‘Vernieling’

Amsterdam doet aangifte bekladding Indië-monument

De gemeente Amsterdam doet aangifte vanwege de bekladding van het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein. Dat meldt persbureau ANP. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, verklaart dat de gemeente altijd aangifte zal doen „bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit”. Eerder zondag werd bekend dat het monument was beklad met rode verf. Er stond geschreven: „Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel”. Het monument is een herinnering aan Joannes van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Halsema noemt de monumenten, gebouwen en beelden onderdeel van de geschiedenis van Amsterdam. „Die geschiedenis verdient discussie en daar staan we voor open.” (NRC)