Necrologie

Batman-regisseur Joel Schumacher overleden na ziekbed

Film

De Amerikaanse filmregisseur Joel Schumacher, bekend van onder meer twee Batman-films, Phantom of the Opera en St. Elmo’s Fire, is maandag op 80-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. De regisseur maakte tientallen films en werd voor meerder grote filmprijzen genomineerd.

Schumacher werkte in eerste instantie in de mode-industrie. Hij begon zijn carrière in de filmwereld als kostuumontwerper voor Woody Allen. Schumachers regiedebuut maakte hij in 1981. Vier jaar daarop scoorde hij met St Elmo’s Fire, in 1987 bracht hij het bekende The Lost Boys. Een van zijn meest geprezen films was Falling Down in 1993, met Michael Douglas. Het leverde Schumacher een nominatie op voor een Palm d’Or bij het filmfestival van Cannes.

Zijn eerste Batman-film was Batman Forever uit 1995, met in de hoofdrol Val Kilmer. De film bracht ruim 300 miljoen dollar op. Daarop volgde Batman & Robin, met George Clooney in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als de schurk. Deze film werd echter veel minder goed ontvangen dan de eerdere Batman-film. Schumacher kreeg ook grote bekendheid vanwege de verfilming van de musical The Phantom of the Opera (2004).

De laatste film die Schumacher regisseerde was de misdaadthriller Trespass met Nicole Kidman, in 2011. In 2013 maakte hij nog twee afleveringen van het eerste seizoen van de Netflixserie House of Cards. Schumacher overleed in zijn geboortestad New York aan kanker. (NRC)