer volledig opengaan. Wel moeten scholen extra maatregelen nemen om mogelijke verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. De anderhalve meter afstand moet gewaarborgd blijven tussen leerlingen en docenten. Verder kunnen ook mbo's, hogescholen en universiteiten weer live onderwijs gaan geven. Daarbij geldt de anderhalvemeterafstandmaatregel wel voor iedereen.
 • Koren mogen onder voorwaarden weer repeteren en optreden.
 • Supporters worden weer toegestaan bij wedstrijden in het betaald voetbal. Clubs moeten zich wel aan veiligheidsvoorschriften houden. Zo moet in het stadion anderhalve meter afstand worden gehouden, dus kan niet de hele capaciteit van de stadions worden benut. Het zingen van liederen blijft nog verboden.
 • Evenementen worden weer toegestaan per 1 juli, maar zullen, vanwege voorbereidingen en vergunningen, niet voor midden augustus plaatsvinden.
 • Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig gesloten, daarover wordt in september een beslissing genomen.
 • Horecabedrijven mogen op terrassen schermen van plexiglas, Rutte noemde het „kuchschermen”, neerzetten als anderhalve meter afstand tussen de tafels niet mogelijk is.
 • Voor buitenbijeenkomsten geldt een maximum van 250 personen. Dit maximumaantal personen wordt losgelaten als er vaste zitplaatsen zijn, een reservering wordt gemaakt en vooraf een gezondheidscheck wordt gedaan.

 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers blijft de anderhalvemeterafstandregel gelden. Op deze plekken is er geen maximumaantal personen per ruimte.

 

Premier Rutte (VVD), tolk Irma Sluis en minister De Jonge (CDA) bij de persconferentie woensdagavond. Foto Bart Maat/ANP

Luchtvaartorganisatie IATA: liever koortsmeting dan zelfquarantaine

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA roept landen op te voorkomen dat reizigers bij aankomst in quarantaine moeten. Liever zou er ingezet moeten worden op het voorkomen dat besmette passagiers reizen, onder andere met koortsmetingen. De organisatie raadt aan om hierbij gebruik te maken van apps die geen risico voor de privacy van passagiers vormen. Daarnaast zouden er coronatests uitgevoerd kunnen worden op passagiers die uit risicogebieden komen.

Op deze manier wil IATA ervoor zorgen dat toerisme en reizen weer goed kunnen opstarten. Het RIVM denkt daarentegen dat temperatuurcontroles op het vliegveld niet zinvol zijn. Symptomen kunnen bijvoorbeeld met medicijnen onderdrukt worden.

Woensdag bleek dat er recent tientallen besmette passagiers Hongkong binnengekomen zijn, waarvan bij twee van hen het virus voor vertrek al was vastgesteld. Dat meldt persagentschap Bloomberg. De passagiers waren niet gecontroleerd voordat zij naar Hongkong vertrokken.

'Vanaf 1 juli mag ov gebruikt worden voor niet-noodzakelijke reizen'

Nederlanders mogen vanaf 1 juli ook voor niet-noodzakelijke reizen gebruik maken van de bus, trein, metro en tram. Deze versoepeling van het huidige beleid zal premier Mark Rutte (VVD) vanavond bekendmaken bij de persconferentie van het kabinet, schrijven NOS, persbureau ANP en RTL Nieuws.

Wel zou reizigers gevraagd worden de spits en drukte zoveel mogelijk te mijden. Studenten en scholieren mogen vanaf 1 september wel weer in de spits reizen. Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer.

Momenteel mogen openbaar vervoerders met zitplaatsen slechts 40 procent van hun capaciteit beschikbaar stellen. Mogelijk kijkt het kabinet ook naar een verruiming van deze maatregel, waarbij meer zitplekken in de trein, metro, bus en tram vrij komen voor gebruik.

Ook voor de auto worden naar verwachting versoepelingen aangekondigd, melden NOS en het AD. Het limiet aan het aantal mensen dat in een auto kan, wordt opgeheven. Wel wordt geadviseerd een mondkapje te dragen voor wie samen met meerdere huishoudens reist in één auto. Touringcars mogen weer rijden op de normale bezetting. Passagiers wordt wel verplicht mondkapjes te dragen en de vervoerder moet controleren of de passagiers geen klachten hebben.

