‘Afschuwelijke taferelen’

Merkel veroordeelt rellen in Stuttgart

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het vandalisme en geweld tegen de politie van afgelopen weekend in Stuttgart krachtig veroordeeld. Merkel noemde de rellen maandag „afschuwelijke taferelen”. „Degenen die hebben deelgenomen aan zulke gewelddaden, politieagenten brutaal hebben aangevallen, winkels hebben vernield en geplunderd, hebben geen geldige reden dit te rechtvaardigen”, aldus Merkels woordvoerder in Die Zeit.

Ook bondspresident Frank Walter-Steinmeier veroordeelde de rellen. „Geweld, vandalisme en pure wreedheid moeten worden vervolgd en bestraft met de strengste regels van de rechtsstaat”, aldus Steinmeier maandag in Berlijn. De rellen worden door de autoriteiten als „ongekend” omschreven. De politiebond roept op tot een alcoholverbod op openbare plaatsen in de stad en een avondklok.

De onrust begon zaterdagnacht toen een 17-jarige werd gecontroleerd door de politie op verdenking van drugsbezit. Vervolgens keerden omstanders zich tegen de agenten. Zo’n vijfhonderd relschoppers trokken in groepen naar het stadscentrum. Zij gooiden met stenen naar de politie en zo’n veertig winkels raakten beschadigd of werden geplunderd. Ook raakten twaalf politieauto’s beschadigd en negentien agenten lichtgewond, een van hen brak zijn pols.

Uiteindelijk werden 24 relschoppers gearresteerd, onder wie meerdere minderjarigen. De coronamaatregelen en de discussie rond racisme en politiegeweld zouden voor extra spanningen hebben gezorgd, aldus de politie. De rellen waren niet politiek gemotiveerd volgens de autoriteiten. (NRC)