Reportage

Trumps rally loopt uit op een deceptie

Amerikaanse verkiezingen De animo om president Trump na drie maanden weer te zien optreden voor publiek, bleek geringer dan zijn team had gedacht.

Trump-aanhangers in het niet geheel gevulde BOK-evenementencentrum in Tulsa, waar de president zijn eerste campagnebijeenkomst hield sinds corona.
Trump-aanhangers in het niet geheel gevulde BOK-evenementencentrum in Tulsa, waar de president zijn eerste campagnebijeenkomst hield sinds corona. Foto Evan Vucci / AP

De eerste verkiezingsbijeenkomst van Donald Trump in drie maanden is zaterdagavond uitgelopen op een teleurstelling voor de Amerikaanse president. Aan het begin van de week had hij getwitterd dat „bijna een miljoen mensen” een kaartje hadden aangevraagd. Het BOK-evenementencentrum in het centrum van Tulsa, Oklahoma – capaciteit 19.000 mensen – was zaterdag niet eens helemaal gevuld. Buiten stond nog een handjevol aanhangers. Een toespraak van vicepresident Mike Pence voor aanhangers in de buitenlucht, werd op het laatste moment afgelast toen bleek dat er geen mensen waren komen opdagen.

Het campagneteam, dat vooraf had gezegd op zo’n zestigduizend bezoekers binnen en buiten te rekenen, weet de geringe opkomst in een verklaring aan „radicale demonstranten die, samen met een onophoudelijk offensief van de media, hebben geprobeerd de aanhang van de president schrik aan te jagen”. Deze demonstranten zouden bezoekers hebben verhinderd door de toegangspoortjes naar binnen te gaan. Daar leek het op het terrein rond het evenementencentrum geenszins op: bezoekers bleven kalm door de poortjes lopen. De politie van Tulsa twitterde tijdens en na de rally dat er vreedzaam was gedemonstreerd, met alleen verkeersoverlast tot gevolg.

Een presidentiële tweet van vrijdag, waarin hij „anarchisten, agitatoren, plunderaars en ongure types” politiegeweld in het vooruitzicht stelde als ze in Tulsa zouden komen protesteren, zal niet hebben geholpen zijn supporters gerust te stellen. Onder de enkele tientallen aanhangers die op dat moment op de stoep rond het BOK-centrum bivakkeerden, zeiden sommigen bang te zijn voor Black Lives Matter-demonstranten.

Mondkapjes

Op zaterdagmiddag waren hier en daar in de stad verhitte discussies. Een verslaggever van radiozender KBOB vroeg Trump-aanhangers waarom er mensen rondliepen met T-shirts waarop stond dat de Black Lives Matter-beweging racistisch is en uit tuig bestaat. „Waarom besteden jullie geen aandacht aan geweld van zwarten tegen zwarten?”, was de wedervraag. Maar verder dan stemverheffingen ging het niet.

Na wat juridisch gesteggel vooraf had de organisatie van de bijeenkomst de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, aangescherpt. Enkele ondernemers en bewoners van Tulsa hadden vergeefs geprobeerd de bijeenkomst te laten verbieden. Ook viroloog Anthony Fauci, verbonden aan het coronateam van het Witte Huis, had afgeraden zoveel mensen in een hal samen te brengen, met het oog op besmettingsgevaar.

Aan de streng bewaakte toegangspoorten werden mondkapjes en ontsmettingsmiddel uitgedeeld. Van iedereen werd de temperatuur opgemeten. In de zaal droeg vrijwel niemand een mondkapje. Alle bezoekers hadden moeten verklaren de organisatie niet aansprakelijk te zullen stellen als zij hier besmet zouden raken.

In zijn rede zei Trump dat het testen op het virus „een tweesnijdend zwaard” is. „Het minpunt is dat als je meer test, je meer gevallen vindt. Ik heb aan mijn team gezegd: kalm aan met dat testen.” Volgens Trump is het land „klaar om weer aan het werk te gaan”. In zo’n twintig van de vijftig staten, waaronder Oklahoma, stijgt het aantal coronabesmettingen in de laatste weken sterk.

In de twee uur durende toespraak besteedde Trump het meeste aandacht aan de oneerlijkheid van de media en aan „radicaal links”, dat de waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat Joe Biden onder controle zou hebben. Zowel de president als sprekers in het voorprogramma spraken over Biden als iemand die ze niet meer allemaal op een rijtje heeft. Zo zouden de extreem-linkse elementen in de partij punten als het „afschaffen van de politie” en „een aanval op religie” aan Biden opdringen.