Een monteur van de NS plakt stickers in een trein, die aangeven op welke stoelen wel of niet mag worden gezeten. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het belangrijkste nieuws van vandaag

 • Om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie waarin bekendgemaakt wordt welke coronamaatregelen versoepeld worden. Bekijk hier een overzicht van de verwachte besluiten.
 • Het afgelopen etmaal zijn er zes nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld bij het RIVM. Het dodental liep op met twee.
 • Momenteel liggen 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is één patiënt meer dan een dag eerder.
 • In Latijns-Amerika zijn volgens officiële cijfers inmiddels meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste doden zijn gevallen in Brazilië en Mexico.
 • België kondigde versoepelingen aan. Vanaf 1 juli gaan bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters in België weer open. Ook mogen Belgen straks hun ‘bubbel’ vergroten van tien naar vijftien personen per week, en mag er weer met anderen en langer dan een halfuur gewinkeld worden.

Eén extra coronapatiënt op de intensive care, in totaal 49

Momenteel liggen er 49 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is één patiënt meer dan een dag eerder, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekendgemaakt.

Daarnaast liggen 197 coronapatiënten in het ziekenhuis, maar niet op de intensive care. Dat is veertien minder dan een dag eerder. „In totaal zijn er nu minder dan 250 Covid-19-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Het laagste aantal tot nu toe”, aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ook het totale aantal patiënten op Nederlandse intensive cares, inclusief non-coronapatiënten, is afgenomen. Met tien minder patiënten liggen er nu 614 mensen op Nederlandse intensive cares. Mogelijk mijden patiënten met andere ziektes de huisarts en ziekenhuizen.

'Meer regionale samenwerking om bewoners verpleeghuizen te beschermen'

Er moet meer samenwerking en gegevensuitwisseling komen tussen verpleeghuizen, het RIVM en GGD'en om bewoners van verpleeghuizen te kunnen beschermen tegen Covid-19. Daartoe roept de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso woensdag op. De samenwerking tussen de partijen zou in „het merendeel van de regio's” niet goed genoeg zijn.

Met name de uitwisseling van regionale gegevens over de verspreiding van het coronavirus moet beter, aldus de vereniging. Het gaat om bijvoorbeeld plaatselijke besmettingsaantallen en reproductiegetallen. Betere gegevensuitwisseling kan er volgens Verenso voor zorgen dat verpleeghuizen sneller kunnen reageren op de verspreiding van het virus. Zo zouden verpleeghuizen meer bezoek kunnen toestaan als het virus in een bepaalde regio nog nauwelijks voorkomt of juist snel op slot te gaan als het weer de kop opsteekt.

„Op deze wijze kan er snel worden bijgestuurd en voorkomen we hopelijk dat alle verpleeghuizen in de toekomst weer helemaal gesloten moeten worden voor bezoek, mocht het aantal COVID-19 besmettingen weer toenemen”, schrijft Verenso.

Momenteel mogen verpleeghuizen waar geen coronabesmettingen zijn vastgesteld weer bezoekers toelaten. De precieze invulling van bezoekersregelingen wordt aan de tehuizen overgelaten. Verenso stelt dat met een goede gegevensuitwisseling, maatwerk per verpleeghuis geleverd kan worden: niet te snel bezoek toelaten, maar tehuizen ook niet onnodig sluiten.

Regering België kondigt versoepelingen aan, bekritiseert feestende jongeren

Vanaf 1 juli gaan bioscopen, zwembaden, pretparken en theaters in België weer open. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad van het land vandaag besloten op haar laatste bijeenkomst voor de zomer. Ook mogen Belgen straks hun ‘bubbel’ vergroten van tien naar vijftien personen per week, en mag er weer met anderen en langer dan een halfuur gewinkeld worden, zo maakte premier Sophie Wilmès bekend op een persconferentie.

