Meerdere doden door aardbeving in Mexico

Mexico Bij een aardbeving met een magnitude van 7,4 zijn in het zuiden van Mexico zeker vijf doden gevallen. Ook wordt forse schade gemeld.
Een ingestorte muur in de door een zware aardbeving getroffen Mexicaanse regio Oaxaca.
Een ingestorte muur in de door een zware aardbeving getroffen Mexicaanse regio Oaxaca. Foto: Oscar Mendez/EPA

De kustregio Oaxaca in het zuiden van Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn tot in de nacht van dinsdag op woensdag vijf mensen omgekomen, maar gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt. Veel dorpen in de bergachtige regio kunnen niet worden bereikt. Volgens de autoriteiten zitten nog zeker vijftien mensen vast onder een ingestort gebouw.

De aardbeving had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter en heeft tot veel schade geleid. Zo hebben volgens gouverneur Alejandro Murat meerdere ziekenhuizen schade opgelopen. Ook zijn in de stad Oaxaca en in dorpen in de omgeving huizen ingestort en oude kerken beschadigd. Een aantal bergwegen is geblokkeerd door naar beneden gekomen rotsblokken.

De beving heeft ook een kleine brand veroorzaakt in de grootste olieraffinaderij van het land, meldt Reuters. Daarbij kwam een medewerker van staatsoliebedrijf Pemex om het leven. De schok was ook te voelen in de zo’n 700 kilometer van het epicentrum liggende hoofdstad Mexico-Stad. Daar renden inwoners de straat op en raakten zeker dertig gebouwen beschadigd.

De beving vond plaats op 26 kilometer diepte, relatief dicht onder het aardoppervlak. De Amerikaanse dienst NOAA gaf een tsunamiwaarschuwing af voor de Pacifische kust van Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika, maar dat bleek loos alarm.

Iets minder dan drie jaar geleden kwamen 355 mensen om het leven na een aardbeving in Mexico. Die had een kracht van 7,1.