Recensie

Recensie Film

Van deze ninja moeten watjes terugslaan

Animatiefilm ‘De wraak van de ninja’ was een grote hit in Denemarken en trok meer dan een miljoen bezoekers. De ninja-pop uit de titel doet wat denken aan de vuilbekkende knuffelbeer uit Seth MacFarlanes ‘Ted’.

Als de bliksem inslaat in een poppenatelier, komt een geblokte ninjapop tot leven in ‘De wraak van de ninja’.
Als de bliksem inslaat in een poppenatelier, komt een geblokte ninjapop tot leven in ‘De wraak van de ninja’.

In de proloog van de Deense animatiefilm De wraak van de ninja (Ternet ninja) naaien uitgebuite Thaise kinderen in een donker atelier ninjapoppen in elkaar. Als hun Deense opdrachtgever langskomt, wordt diens geblokte sjaal door een van de kindslaafjes per ongeluk gebruikt als materiaal voor een ninjapop. Als de grote baas dit ziet, ontsteekt hij in woede en mept hij het kind dood. Dan slaat de bliksem in in het atelier, en komt de geblokte pop tot leven. Via via komt hij terecht in Denemarken, waar hij cadeau wordt gedaan aan Alex. Een timide jongetje dat wordt gepest op school en ook nog eens een nieuwe, vervelende halfbroer heeft. De ninja belooft hem te helpen met de pestkop als Alex hem helpt de sadistische speelgoedfabrikant te vinden.

De wraak van de ninja was eind 2018 een grote hit in Denemarken en trok meer dan een miljoen bezoekers. Dat is moeilijk te begrijpen. Het kan komen door de populariteit van een van de makers, komiek, acteur en rapper Anders Matthesen. Zo te zien is zijn werk wat cru. Zo praat de ninja in grove taal, te vergelijken met de vuilbekkende knuffelbeer uit Seth MacFarlanes Ted (2012). Ergerlijker is dat veel humor ten koste gaat van de sowieso niet zo sympathieke personages. Bijna iedereen is een stereotype.

De ninja leert Alex om voor zichzelf op te komen. Op zich sympathiek, maar de onderliggende moraal is dat watjes eigenlijk terug moeten meppen. Pas dan krijgen ze de aandacht van het populairste meisje van de klas.