Massa-evenementen blijven verboden en nachtclubs gesloten. Evenementen met een limiet van vierhonderd mensen mogen, zolang het buiten is, onder voorwaarden wel doorgaan. Vanaf 1 augustus wordt die limiet mogelijk verhoogd naar achthonderd personen. De nationale feestdag op 21 juli zal daarom wel gevierd worden, zij het op bescheiden wijze.

De premier begon de persconferentie met een uitbrander. Dit weekeinde feestten honderden jongeren op het Brusselse Flageyplein. Ze droegen daarbij veelal geen mondkapje en stonden te dicht op elkaar. De jongeren denken wellicht niet vatbaar te zijn voor het virus, maar dat is niet zo, benadrukte Wilmès: „Als u uzelf in gevaar brengt, brengt u ook anderen in gevaar. Er zijn steeds minder regels, maar ze moeten wel nageleefd worden.” De premier beklemtoonde, ondanks de nieuwe versoepelingen, dat de Belgen „heel voorzichtig” moeten blijven ondanks de „zomerse sfeer”. Het blijft belangrijk om de handen te wassen en om afstand te houden.

De laatste dagen pleitten verschillende Belgische virologen ervoor om mondkapjes in winkels te verplichten. Dat gebeurt voorlopig niet. Mondmaskers blijven „sterk aanbevolen” op drukke plaatsen. Mocht er een tweede golf komen, dan worden ze wellicht wel verplicht, aldus Wilmès.

Deelnemers aan een yoga-sessie voor het Atomium in Brussel. Foto Francois Lenoir/Reuters

SGP-senator tegen inzet coronavaccin van universiteit Oxford

Eerste Kamerlid Diederik van Dijk (SGP) is tegen de inzet van het coronavaccin dat aan de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld. Woensdag noemt hij op Twitter een petitie tegen het gebruik van de vaccinatie „terecht”. Volgens de opstellers van de petitie is het vaccin „ethisch verwerpelijk” omdat er voor de ontwikkeling gebruik zou worden gemaakt van cellen die uit geaborteerde foetussen zijn gehaald. Volgens Van Dijk moet er gekeken worden naar een „prolife” vaccin.

Een woordvoerder van de SGP verklaart desgevraagd dat het om een standpunt van Van Dijk zelf gaat. De SGP als partij pleit wel voor de ontwikkeling van een vaccin waarbij geen gebruik wordt gemaakt van menselijk materiaal. „Dat vinden wij onethisch. En het kan ook anders.” Mocht het in Oxford ontwikkelde vaccin uiteindelijk in gebruik worden genomen, en inderdaad uit menselijk materiaal bestaan, dan zal de partij zich buigen over de vraag of zij zich hier tegen zal verzetten. De partij is in ieder geval tegen een verplichte coronavaccinatie, zoals zij al jaren tegen verplichte vaccinatieprogramma's is.

Eerder deze maand werd bekend dat Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen doses hebben besteld van het coronavaccin dat Oxford samen met medicijnenfabrikant AstraZeneca ontwikkelt. Vorige week maakte de Europese Commissie bekend 2,7 miljard euro uit te trekken voor rechten op mogelijke coronavaccins, een plan waar Nederland zich ook achter schaart.

Zwitserse regering stemt in met corona-app, rijen bij testcentra in Duitse Gütersloh

