Wirecard-topman Braun opgepakt om boekhoudschandaal

Marktmanipulatie Vorige week bleek dat accountants bijna 2 miljard euro van fintechbedrijf Wirecard niet konden terugvinden. Topman Braun wordt verdacht van het opzettelijk vervalsen van bedrijfsresultaten.
Topman Markus Braun van Wirecard.
Topman Markus Braun van Wirecard. Foto Matthias Schrader/AP

De vrijdag opgestapte topman Markus Braun van het Duitse fintechbedrijf Wirecard is gearresteerd op verdenking van het vervalsen van bedrijfsresultaten. Dat melden de internationale persbureaus dinsdagochtend. Hij komt op borgtocht vrij, maakte de openbaar aanklager later bekend. Donderdag bleek dat accountants bijna 2 miljard euro, een kwart van het balanstotaal van het bedrijf, niet konden terugvinden.

Braun gaf zichzelf maandagavond aan bij de autoriteiten, nadat een arrestatiebevel was uitgegaan. Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt hem van het opzettelijk vervalsen van de omzetcijfers en marktmanipulatie door het vervalsen van inkomsten. Er loopt al langer een onderzoek van de Duitse beurstoezichthouder BaFin naar Wirecard, waar recentelijk invallen zijn gedaan. Volgens ingewijden van persbureau Reuters werken de openbaar aanklagers ook aan een arrestatiebevel voor bestuurslid Jan Marsalek, die maandag werd ontslagen.

Lees ook: Techsucces uit Duitsland stort in als kaartenhuis

Wirecard was tot voor kort een florerend beursbedrijf waarvan de winst jarenlang met dubbele cijfers groeide. Het aan de Frankfurtse beurs genoteerde bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor het digitale betalingsverkeer van winkelketens Aldi en Lidl. De afgelopen dagen kelderde de beurskoers van Wirecard van ruim 100 euro naar iets meer dan 14 euro bij het sluiten van de beurs maandag.