Weet je wat: we zetten Lenin op een sokkel

Intussen in... Gelsenkirchen Het Duitse Gelsenkirchen had deze zaterdag een omgekeerde primeur: er werd een omstreden beeld onthuld, niet neergehaald.

Online gekocht beeld van Lenin. Foto AFP
Online gekocht beeld van Lenin. Foto AFP

Terwijl overal ter wereld beelden sneuvelen die herinneren aan onfrisse periodes uit de geschiedenis, hadden de communisten van het Duitse Gelsenkirchen een omgekeerde primeur. Daar werd zaterdag een standbeeld van communistisch revolutionair Vladimir Lenin onthuld.

Enkele honderden aanwezigen woonden de onthulling bij, waar voorzitter Gabi Fechtner van de Marxistisch-Leninistische Partij Duitsland (MLPD) vertelde dat Lenin „zijn tijd ver vooruit was”. Ze noemde hem een „voorvechter van vrijheid en democratie voor de massa”. Tot Lenins verdere verdiensten rekende ze de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog, de opbouw van het socialisme en de alfabetiseringscampagnes in de Sovjet-Unie.

Het Gelsenkirchener stadsbestuur denkt er wat anders over. Lenin staat voor „geweld, onderdrukking, terreur en diep menselijk lijden”, verklaarden verschillende partijen in een resolutie. De voormalige mijnwerkersstad probeerde de plaatsing van het twee meter hoge beeld via een bouwstop tegen te houden en lanceerde een online campagne onder de hashtag #KeinPlatzfuerLenin. Maar de MLPD stapte naar de rechter, die de partij in het gelijk stelde. Het beeld staat op privégrond, is relatief klein en verpest daardoor niet het uitzicht op een historisch gebouw, zoals de gemeente had betoogd.

Moeilijk te verdragen: dictator op voetstuk

Burgemeester Frank Baranowski (SPD) is teleurgesteld. „We leven in een tijd waarin veel nagedacht wordt over standbeelden. Het is moeilijk te verdragen dat in de 21e eeuw een dictator opnieuw op een voetstuk wordt geplaatst”, zei hij vrijdag in een YouTube-filmpje. „Het is echt bizar om zo’n monument vanuit blinde persoonlijkheidscultus in de stad te hebben, maar we moeten er nu gewoon mee leren leven.”

Het feestelijke karakter van de onthulling kwam zaterdag wel wat onder druk te staan. Terwijl MLPD-aanhangers met rode vlaggen zwaaiden en communistische liederen aanhieven, hielden leden van de extreemrechtse AfD en andere groepen bescheiden tegendemonstraties en moest de politie ingrijpen.

Overigens hebben de Gelsenkirchener communisten het beeld niet speciaal laten maken, het is een tweedehandsje dat in 1957 in Tsjechoslowakije is gegoten. Het is „zoals dat tegenwoordig gaat op internet gevonden en besteld”, vertelde MLPD-voorzitter Gabi Fechtner bij de opening.