 • De Zwitserse regering heeft woensdag ingestemd met de lancering van een coronawaarschuwingsapp, die vanaf donderdag beschikbaar is. Dat meldt persbureau Reuters. Ook heeft zij besloten alle kosten voor coronatesten op zich te nemen. Het gaat daarbij zowel om PCR-testen waarbij met een wattenstaaf wordt gekeken of er virusdeeltjes in de neus en keel zitten, als bloedtesten die controleren of er antistoffen tegen het virus in het bloed zitten.
 • In het Duitse Gütersloh in de deelstaat Noordrijn-Westfalen stonden woensdagochtend lange rijen met mensen die op het coronavirus getest wilden worden. Na enkele uren was de volledige testcapaciteit al benut, zei een woordvoerder namens de testcentra, meldt het Duitse Tagesschau, en moest de wachtenden verteld worden dat ze donderdag moeten terugkomen. In het gebied nam het aantal coronabesmettingen de afgelopen zeven dagen scherp toe na een uitbraak bij een vleesverwerker.
 • Enkele dagen na de aankomst van reddingsschip Sea-Watch 3 bij het Italiaanse eiland Sicilië, is bij 28 van de 209 migranten aan boord het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa. De besmette migranten zijn overgebracht naar een speciaal quarantaineschip. Een van hen is naar een ziekenhuis gebracht.
 • In Oekraïne gaan meer ziekenhuizen coronapatiënten opnemen vanwege de grote toename van het aantal besmettingen in het land. Dat zei de Oekraïnse minister van Volksgezondheid woensdag, meldt persbureau Reuters. In totaal zijn er 39.014 geregisterde coronabesmettingen in het land en is van 1.051 mensen bekend dat ze aan het longvirus zijn overleden. Aan het begin van de epidemie was er een verdeling gemaakt waarbij in eerste instantie alleen de best voorbereide ziekenhuizen coronapatiënten opnamen.
 • In alle Afrikaanse landen kunnen inwoners inmiddels getest worden op het coronvirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat zei de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag, meldt persbureau Reuters. Ook waarschuwde hij voor de toename in het aantal besmettingen wereldwijd. Momenteel wordt aan 220 mogelijke vaccins gewerkt die op „ongekende schaal beschikbaar en ontwikkeld” moeten worden, aldus de WHO-directeur.

 

Rijen voor het testcentrum in Gütersloh. Foto Leon Kuegeler/Reuters

RIVM meldt zes nieuwe ziekenhuisopnames en twee nieuwe sterfgevallen

Het afgelopen etmaal zijn er zes nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld bij het RIVM. Het dodental liep op met twee. Van 49.804 mensen is inmiddels bekend dat ze besmet zijn met het coronavirus, een toename van 83.

11.859 patiënten met Covid-19 zijn tot dusver opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. In totaal zijn er in Nederland voor zover bekend 6.097 mensen aan de ziekte overleden. In werkelijkheid ligt het dodental hoger, omdat het coronavirus niet bij alle patiënten wordt vastgesteld. Ook het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger dan de cijfers laten zien. Zeker patiënten met milde klachten zijn niet altijd in beeld bij de autoriteiten.

Maandag werd voor het eerst sinds begin maart geen enkel nieuw sterfgeval door het virus gemeld, dinsdag weer vijf. Die schommeling lijkt het gevolg te zijn van sterfgevallen uit het weekend. Die worden vaak wat later doorgegeven aan het RIVM waardoor ze pas op dinsdag worden verwerkt. De cijfers reflecteren niet per se het aantal mensen dat in de voorbije dag ziek geworden is of is overleden, maar het aantal meldingen dat (vaak met vertraging) wordt doorgegeven aan het RIVM.

Volgens de meest recente cijfers van dinsdag lagen er nog 48 Covid-19-patiënten op de intensive care. Nieuwe cijfers worden om 16.00 uur bekendgemaakt.

De militaire parade in Moskou is alsnog doorgegaan

In Rusland is woensdag alsnog de grote parade gehouden ter gelegenheid van 75 jaar capitulatie van nazi-Duitsland. Eigenlijk zou het evenement plaatsvinden op 9 mei, maar dat kon vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorgaan. In de voorbereiding zijn enkele voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo droegen de militairen tijdens de generale repetitie mondkapjes, en moesten de aanwezige veteranen (die allemaal hoogbejaard zijn) twee weken in quarantaine in een kuuroord.

Lees meer over deze parade: Poetins parade gaat in de herkansing, corona of niet

Inspectie SZW: slachterijen moeten coronamaatregelen beter naleven

Slachterijen moeten meer maatregelen treffen om aan de RIVM-richtlijnen tegen verspreiding van het coronavirus te voldoen. Dat meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag op basis van onderzoek naar vijf Nederlandse slachthuizen. Alle onderzochte bedrijven bleken niet aan de richtlijnen te voldoen. Zo werd er te weinig afstand gehouden en niet goed geventileerd. Aanleiding voor de inspectie waren berichten over de risico's op verspreiding van het virus bij slachthuizen.

