Brieven

Samen Zingen

Het laat je levensenergie stromen

Foto ANP

Vergilius wist het al: „Laten we zo lang mogelijk zingen onderweg, de weg wordt er minder eentonig door.”

Wie had gedacht dat samen zingen nu bij veel mensen angst oproept. Angst voor het onbekende is misschien wel de moeilijkste van allemaal. Hoewel het beginsel ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ nog altijd de basis van ons rechtssysteem is, wordt samen zingen nu als levensgevaarlijk bestempeld zonder overtuigend bewijs. We weten nog niet precies of en in welke mate zingen bijdraagt aan de kans op besmetting. We weten wel dat zingen emotioneel enorm aanstekelijk werkt. Dat het mensen bij elkaar brengt, voor sociale binding zorgt en onze levensenergie laat stromen. Bij de zangers maar zeker ook bij de toehoorders. Een magische kracht die, vooral in deze onzekere tijden, van onschatbare waarde is. Om elkaar ermee te blijven voeden is het noodzakelijk dat we op één lijn komen. Een veilige lijn. Alleen al in Nederland willen 1,7 miljoen mensen heel graag van zich laten horen. Met voldoende tussenruimte, speelruimte en ventilatie en een aangepaste duur van repetities en uitvoeringen is het wel degelijk mogelijk de concentratie aerosolen te reguleren. Laten we met een nieuw, hopelijk tijdelijk, normaal samen veilig blijven zingen. Als er één plek optimaal voldoet is het wel de natuur: „Kom mee naar buiten allemaal”.