RIVM-onderzoek

Aantal tekenbeten met 30 procent toegenomen in 10 jaar

Het aantal geregistreerde tekenbeten is in tien jaar tijd met ongeveer 30 procent gestegen naar 1,5 miljoen. Dat blijkt maandag uit landelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo’n 15 procent van de Nederlanders is in de afgelopen vijf jaar door een teek gebeten, in 1996 was dit nog maar 6 procent. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl, een website van het RIVM en de Wageningen University. Daarom is het volgens het RIVM in die maanden „extra belangrijk” om te controleren op beten. Door het warmer wordende klimaat lijken teken steeds beter te gedijen in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen door een tekenbeet de ziekte van Lyme. Bij ongeveer 1.500 mensen ontstaan daardoor meteen ernstigere klachten. (NRC)