De inspectie heeft ook gekeken of de regels rondom het minimumloon en arbeidsomstandigheden voor de werknemers (veelal arbeidsmigranten) in de slachterijen wel worden nageleefd. De uitslag daarvan wordt later bekendgemaakt. Ook visbedrijven zijn door de inspectie gecontroleerd, maar daar werden geen coronagerelateerde misstanden aangetroffen.

Een slachterij in Groenlo moest half mei op last van de overheid de deuren sluiten nadat er een corona-uitbraak was vastgesteld. Ook in het buitenland zijn bij verschillende slachterijen problemen gemeld rondom het coronavirus. Mogelijk kan het virus zich makkelijk verspreiden in de droge en slecht geventileerde lucht in de koelcellen.

Een slachthuis in Brabant. Foto Rob Engelaar/ANP

Lees ook: Duitse ‘vleesbaron’ onder druk na massale besmetting in slachterij

Ruim honderd medewerkers rijstfabriek na maanden bevrijd in Nigeria

Meer dan honderd Nigerianen zijn na maanden opgesloten te hebben gezeten in een rijstfabriek bevrijd door de politie. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag. Volgens de lokale politie zouden leidinggevenden van de fabriek van Popular Farms eind maart vanwege de coronamaatregelen de deuren van de fabriek hebben gesloten. Medewerkers zouden sindsdien gedwongen zijn door te werken.

Een van de werknemers die vastzat in de fabriek in de noordelijke stad Kano zegt tegen de BBC dat zij slechts korte periodes mochten rusten, er niet werd gebeden en er geen familiebezoek was toegestaan. Ook zouden ze te weinig eten en drinken hebben gekregen. Een woordvoerder van het Global Human Rights Network noemt de omstandigheden waarin de medewerkers verkeerden „niet eens geschikt voor dieren”.

Volgens de lokale politie zijn in totaal 126 medewerkers uit de fabriek bevrijd. Een van hen wist vanuit de fabriek contact op te nemen met een mensenrechtenorganisatie, waarna de politie werd ingelicht. De arbeiders zou een loonsverhoging van zo'n 12 euro zijn beloofd, bovenop het maandelijkse salaris van omgerekend 62 euro. Medewerkers die dat aanbod weigerden, liepen de kans ontslagen te worden.

In Nigeria werd bedrijven eind maart opgelegd winkels en fabrieken te sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt te voorkomen.

Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden naar verwachting aangekondigd

Woensdagavond houdt het kabinet een persconferentie waarin bekendgemaakt wordt welke coronamaatregelen versoepeld worden. Deze besluiten zijn goeddeels gebaseerd op de adviezen van het Outbreak Management Team, waarvan een gedeelte de afgelopen dagen is uitgelekt. Een overzicht van de versoepelingen die naar verwachting vanavond worden aangekondigd:

 • Vanaf 1 september zijn er bij wedstrijden in het betaalde voetbal weer supporters toegestaan. Dat heeft het OMT volgens De Telegraaf aan het kabinet geadviseerd. Clubs zouden zich wel aan veiligheidsvoorschriften moeten gaan houden. Zo moet in het stadion anderhalve meter afstand worden gehouden en zouden spreekkoren worden verboden.
 • Middelbare scholen mogen naar verwachting na de zomervakantie weer volledig open. Wel moeten scholen extra maatregelen nemen om eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Middelbare scholen zijn sinds begin deze maand weer, zij het beperkt, open.
 • Vanaf 1 juli hoeven organisatoren van bijeenkomsten en evenementen geen rekening meer te houden met een maximumaantal bezoekers. Een gezondheidscontrole aan de poort is dan wel verplicht. Ook moeten bezoekers afstand houden. Kan er geen controle worden uitgevoerd, dan geldt een maximumaantal bezoekers van honderd. Sinds medio mei mogen horeca, theaters en evenementen maximaal dertig bezoekers ontvangen.
 • In een eerdere persconferentie over de coronamaatregelen werd aangekondigd dat sportscholen, kantines, casino's en sauna's eventueel op 1 juli weer open zouden kunnen gaan. Naar verwachting wordt die datum woensdagavond door Rutte bevestigd.

