Meer versoepelingen: studenten na de zomer weer welkom op de campus

Onderwijs Lessen hoeven niet langer alleen tussen 11 uur ‘s ochtends en 15 uur in de middag worden gehouden.

Na weken geen lessen te hebben gegeven in verband met de coronapandemie konden het mbo, hbo en universiteiten weer beperkt fysiek lesgeven, zoals aan deze studenten Verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam.
Na weken geen lessen te hebben gegeven in verband met de coronapandemie konden het mbo, hbo en universiteiten weer beperkt fysiek lesgeven, zoals aan deze studenten Verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Sneller dan verwacht worden beperkende maatregelen in verband met het coronavirus verder versoepeld. Vanaf 1 juli geldt niet langer een maximum aantal bezoekers voor bijeenkomsten en evenementen op voorwaarde dat 1,5 meter afstand in acht wordt genomen. Voorts mogen behalve middelbare scholen ook hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen na de zomervakantie weer grotendeels fysiek onderwijs geven. Dat gaat premier Mark Rutte (VVD) volgens verschillende bronnen woensdagavond bekend maken.

Studenten mogen vanaf 1 augustus gewoon in de spits naar colleges reizen, mits het aantal reisbewegingen niet hoger wordt dan 40 procent van wat het vóór de coronacrisis was. Daarmee komt een eind aan de eerdere afspraak met onderwijsinstellingen dat colleges alleen tussen 11 uur ‘s ochtends en 15 uur ‘s middags mogen worden gegeven om het ov niet te overbelasten. Die afspraak leidde tot veel kritiek, omdat de mogelijkheid tot het geven van fysiek onderwijs daarmee ernstig werd beperkt.

Door de nieuwe afspraken krijgt het hoger onderwijs meer ruimte om colleges op de campus aan te bieden. Studenten moeten zich wel aan de anderhalvemeterregel houden.

Tot voor kort leek het erop dat middelbare scholieren en studenten ook na de zomer nog vooral online les zouden krijgen, maar de afgelopen dagen is het tij gekeerd. Onderwijsinstellingen ervaren hoge werkdruk en merken dat het onderwijs verschraalt. Ook zien ze dat regels steeds moeilijker na te leven zijn. Het voortgezet onderwijs mag na de zomervakantie weer helemaal open. Scholieren hoeven dan geen anderhalve meter afstand meer te houden.

Het loslaten van het maximum aantal personen bij bijeenkomsten en evenmenten is goed nieuws voor de cultuursector en delen van de horeca. Los van de 1,5-meterafstandslimiet is een andere voorwaarde dat bij de ingang een gezondheidscheck kan worden gedaan. Nu nog geldt een maximum van dertig bezoekers in de horeca, theaters en bij evenementen. Dat aantal zou aanvankelijk vanaf 1 juli opgeschroefd worden naar honderd, maar het kabinet wil dat maximum gaan loslaten. Als er geen gezondheidscheck kan worden uitgevoerd, mogen evenementen binnen maximaal honderd mensen toelaten. In de open lucht geldt dan een maximum van 250 bezoekers,

De versoepeling betekent dat festivals, concerten en kermissen vanaf 1 juli weer georganiseerd kunnen worden. Vermoedelijk wordt woensdagavond ook meer bekendgemaakt over de eventuele vervroegde heropening van sportscholen, casino’s en sportkantines.

Het kabinet hoopt dat met het meer lucht geven het onder druk staande draagvlak bij de bevolking voor de maatregelen in stand blijft. Dinsdag nog werd op het Haagse Malieveld gedemonstreerd door horeca-exploitanten en evenementenorganisatoren tegen de huidige coronaregels.

Lees ook dit interview: ‘Liever vandaag dan morgen weer voor de klas, maar kan het veilig?’