Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als topbestuurder NS

NS Marjan Rintel is de eerste vrouw die het spoorwegbedrijf gaat leiden. Ze werkt sinds 2014 bij NS.
Marjan Rintel werkte voor NS bij Schiphol en KLM.
Marjan Rintel werkte voor NS bij Schiphol en KLM. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als topbestuurder van NS. Dat heeft het spoorwegbedrijf dinsdag bekendgemaakt. Rintel, die sinds 2014 bij NS werkt, treedt aan per 1 oktober.

De 52-jarige Rintel is de eerste vrouw die NS gaat leiden. Ze is momenteel operationeel directeur en van 2014 tot 2016 was ze directievoorzitter van NS Reizigers, een tak van het bedrijf die zich richt op binnenlands vervoer. Rintel studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daarna bij Schiphol en KLM in verschillende functies.

Beter onder Van Boxtel

Van Boxtel (66) is sinds 2015 bestuurder bij NS. Daarvoor was hij topman bij zorgverzekeraar Menzis en fractievoorzitter voor D66 in de Eerste Kamer. Van Boxtel trad bij NS aan in een moeilijke periode. Het spoorwegbedrijf worstelde destijds met het Fyra-debacle, dat ging over de mislukte treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel, en malversaties bij een aanbesteding in Limburg.

Toen Van Boxtel begon in 2015 gaf 75 procent van de reizigers NS een dikke voldoende, vorig jaar was dit percentage 89 procent. In vier jaar tijd steeg het aantal passagiers van 1,1 naar 1,3 miljoen per dag.