Premier Mark Rutte, gebarentolk Irma Sluis en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Verzekeraar NN ziet winstdaling van 100 miljoen door corona

NN Group verwacht dat zijn operationeel resultaat van 2020 100 miljoen euro lager uitvalt door de gevolgen van de coronapandemie. Dat laat de verzekeraar woensdag weten voorafgaand aan een beleggersdag. De impact valt lager uit dan NN Group in eerste instantie had verwacht.

De invloed van de uitbraak op de aanvragen van verzekeringsclaims is volgens NN minimaal. Premie-inkomsten in Europa en Japan staan daarentegen wel onder druk, wat de winst drukt. In april maakte de verzekeraar al bekend geen dividend te zullen uitkeren, na een aanbeveling daartoe van De Nederlandsche Bank. Op de lange termijn belooft NN Group een geleidelijk stijgend dividend.

In 2023 verwacht NN Group een operationele kapitaalgeneratie van 1,5 miljard euro te hebben. Daarnaast zet de verzekeraar in op een terugkoopprogramma voor zijn eigen aandelen, ter waarde van 250 miljoen euro per jaar.

Prominente Britse artsen waarschuwen regering voor tweede golf

Een greep uit het nieuws omtrent de uitbraak van het coronavirus in het buitenland.

 • Een groep prominente medici waarschuwt de Britse regering dat het land zich moet voorbereiden op een eventuele tweede besmettingsgolf. Er worden wel maatregelen ingesteld om nieuwe (lokale) oplevingen van het virus de kop in te drukken, maar op veel terreinen moet meer gebeuren, schrijven de artsen in de British Medical Journal. Er zijn signalen dat zo'n tweede golf ophanden is, stellen de medici.

  Er moet gezorgd worden dat er voldoende materialen en mensen beschikbaar zijn en bestaande structuren moeten beter op elkaar afgestemd worden, aldus de ondertekenaars. Verder moet er gekeken worden naar de „buitenproportionele last” die het virus legt op onder anderen de zwarte en Aziatische inwoners van het land. Ook moet de internationale samenwerking in het Brexit-tijdperk onder de loep genomen worden. De artsen herhaalden verder hun oproep tot een snel onderzoek naar de virusaanpak tot nu toe.
 • Dat het virus in een aantal gebieden in Duitsland weer is opgelaaid, toont hoe belangrijk het is om alert te blijven. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn gezegd tegen omroep ARD, meldt persbureau Reuters. „We zien hoe, als we het te makkelijk maken voor het virus maken, het zich weer zeer, zeer snel verspreidt.”

  Enkele gemeenten in Noordrijn-Westfalen zijn weer in lockdown gegaan omdat het aantal gevallen toenam. Het reproductiegetal in Duitsland is wel weer licht gedaald, blijkt uit informatie van Robert Koch Instituut (de Duitse infectieziektebestrijdingsdienst). Het weekgemiddelde ligt op 1,67. De waarde boven 1 betekent dat het aantal patiënten groeit.
 • In Australië is voor het eerst in meer dan een maand weer iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een man van in de tachtig die stierf in een ziekenhuis in Victoria. In die deelstaat zijn in totaal twintig mensen overleden. Victoria is ook de staat waar in Australië de meeste nieuwe besmettingen worden vastgesteld.
 • Ook in Tokio is een opleving van het virus vastgesteld. Volgens omroep NHK zijn er 55 nieuwe besmettingen vastgesteld in de Japanse hoofdstad en het stedelijk gebied eromheen. Het was sinds 5 mei niet meer voorgekomen dat er meer dan vijftig nieuwe coronagevallen werden ontdekt op één dag.

CO₂-uitstoot fors lager door overstap op aardgas en coronacrisis

De uitstoot van CO₂ in Nederland was in het eerste kwartaal van dit jaar 8,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. De belangrijkste reden hiervoor is dat energiebedrijven meer gebruik zijn gaan maken van aardgas in plaats van steenkool. Daarnaast waren de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus al merkbaar.

Stilstaande vliegtuigen op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

De uitstoot van energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer - goed voor bijna een kwart van de totale CO₂-uitstoot - was 20 procent lager dan van vorig jaar. Dit komt doordat aardgas relatief minder CO₂ afgeeft dan steenkool, voor dezelfde hoeveelheid op te wekken energie. De transportsector - goed voor 10 procent van de gehele uitstoot - verminderde de CO₂-uitstoot met 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit kwam voornamelijk door de vermindering van het aantal vluchten vanaf het moment dat de coronacrisis in maart begon.

Dat het weer zachter was dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar speelt ook een rol: hierdoor stootten huishoudens 6 procent minder CO₂ uit voor verwarming. Maar zelfs als hiervoor wordt gecorrigeerd, is er een vermindering van 7,5 procent in de totale Nederlandse CO₂-uitstoot zichtbaar.

Lees ook dit stuk over de wereldwijde CO₂-uitstoot: CO2-uitstoot in vier maanden met 9 procent gedaald

Rode Kruis: gebruik de ventilator verstandig

Het Rode Kruis raadt mensen aan in de komende warme dagen uit te kijken met ventilatoren. Er is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, zegt de organisatie, maar het is mogelijk dat ze virusdeeltjes rondblazen en zo mensen besmet kunnen raken. De groepen die het meest alert moeten zijn op gezondheidsproblemen door de hitte (chronisch zieken, mensen met overgewicht en ouderen) zijn ook de groepen die het zwaarst getroffen worden door het coronavirus.

„Houd je hoofd koel, denk na over hoe je de koelte opzoekt in de anderhalvemetersamenleving en gebruik een ventilator verstandig", schrijft het Rode Kruis op zijn website. Verstandig ventilatorgebruik wil zeggen dat mensen opletten in gemeenschappelijke ruimtes. Zet daar alleen een ventilator aan als er geen andere manieren zijn om af te koelen, en let erop dat de luchtstroom „niet direct van de ene persoon naar de andere gaat". Ook is het raadzaam om geen vertrekken in te gaan waar een ventilator aan staat. Wie alleen woont, kan de ventilator gewoon gebruiken. Tenzij er iemand op bezoek komt, dan kan je hem volgens het Rode Kruis beter uitzetten.

De waarschuwing komt op de eerste van een aantal warme dagen. Donderdag en vrijdag loopt de temperatuur volgens het KNMI in grote delen van het land op tot boven de dertig graden. Daarbij wordt overigens ook gewaarschuwd voor de zon. Die kan (als het niet bewolkt is) kracht 7 of 8 krijgen. Dat wil zeggen dat de onbeschermde huid snel verbrandt.

Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis Warme dagen in aantocht!☀️ Maar hoe zoek je verkoeling in tijden van corona? En hoe veilig is het nu om een ventilator te gebruiken? Met dit artikel houd je de aankomende dagen je hoofd en huis koel!😎👇 #keepitcool #hitte https://t.co/BqeRNFEXsl

Dodental Latijns-Amerika stijgt tot boven de 100.000

In Latijns-Amerika zijn inmiddels meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt persbureau Reuters. De meeste doden zijn gevallen in Brazilië en Mexico.

De regio is de afgelopen weken uitgegroeid tot het epicentrum van de coronapandemie. Waar de uitbraak in Europa lijkt uit de doven en ook in de oorspronkelijke brandhaard China vrijwel geheel de kop in is gedrukt, blijft het aantal nieuwe besmettingen en doden in Latijns-Amerika juist gestaag toenemen.

Lees ook: In Latijns-Amerika woedt virus volop

In Brazilië werden dinsdag bijna 40.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en werden 1.374 nieuwe doden gemeld. Daarmee zijn er nu meer dan 1,1 miljoen bevestigde besmettingen en ongeveer 52.000 coronadoden gemeld.

Een Braziliaanse rechter heeft dinsdag bepaald dat president Jair Bolsonaro bij publieke optredens een mondmasker moet dragen conform de geldende coronamaatregelen. Tot nu toe deed Bolsonaro dat regelmatig opzichtig niet.

In Mexico zijn er na de 6.288 nieuw gemelde besmettingen op dinsdag en 793 doden nu bijna tweehonderdduizend virusgevallen bekend en ruim 23.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Een straatartiest is verkleed als virusdeeltje in de Colombiaanse stad Medellín. Foto Joaquin Sarmiento/AFP

Amerikaanse ambassade: nog geen einddatum voor inreisverbod Europeanen

Het inreisverbod voor Europeanen in de Verenigde Staten heeft nog geen einddatum. Dat laat de Amerikaanse ambassade woensdag aan radiozender BNR weten na diens eerdere berichtgeving hierover. De ambassade had tegenover BNR verklaard dat het inreisverbod tot het einde van dit jaar zou gelden, terwijl het originele verbod zonder specifieke einddatum was afgegeven. De reisbeperkingen zoals die nu staan beschreven, zonder einddatum, blijven dus op die manier staan.

„Onze excuses dat we niet precies genoeg zijn geweest in onze beantwoording,” heeft de ambassade aan BNR laten weten. Wat van de berichtgeving wel overeind blijft, is dat er vooralsnog geen speciale uitzondering is voor journalisten die vanuit Nederland naar de Verenigde Staten willen reizen om verslag te doen van de verkiezingen.

Correctie (13:04): in de communicatie tussen BNR Nieuwradio en de Amerikaanse ambassade was sprake van een misverstand. De inreisbeperking zoals die in maart is afgegeven blijft gelden, zonder dat daarbij een specifieke einddatum is vermeld. Het is dus nog niet zeker dat de inreisbeperking voor Europeanen die naar de VS willen tot het einde van dit jaar geldig blijft. Dit is hierboven aangepast.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag.

 • Bijeenkomsten en evenementen hoeven vanaf 1 juli geen rekening meer te houden met een maximumaantal bezoekers. Voorwaarde is dat bezoekers afstand van elkaar kunnen houden en er bij de ingang een gezondheidscheck gedaan kan worden. Dat zal het kabinet naar verwachting woensdag bekendmaken.
 • De Europese Unie en overige Schengenlanden willen epidemiologische criteria opstellen om te bepalen of burgers van andere landen worden toegelaten. Mogelijk worden reizigers uit onder meer de VS, Rusland en Brazilië geweerd.
 • Een gedeelte van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat vanwege een heropleving van het coronavirus terug in lockdown. Het gaat om het gebied rondom de plaats Gütersloh, waar honderden coronabesmettingen zijn vastgesteld na een uitbraak bij vleesverwerker Tönnies. Ook in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn enkele maatregelen heringevoerd na een opleving van het virus.
 • PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft dinsdag een stemming over een eigen motie gemist. Met het voorstel wilde hij ervoor zorgen dat mensen in de zorg beter betaald zouden worden, maar de motie werd met 73 Kamerleden tegen en 71 voor niet aangenomen.
 • Toptennisser Novak Djokovic is besmet met het coronavirus. De Servische nummer één van de wereld ligt onder vuur omdat hij een serie tennistoernooien heeft georganiseerd waarbij de coronaregels niet in acht werden genomen. Zeker drie andere spelers raakten ook besmet.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat Britten vanaf 4 juli weer naar de kroeg mogen. Ook restaurants, hotels, musea, bibliotheken, speeltuinen, kapsalons en campings gaan weer open. Ook de afstandsregel is aangepast: Britten moeten in plaats van twee, „ruim één meter” afstand bewaren.
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal vijf sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het dodental in Nederland op tot 6.095. Op de IC's worden momenteel nog 48 Covid-19-patiënten verzorgd - 11 minder dan maandag.
 • Het winkelpersoneel heeft steeds meer moeite met het handhaven van de coronaregels, zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Klanten houden niet meer altijd anderhalve meter afstand of gaan met het hele gezin winkelen. Ondertussen laten winkeliers ook meer toe: klanten maken vaker zelf hun mandjes schoon en mogen op meer plekken contant betalen.

 

Lees hier het blog van dinsdag terug